OVERBLIK Endelig ruller bolden igen: Her er alt, du skal vide, når Bundesligaen genstarter

Storkamp, indianerfodbold og en potentiel dansk genfødsel er bare noget af det, man kan se frem til.

Hvor længe? To måneder? Ikke længere?!

Ja, det føles som markant mere end to måneder siden, der senest blev sparket til en fodbold på det tyske græstæppe. Men nu er ventetiden endelig forbi.

Lørdag klokken 15.30 genstarter Bundesligaen som den første af Europas store fodboldligaer, og dét med blandt andet det største lokalopgør i tysk fodbold som indledning på en - potentielt historisk - tæt mesterskabskamp.

Sammen med TV3 Sports fodboldekspert Poul Hansen, der fast agerer medkommentator på kanalens sendinger af den bedste tyske fodboldrække, og DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, giver vi dig nedenfor overblikket over de vigtigste ting, du skal vide, før der igen er topfodbold i fjernsynet.

Der kommer bulder og brag fra første fløjt

Borussia Dortmund mod Schalke 04 er fodboldkrig med knopperne forrest. (Foto: © LEON KUEGELER, Scanpix)

Vi ved det. Du skal se alle kampe. Men skulle tiden komme i vejen, kan du med fordel udvælge en række kampe, du bare ikke må gå glip af.

Der resterer nemlig ni runder, og med ni kampe per runde venter der altså 81 skønne fodboldkampe. Og lad os slå fast med det samme: Tv’et skal være tændt allerede lørdag.

Her får Borussia Dortmund besøg af lokalrivalerne fra Schalke 04 i et opgør, der særligt for hjemmeholdet er vigtigt i jagten på fortsat at holde liv i mesterskabsdrømmene.

- Vi starter jo med et brag i form af revierderbyet mellem Dortmund og Schalke. Det har så meget historie i sig, og samtidig er det en must-win-kamp for Dortmund allerede der.

- Det er det vildeste opgør. For de to byer og indbyggerne er det jo vigtigere end alt andet i livet. Det er sindssygt – på den gode måde.

- Derefter venter Dortmund-Bayern i den tredje kamp, og de to kampe kan potentielt afgøre mesterskabet, siger Poul Hansen.

Fire point er Bayern foran Dortmund i toppen.

Men også i bunden af Bundesligaen er der knald på fra første fløjt. Her tørner to af bundholdene sammen, når nummer 16 fra Fortuna Düsseldorf hjemme får besøg af bundproppen Paderborn. To hold, der aktuelt adskilles af seks point i værternes favør.

- De hold kommer langt fra til at vinde hver kamp. Derfor skal de vinde, når de møder holdene omkring sig. Ellers overlever de ikke, siger Poul Hansen.

Bayern er blevet Bayern igen – i en tæt mesterskabskamp

Thomas Müller hæver bundesligatrofæet i 2016. Den tyske fodboldspiller har genfundet storspillet for Bayern i denne sæson og kan være med til at vinde klubben sit ottende mesterskab på stribe. (Foto: © pool, Scanpix)

Utrolige 29 gange er FC Bayern München blevet tyske mestre. Og vinder sydtyskerne i år for 30. gang, vil det tilmed være for ottende år i træk.

Trods svaghedstegn i det spæde efterår er Poul Hansen da heller ikke i tvivl om, at de igen står øverst på skamlen, når turneringen rundes af om ni runder.

- Ja, det gør de. De er tilbage i det der Bayern-mode, efter at Hansi Flick blev træner. De har genfundet Thomas Müller, der spiller fast og tilmed sindssygt godt.

- De har fundet roen og kontinuiteten, og de tror endda også på, at de går hele vejen i Champions League, siger Poul Hansen.

Han tror dog på, at særligt to hold kan drille sydtyskerne langt hen ad vejen.

