Udtagelsen af 41-årige Zlatan er 'i bedste fald ikke et sundhedstegn'

Zlatan Ibrahimovic blev tirsdag udtaget til Sveriges kommende EM-kvalifikationskampe.

Zlatan Ibrahimovic er tilbage i gult og blåt, når Sverige på næste fredag indleder kvalifikationen til EM i 2024. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

41 år gammel og tilbage på landsholdet.

Tirsdag var Zlatan Ibrahimovic blandt de 26 navne, der i næste uge indleder Sveriges jagt på en EM-billet. Her møder svenskerne først Belgien og derefter Aserbajdsjan hjemme i Stockholm i de første af i alt otte EM-kvalifikationskampe.

I de seneste sæsoner har Zlatan Ibrahimovic kæmpet med skader, men nu er han tilbage for sit klubhold, storklubben AC Milan, med indhop i de seneste tre ligakampe.

Dermed er han også aktuel for det svenske landshold, selvom Ibrahimovic ellers tidligere har meldt stop for de blå-gule. Mere end en gang endda.

Til trods for det har den svenske landstræner, Janne Andersson, valgt at hive den garvede angriber med i manegen en gang mere.

- Zlatan kan bidrage med noget på banen. Han har haft et langt genoptræningsforløb, men han har været på fuld kraft i en måned, siger Janne Andersson efter udtagelsen til svenske SVT.

Hør hele Janne Anderssons begrundelse for udtagelsen i videoen herunder:

Det bliver dog ikke i en primær rolle, forklarer landstræneren.

- Tanken er, at han er indskifter ligesom i Milan.

- Alt efter kampforløbet, stillingen, og hvad vi skal, så er han én af mulighederne, og så ser vi, hvad det bliver til, siger Janne Andersson.

Zlatan var ikke plan A

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul forklarer, at udtagelsen af Zlatan Ibrahimovic strider med den kurs, der var sat for det svenske landshold.

Man skulle forsøge sig med noget nyt uden Zlatan. Et generationsskifte, som det populært hedder.

- I bedste fald er det ikke et sundhedstegn, og i værste fald er det desperation.

- Zlatan er nu stoppet flere gange, og han er selvfølgelig et ikon, og han gør stadigvæk alt for at være klar, men det vidner også om, at svenskerne ikke tror på det, de har forsøgt at bygge op, siger Andreas Kraul.

Zlatan Ibrahimovic stoppede første gang på landsholdet efter EM i 2016, hvor Sverige røg ud efter gruppespillet. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

Fodboldkommentatoren kalder det "uhørt" i moderne topfodbold at have en 41-årig angriber med på landsholdet. Aldersmæssigt svarer det til, at Kasper Hjulmand havde udtaget den tidligere danske landsholdsangriber Søren Larsen til de kommende kvalifikationskampe.

Men Zlatan er Zlatan, understreger Andreas Kraul.

- Det skal man også have respekt for. Hvis Elias Jelert er god nok til at komme med Danmarks landshold som 19-årig, skal han med, og hvis Zlatan er god nok som 41-årig, så skal han også med. I princippet. Men det har ikke været tanken med det svenske hold, siger Andreas Kraul.

'Han passer sine armstrækninger'

Andreas Kraul bider mærke i, at Zlatan-udtagelsen sker forud for EM-kvalifikationen. Ikke midt i kvalikationen som en effekt af dårlige resultater.

- Det er simpelthen inden, de overhovedet starter, de giver udtryk for, at de ikke kan komme med til EM uden Zlatan, siger fodboldkommentatoren.

Et hurtigt kig på Norges landshold, der ligesom Sverige ikke kvalificerede sig til det seneste VM i Qatar, tydeliggør ifølge Andreas Kraul de svenske udfordringer.

- Der er kæmpe forskel på at have et svensk hold, der henter en 41-årig ind, og så kigger man på Norge med Martin Ødegaard og Erling Haaland. Der er pokkers til forskel, siger han.

Når det er sagt, er der ifølge Andreas Kraul ingen tvivl om, at Zlatan Ibrahimovic har noget at byde ind med. Hvad end det er i slutminutterne eller for at "give det uprøvede svenske landshold en vis form for glamour".

- Han kan jo komme ind til sidst med sin fysiske tilstedeværelse, og den kan man ikke tage fra ham. Han passer sine bænkpres og sine armstrækninger. Det er det, han skal bruge. Plus sin ikonstatus, siger Andreas Kraul.

Den 41-årige svensker har fået 71 spilminutter i AC Milans seneste tre kampe i Serie A. (Foto: © MARCO BERTORELLO, Ritzau Scanpix)

I 90'erne havde man en lignede situation på det danske landshold, forklarer Andreas Kraul, hvor Michael Laudrup også blev udtaget til det danske landshold, selvom den tidligere danske landsholdsstjerne ikke var i kampform.

- Han var så ikke 41 år gammel, men der er noget i at få så stor en stjerne tilbage. Jeg kan godt forstå fascinationskraften i det, og der kan være mange gode argumenter for det, men bundlinjen er, at det ikke er noget, der gør Sverige til EM-favorit. Tværtimod.

- Det er et billede på, hvor Sverige er i hierarkiet, siger Andreas Kraul.

Foruden Zlatan Ibrahimovic tæller Sveriges trup tre spillere fra den danske Superliga.

Viktor Claesson fra FCK og FC Midtjylland-spillerne Joel Andersson og Kristoffer Olsson er alle udtaget til kampene mod Belgien og Aserbajdsjan, der spilles 24. og 27. marts.