U21-landsholdet indtager Prag med lyn og torden

EM-slutrunden i Tjekkiet sparkes i gang på onsdag, og det danske landshold er ankommet med et brag.

Assistenttræner Henrik Clausen giver U21-landsholdsspillerne dessiner under træningen. (© DR Sporten)

De danske U21-landsholdsspillere er landet i Prag. Landstræner Jess Thorup og hans unge kuld af talentfulde fodboldspillere mødtes lørdag af en tung varmedyne i den gamle tjekkiske hovedstad, hvor temperaturen ved ankomst ramte 30 grader.

Et nyt skridt i retning mod EM-slutrunde-succes skulle tages ved den første træning på FK Viktoria Stadium i Prags boheme-kvarter Zizkov.

For en stor del af de danske spillere var der tale om et gensyn med den centraleuropæiske storby. Det var nemlig her, at Jess Thorups mandskab i november mødte Tjekkiet i den første testkamp efter de to vellykkede playoffkampe mod Island.

- Alt er i spil, så der er ikke noget, der er afklaret endnu. Det vigtigste for mig er, at vi stiller det stærkeste hold. Det er ikke nødvendigvis lig med de elleve bedste spillere. Det skal jeg finde ud af de næste par dage, berrettede Thorup inden seancen på grønsværen i Zizkov. Det virkede som om, at den velovervejde fynbo havde valgt at gøre en dyd ud af at understrege, at hans startformation endnu ikke ligger fast.

Kort inden træningsstart varslede en mindre tordenbyge et vejrskift over byen, og temperaturen faldt pludselig med 10 grader.

Flot grønsvær i slidte omgivelser

De engang røde plasticsæder på det over 100 år gamle stadion havde efterhånden antaget en grålig nuance, og på den ene langside kunne det lige skimtes, hvem der normalt holder til på adressen: VIKTORIA ZIZKOV stod der angivet med versaler på de blot otte patinerede stolerækker.

Måltavlen i hjørnet levede heller ikke helt op til 2015-standerder, men lignede nærmere noget, der havde sin storhedstid i 1970'erne. De ydre omstændighederer lod dog ikke til at genere de danske spillere.

(© DR Sporten)

- Det begynder at dufte lidt af fodbold nu. Der er et par dage til slutrundestart og det er en konge træningsbane. Det er blot en del af charmen, at der er en del gamle tjekkiske bygninger rundt om banen. Det er lidt lokalt og hyggeligt. Hellere sådan noget her end et moderne stadion med en dårlig bane, lød det fra Brøndby-spilleren Christian Nørgaard.

Midtbanekollegaen fra Fulham, Lasse Vigen Christensen, var af samme mening.

- Vi spillede vist også på det her stadion, da vi var hernede sidst. Banen ser faktisk endnu bedre ud nu. Det kan vi ikke klage over.

Hukommelsen må dog have svigtet unge Vigen, da det var Bohemains hjemmebane Dolicek og ikke FK Viktoria Stadium, der lagde græs til 2-2-opgøret i november.

Mountainbike til Uffe

Med 35 splinternye adidas-bolde liggende klar på græsset indledtes træningen med en lille opvarmningsøvelse med førstegangsberøringer.

Assistent-træner Henrik Clausen satte hurtigt derefter gang i et lille højintenst spil i tre små firkanter i forlængelse af hinanden. Masser af fart på og tolv af markspillerne blev tæsket godt igennem.

(© DR Sporten)

I et hjørne under den udtjente måltavle piskede målmandstræner Jan Rindom de tre keepere.

Emil Berggreen, der stod over i torsdagens testkamp mod Sverige, specieltrænede med Bent Christensen. Den tidlige Brøndby-bomber fungerer normalt som cheftræner for U19-landsholdet, men er med i Prag i staben omkring U21-drengene.

Uffe Bech var eneste af de 17 ankomne spillere, der ikke havde fundet vej til den velplejede græsplæne lørdag eftermiddag. Den lille offensivspiller fra FC Nordsjælland havde sammen med en af fysioterapeuterne forladt stadion for at lave øvelser på en kondicykel på den anden side af vejen.

Den fra Danmark medtragte mountainbike var nemlig ikke ligefrem den kondicykel, som lægestaben ville have materialefolkene til at medbringe. Miseren blev mødt med smådrillerier og grin.

Gik til stålet

I løbet af træningen blæste det lidt op og det begyndte lige så stille at sile ned. Den langsomt dalende regn stod som en skærende kontrast til den øgede intensitet på banen. Spillerne var nu gået over til en gang syv-mod-syv på en lille bane, og her blev der gået til stålet.

(© DR Sporten)

- Fuck, gjaldede det pludselig ud over det tomme stadion.

Nicolaj Thomsen satte en scoring ind gennem benene på Jakob Busk. Tilsyneladende til stor irritation for Sandefjord-keeperen.

Jess Thorups indledende bemærkninger om, at han langt fra havde lagt sig fast på sin start-ellever dukkede langsomt op i ens erindring. Det virkede som om, at spillerne havde fået samme besked. I hvert fald bedømt ud fra tændingen og intensiteten under træningen.

Bulder og brag

Regnen tog til og stod nu i stride strømme ned over stadion. I baggrunden kunne bydelen Zizkovs varemærke - Prags tv-tårn - øjnes. Af mange udråbt som en rædsel og en øjebæ.

Et par lyn blinkede kortvarigt på himlen og ikke lang tid efter hørtes et par solide tordenskrald.

- Jess, Jess. Det er tæt på, blev der råbt fra udskiftningsboksen.

Cheftræneren så ingen anden udvej end at afbryde træningen lidt før tid. De gennemblødte spillere måtte søge ly under stadion og bevægede sig kort efter ud mod deres ventende bus.

De danske spillere var stemplet ind til EM-slutrunden. Med bulder og brag.

Danmark møder værterne fra Tjekkiet i åbningskampen ved U21-EM på onsdag. Der er kickoff kl. 18.00, og du kan følge opgøret på DR3, P3 og her på dr.dk/sporten.

Facebook
Twitter