- Som jeg ser det, så er muligheden der for både Leipzig og Dortmund. Men de skal gøre så godt som rent bord i alle kampene. Bayern kommer ikke til at smide ret mange point, så det er ni finaler for både Leipzig og Dortmund, hvis de skal kunne blive tyske mestre.

- Og selvfølgelig kan jeg blive i tvivl om Bayerns mesterskab, hvis det i tredje kamp (mellem Bayern og Dortmund, red.) går Dortmunds vej. For så ser det anderledes ud, siger Poul Hansen.

Der kan vente en dansk genfødsel i Dortmund

Danske Thomas Delaney får i weekenden muligheden for at tage et stort skridt tilbage mod en tilværelse som fast mand i Dortmunds startopstilling. (Foto: © LEON KUEGELER, Scanpix)

Bundesligaen er begunstiget med et større antal danske spillere. Helt præcis 12 spillere er på kontrakt i en af de 18 Bundesligaklubber. Nogle varmer bænken, men andre har store roller for deres hold.

Og for særligt én kommer weekendens første runde til at kunne være afgørende for resten af sæsonen.

Thomas Delaney har nemlig indtil nu haft en svær sæson i Dortmund, hvor det kun er blevet til Bundesligaspilletid i seks af 25 mulige kampe. Knæproblemer fra november til marts sendte ham bag i køen, men skadesproblemer hos konkurrenterne til midtbanepladsen har sendt danskeren i spil til lørdagens derby. Og får han chancen, skal den gribes, siger Poul Hansen.

- Som jeg ser det lige nu, så er han jo efter Emre Can og Axel Witsel. Og hvis de er klar, spiller de 100 procent. Så det er svært for ham. Men omvendt er det her hans mulighed for at bevise det, han også gjorde i starten af sin Dortmund-karriere.

- Nu får han en gylden mulighed, for hvis han spiller godt mod Schalke, så er pladsen hans, indtil andet er bevist.

- Han er sulten og ærgerrig. Han har ikke spillet i lang tid, og hvis han kommer ind der og består, så kender vi mekanismerne. Så er hele byen og omgivelserne jo sådan: ’Delaney er tilbage’, siger Poul Hansen.

De unikke fans må blive hjemme

Borussia Mönchengladbach-fans klædt ud som spøgelser i protest over udsigten til aflukkede fodboldstadioner og tomme tribuner, når Bundesligaen genoptages. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Propfyldt uge efter uge. I Tyskland er fansene i sandhed klubbernes 12. mand, og er du så heldig at have siddet på et Bundesliga-stadion, har du været vidne til den fedeste scene i europæisk fodbold, siger Poul Hansen.

- Stemningen omkring kampene er jo, som da England var bedst for år tilbage. Det er en sindssyg oplevelse.

De er vigtige, fansene. Og derfor har de også en markant stemme. Udsigten til de såkaldte Geisterspiele (spøgelseskampe, red.) uden dem til at få tribunerne til at gynge, har fået de mest rabiate af slagsen til at lufte deres utilfredshed.

Fanszenen Deutschlands, en forsamling af klubbernes mere ekstreme fans, skrev i et åbent brev, at genstarten var 'en hån mod resten af samfundet'.

- Professionel fodbold har længe været syg og burde blive i karantæne, lød det blandt andet.

- De bliver jo lidt pikeret over det, fordi de ikke er en del af det. Det er ikke rigtig deres projekt. Presset fra ligaen op til regeringen er jo kolossalt. Det er kæmpestort i Tyskland. Der vil komme nogle seertal i Tyskland, som er helt forrygende. Der betyder 50.000 tilskuere mellem Dortmund og Schalke ikke noget i det spil. De har ikke mange sportsgrene i Tyskland, som er lige så interessante. Fodbold er bare større end så meget andet, siger Poul Hansen.

Ifølge fodboldmagasinet Kicker var 13 af 36 klubber i de to bedste tyske fodboldrækker i fare for at gå konkurs, hvis ikke sæsonen blev genoptaget. Derfor ser nogle fans genstarten som et knæfald for de kommercielle interesser, siger Michael Reiter, DR’s korrespondent i Tyskland. Men for størstedelen står det som symbolet på, at krisen er ved at vende.

