Thomas Delaney: Jeg sætter større pris på sejrene i Werder end i FCK

Thomas Delaney gør efter en skadespause comeback i weekenden. DR har talt med Werder Bremens danske ”frelser”.

Thomas Delaney har været ude med en skade i baglåret (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

Det kunne næsten ikke være gået bedre for Thomas Delaney i Werder Bremen.

Debut, mange scoringer, flere optrædener på Ugens Hold i Bundesligaen, en status som frelser. Men den eksplosive form, Thomas Delaney tog med fra FCK til Tyskland, er blevet slukket to gange i form af skader, senest for tre uger siden.

Måske kan jeg lave et hattrick til, når jeg kommer tilbage.

Thomas Delaney

Her blev han ramt af en fiberskade i baglåret med tre missede kampe som konsekvens. Men nu kan Delaney endelig se frem til et comeback i denne weekend for Werder Bremen, der på hjemmebane møder Hertha Berlin.

- Det har været pisse-ærgerligt, siger Thomas Delaney i telefonen fra Bremen og fortsætter:

- Det har da været vildt ærgerligt, men måske jeg kan lave et hattrick til, når jeg kommer tilbage, griner han med henvisning til det hattrick, han lavede 1. april for Werder Bremen mod Freiburg.

- Jeg har set mange spillere været ude i et halvt til et helt år, så jeg har intet at pibe over. Jeg har ikke været skadet meget mere end en måned ad gangen, men det er naturligvis irriterende ikke at kunne være med. Og så har jeg fundet ud af, at man skal træne en helvedes masse, her i Tyskland, når man er skadet, siger han.

- Så mit råd til mig selv er, lad vær med at blive skadet.

Hovedpersonen Delaney

Man skal tage en dyb indånding for at opremse de hændelser, som Thomas Delaney har været hovedperson i, siden han i januar skiftede fra FCK til Werder:

Flytning til Bremen, debut i Bundesligaen for Werder Bremen, sensationel scoring på frispark, et ligeså sensationelt hattrick, skadet i hovedet, skadet i baglåret, på Ugens Hold i magasinet Kicker tre gange, en deprimerende landskamp samt kåring til Årets Superliga-spiller 2016.

- Ja, der er sket en hel del ting. Det er nu ikke kommet bag på mig, at jeg er faldet så godt til, men jeg er da overrasket over, at det er sket så tidligt, siger Thomas Delaney.

- Hvis du havde spurgt mig, inden jeg tog herned, om jeg på havde scoret fire mål i ni kampe og været tre gange på Ugens Hold på mindre end fem måneder, havde jeg sagt, nej, det må blive om nogle år. Jeg har aldrig tvivlet på, at jeg kunne klare det, men at det skulle ske så tidligt, er jeg overrasket over, siger han.

Thomas Delaney i aktion for Werder Bremen mod Bayern München. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

Han var også overrasket over, at folk i det tyske havde Messias-forhåbninger til den danske midtbane-frelser, fordi holdet lå tæt på nedrykning, da han ankom.

Og så har der åbnet sig en ny verden, hvor han spiller på et hold, der er ’underdog’ og taber en del kampe. En sjælden, anderledes følelse for den tidligere FCK’er.

- Starten var svær, men jeg vidste jo godt, hvad jeg gik ind til. Det var jo nemt at forestille sig, at det kunne blive til tre nederlag i de tre første kampe mod Dortmund, Bayern og Gladbach, men når man er i det, er det sværere at acceptere, siger Delaney og kontrasterer til FCK:

- Det er sjældent, at når jeg kigger på vores kamp-program nu, at jeg siger, at den kamp vinder vi hundrede procent. I FCK var det måske én gang om året, at jeg tænkte, at en kamp kunne blive svær, og den var jeg alligevel overbevist om, at vi vandt. Her er det totalt modsat, siger han.

- Men dét, tror jeg, har været sundt for mig at opleve. Der er ingen tvivl om, at jeg hest vil være i en position, som vi var i i FCK. Men jeg valgte jo også at komme hertil med bevidstheden om, at det ville være en anderledes situation for mig. Jeg mener også, at jeg har mentaliteten til at gebærde mig i det, og mit valg har jo set rigtigt ud.

