Sport og politik har skabt en giftig cocktail i tyske Chemnitz

Fyringen af den tyske fodboldspiller Daniel Frahn har skabt ekstra uro forud for delstatsvalget i Sachsen.

Daniel Frahn blev fyret i Chemnitzer FC den 5. august. (Foto: Gabor Krieg © imago images / Picture Point)

Det var svært at finde den rigtige grimasse, da Chemnitzer FC’s startopstilling til pokalkampen mod HSV for en lille uge siden blev præsenteret.

Hjemmeholdet, Chemnitzer FC, lever en omtumlet tilværelse i Tysklands tredjebedste fodboldrække, og til pokalkampen måtte de undvære holdets anfører og topscorer, Daniel Frahn.

Årsag? Den 32-årige tysker var kort forinden blevet fyret af klubben for åbenlyst at sympatisere med højreekstreme fangrupperinger.

Fans af Chemnitzer FC hylder Daniel Frahn før kampen mod HSV. (Foto: Elmar Kremser/SVEN SIMON © Verwendung weltweit)

Frahn havde en uge tidligere sat sig blandt velkendte navne fra det højreekstreme fanmiljø omkring Chemnitzer FC. Et miljø, der trækker mange tråde til nynazistiske grupperinger.

Måden, som klubbens hardcore tilhængere reagerede på Frahns fyring på, sendte dog chokbølger gennem den tyske fodboldverden.

Under de fælles opråb af spillere blev der kvitteret taktfast med ’Frahn - fodboldgud!’, mens der samtidig, i en samlet tifo, blev hævet trøjer og papir med nummeret 11.

En hyldest til Daniel Frahn, der som en anden martyr var blevet kastet på gaden.

Åbenlys sympati med højreekstremister

Balladen omkring Daniel Frahn tog allerede fart tilbage i marts.

Thomas Haller, en fremtrædende nynazist i fanmiljøet omkring Chemnitzer FC, døde efter længere tids kamp mod kræft.

Haller var medstifter af hooligan-gruppen ’HoolNaRa’; en forkortelse for ’Hooligans, Nazis, Racists’.

'Support your local Hools', står der på trøjen, som Daniel Frahn i marts viste frem efter en scoring. En hyldest til afdøde Thomas Haller, der var en fremstående figur i det fascistiske fanmiljø omkring Chemnitzer FC. (Foto: Harry Haertel © imago images / HärtelPRESS)

Efter en længere tovtrækning med fansene gik klubben med til at mindes Thomas Haller forud for en ligakamp i marts, hvilket i sig selv trak overskrifter.

Daniel Frahn kvitterede under kampen med et mål, og da han senere lod sig udskifte, hævede han en trøje med teksten ’Support your local Hools’. En trøje, der var sat i verden for at støtte Thomas Hallers efterladte økonomisk.

Episoden fik Chemnitzer FC til at give Daniel Frahn en bøde, derudover udsendte klubben en officiel undskyldning fra Frahn, der dog blev betragtet som særdeles utroværdig, siger Robert Claus, der rådgiver flere Bundesligaklubber i at håndtere højreekstremistiske fangrupperinger i tysk fodbold.

- Der havde længe været rygter om stærke forbindelser mellem Daniel Frahn og det højreekstremistiske fanmiljø omkring Chemnitzer FC, så episoden i kampen mod Altglienicke bekræftede sådan set bare det, man vidste, siger Robert Claus.

Med den historie i rygsækken overraskede det ikke mange, da Daniel Frahn i begyndelsen af august dukkede op til Chemnitzer FC’s udekamp mod Hallescher. Frahn, der var skadet, sad under kampen og hyggede sig i et selskab af velkendte højreekstremistiske fans.

Den berømte dråbe, der fik bestyrelsen til at tage affære og ophæve Frahns kontrakt.

Daniel Frahn diskuterer med sine holdkammerater, mens han selv er i selskab med flere velkendte navne fra det højreekstreme fanmiljø. (Foto: S.Sonntag © imago images / Picture Point)

Voldelige demonstrationer efter knivstik

Som by har Chemnitz historisk været et hotspot for en højredrejet ungdomskultur, der trækker tråde til både politiske-, sociale- og kulturelle subkulturer.

Eksempelvis er Chemnitz hjemsted for Tysklands eneste højreekstremistiske pladeselskab, PC Records, mens den lokale kampsportsscene længe har været et sted, hvor hooligans har rekrutteret fra, siger Robert Claus.

Balladen med Daniel Frahn blusser så tilfældigt op præcis et år efter, at en tysk mand med cubanske aner mistede livet i et knivangreb i netop Chemnitz.

Drabet fik det indvandrerfjendtlige parti Alternative für Deutschland (AfD) og det anti-islamistiske PEGIDA til at arrangere en demonstration i centrum af Chemnitz dagen derpå.

’Wir Sind das Volk’ (Det er os, der er folket), lød det taktfast, mens op mod 8000 deltagere på aggressiv vis rullede sig ud i skyggen af den 40 tons tunge buste af Karl Marx, der urokkeligt pryder pladsen i centrum af Chemnitz.

Samme råb, samme sag, nazistiske håndtegn og voldelige sammenstød fulgte i dagene efter, mens den lokale hooligan-gruppe ’Kaotic Chemnitz’ fik en stor del af æren for at mobilisere de højreekstreme kræfter, som er så stærkt repræsenteret i Chemnitz og hele regionen.

Over 900 mødte op i en sørgemarch for Thomas Haller, der var en af grundlæggerne af 'HooNaRa' - Hooligans - Nazister - Racister. (Foto: FABRIZIO BENSCH)

Og netop den kontekst er vigtig at have for øje, når man talen falder på Daniel Frahn. Det er nemlig især ’Kaotic Chemnitz’, som Frahn beskyldes for at være tæt på.

I delstaten Sachsen, specielt i Chemnitz, har højreekstreme grupper været tæt forbundet til fodbold i årtier, siger Robert Claus.

- Der er en næsten 30-årig lang historie af fascistisk, højreorienteret hooliganisme og vold omkring Chemnitzer FC, og det er vigtigt at forstå, når man skal tale om Daniel Frahn.

- Langt fra alle i Chemnitz er neonazister eller fascister. Der er også små fraktioner, som forsøger at modarbejde netop det. Men voldsmonopolet og magten på fanscenen i Chemnitz ligger i hænderne på de de hooligans, som Daniel Frahn åbenlyst sympatiserer med.

Delstatsvalg nærmer sig

Sagen om Daniel Frahn har fået ekstra stor bevågenhed, da Sachsen den 1. september afholder delstatsvalg. Samme dag afholdes der også delstatsvalg i Brandenburg, mens befolkningen i Thüringen først skal til stemmeurnerne den 27. oktober.

Alle tre delstater i det tidligere DDR, med potentialet til at vende vrangen ud på tysk politik, da AfD i alle delstater ser ud til at gå markant frem.

Ved det seneste delstatsvalg i Sachsen i 2014 fik AfD 9,7% af stemmerne, men forud for dette valg tyder alt på, at AfD kommer til at blive det største parti, med meningsmålinger der peger på op mod 25%.

Ifølge Robert Claus er det tydeligt, at de højreekstreme fangrupperinger i og omkring Chemnitz bruger sagen om Daniel Frahn som løftestang for et endnu stærkere politisk engagement.

Forskellige partier deler valgmateriale ud foran Karl Marx-busten i centrum af Chemnitz den 15. august. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

- Det kommer til at blive et utrolig vigtigt valg, ikke bare for den politiske magt i området, men også for hele Tyskland, for AfD kan meget vel vinde valget. Det er almen kendt, at partiet har mange nynazistiske støtter, og deres tal i meningsmålingerne ligger mellem 25-30%.

- De står især stærkt i en by som Chemnitz, hvor de højreekstreme fans, som er i åben konflikt med klubben på grund af fyringen af Daniel Frahn og bestyrelsens afstandtagen fra højreradikalisme, bruger deres indflydelse til at mobilisere folk, siger Robert Claus.

Daniel Frahn har selv været tavs siden sin fyring.

Facebook
Twitter