- Det har været en markør, en milepæl. Alt er mærkeligt og ikke som det plejer, men når først Bundesligaen går i gang igen, er det, som om man er tilbage til normalen, siger Michael Reiter.

Selvom den ulmende utilfredshed drives af et mindretal i den tyske fankultur, frygtes det, at revierderbyet mellem Dortmund og Schalke kan ende i et ragnarok.

- Man er bange for, at folk vil stime sammen foran stadion i utilfredshed over genstarten og demonstrere mod det, siger Michael Reiter.

- Samtidig er der i Tyskland en generel opblussen af protester mod regeringens coronatiltag, og på lørdag er der også en stor demonstration i netop Dortmund. Det er folk fra de yderste fløje, og man er bange for, at de vil bruge lokalderbyet som påskud for at lave ballade, siger han.

Printer, papfigur og virtuel pølsevogn

Sådan en papfigur er markant mere stille end de normale tyske fodboldfans. Der venter Borussia Mönchengladbachs spillere en meget speciel kulisse, når de spiller holdets første hjemmekamp efter coronapausen. (Foto: © Thilo Schmuelgen, Scanpix)

Der gik ikke mange dage af coronakrisen, før fodboldklubberne i hele Europa spændte de kreative muskler.

Drive-in-fodbold i Herning? Tjo, hvorfor ikke!

I Tyskland har de sjove påfund også stået i kø, og særligt Borussia Mönchengladbach kandiderer i høj grad til prisen for bedste idé.

For den nette sum af 150 kroner har de givet klubbens fans muligheden for at købe en papfigur med et billede af dem selv, som vil blive placeret rundt omkring på stadion til de tilskuerløse hjemmekampe. Genialt? Det tør siges. Samtidig giver det Mönchengladbach en økonomisk hestesko under coronakrisen.

Stadionoplevelsen er mere end blot livesport, og det kan godt være, at det tyske køkken ikke just hører til blandt verdens mest respekterede, men det gør bundesligamenuen til gengæld – øl og bratwurst. Sidstnævnte gerne krydret med hvidløg, muskatnød og kryddernellike.

Den kulinariske symfoni har Union Berlin sat sig for at give sine fans – dog i virtuel form – med en online pølsevogn, der sælger fiktive menuer med øl, pølser og snacks. Mere sennep? Værsgo!

Tysk fodbold er indianerbold

Bundesligaen leverer sjældent kedelige kampe, og det aktuelle målgennemsnit lyder i denne sæson på 3,25 mål per kamp. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Skulle du sidde derude og aldrig have set en kamp fra den bedste tyske fodboldrække, så kan du godt glæde dig, forsikrer Poul Hansen. For det er ikke bare den første livefodbold på højt niveau i to måneder, men ligefrem definitionen af indianerfodbold.

- Man vil se et spil, hvor der bliver skabt SÅ mange chancer. Du kan risikere, at kampen ender 4-4, 5-4 og endda 5-5, fordi de kun har den knap, der hedder ’vi skal frem over isen’, at trykke på. Holdene er i fuldt pres hele tiden, og hvis de bliver snydt, så bliver de snydt. Så der vil komme nogle defensive fejl, og der vil blive skabt ekstremt mange chancer.

- Selv når det er top mod bund, handler det om at give den gas selv for bundholdet. Bolden skal ikke spilles på tværs, og der skal ikke spilles langsomt. Der bliver spillet med stor risiko.

- Det er noget helt andet end at se taktisk, disciplineret og destruktiv fodbold. Det findes ikke dernede. Kommer man foran, skifter man offensivt ind for at bevare momentum, og det kan man som tilskuer ikke lade være med at holde af, siger Poul Hansen.

God fornøjelse.

Herunder er et overblik over de seneste planer for genoptagelse af klubfodbolden i Europa.