Glad for sejrene

Erkendelsen af, at sejrene og pointene ikke længere er selvfølgeligheder, har gjort, at Thomas Delaney nu sætter stor pris på alle de hårdt tilkæmpede point, han kan være med til at skaffe.

- Det vigtigste, jeg har lært, er at sætte pris på sejrene. I FCK fejrede man jo knapt nok mesterskabet, fordi det var bare sådan, det skulle være. Her i Bremen er det fornuftigt og sundt at være gladere for sejrene, for ellers kan det blive en lang sæson, siger han.

- Ellers er her den samme vindermentalitet som i FCK, forskellen er bare, at det kræver lidt andre og større ’skills’ og talent at udføre det her.

I FCK fejrede man jo knapt nok mesterskabet.

Thomas Delaney

Og de københavnske ’skills’ har Werder Bremen nydt godt af. Efter at have følt stanken af nedrykningsfare, ligger holdet nu på en syvendeplads kun to point fra en eventuel Europa-plads. Et løft, der er sket, efter at Thomas Delaney plantede flaget i det nordvestlige Tyskland.

- Jeg har bare forsøgt at være den samme, som jeg var i FCK, siger han og fortsætter:

- Vi er jo kun 600 km sydpå, så mange ting er som i Danmark. Det har været fint for mig med lidt forberedelsestid i forhold til lejlighed, bil, forsikringer og alle de praktiske ting, som tager en del tid, og derfor har der været rimelig ro på. Alt dét har gjort, at jeg har kunnet fokusere på dét, som det handler om.

- Og så tror jeg, at Werder var et sted, hvor de kunne bruge en spiller som mig, og jeg var jo klar på den rolle, vi havde som klub, altså at vi skulle kæmpe hårdt, siger Delaney, der ikke føler en stor forskel i forhold til sin rolle i FCK.

- Jeg har haft nogle taktiske ting, jeg skulle lægge fra mig, eksempelvis zone-opdækningen fra FCK. Her dækker man mand-mand, så man bliver stillet i flere en-mod-en-situationer. Man skal også være mere egoist i sit spil, være klar til at overlade ting til andre og stole på, at den enkelte spiller kan klare duellen i stedet for holdet.

- Men ellers synes jeg, at min rolle er den samme. Jeg taler måske ikke så meget på banen, fordi jeg stadig ikke kender taktikken, dommerne og modstanderne så godt, men spillemæssigt synes jeg, at det er det samme, siger han.

Delaneys tryllestøv

Der har nok heller ikke været grund til at ændre så meget for Thomas Delaney i forhold til den sidste tid i FCK, hvor hans indsats i Superligaen nærmest var uden sidestykke i den danske liga.

Og det spillemæssige tryllestøv kunne han sprede ud over de tyske baner, også selv om det betød manglende ferie og pause i vinter.

- Der har været noget rart i, at jeg kom hertil i god form, og at jeg ikke behøvede at træne mig op igen. Jeg synes faktisk ikke, at de mange kampe og manglende pause har sat sig på mig i form af træthed, og jeg tror ikke, det havde indflydelse på mine to skader, siger han.

- Nu havde det måske været noget andet, hvis jeg havde spillet hver eneste kamp. Men desværre har jeg jo haft to pauser, især ved den første skade kunne jeg ikke lave noget, fordi det var en hjernerystelse, som krævede ro. Så held i uheld, eller måske uheld i held, har jeg ikke haft ferie, men lidt afslapning på grund af skaderne, siger han.

På trods af de to skader og de dertil hørende ufrivillige pauser, har de første fem måneder i Bremen levet fuldt ud op til de forventninger, Thomas Delaney havde. Og at han er havnet i den rette klub og rette by, er han ikke i tvivl om.

- Bremen er en stille og rolig by. Du finder ikke mange billeder af mig stå på diverse diskoteker for at fejre tre mål. Det er et fint sted at være, fordi alt er så nede-på-jorden. Der er store forventninger til holdet, men selv i modgang er fansene ret positive. Så jeg vil sige, at jeg er ret ydmyg uden at være en engel.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve