Uefa lemper økonomiske krav til klubberne og udvider transfervinduet

På grund af de uventede indtægtstab under coronakrisen må fodboldklubber levere større underskud end ellers.

Det skal være muligt for klubber at handle spillere frem til og med 5. oktober, meddeler Uefa. (Foto: handout © Scanpix)

På grund af coronapandemien har Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) besluttet midlertidigt at lempe reglerne for Financial Fairplay (FFP).

Det oplyser forbundet efter et møde i eksekutivkomitéen torsdag.

Blandt andet lempes den såkaldte break-even-regel. Den skal sikre, at klubberne generelt ikke bruger flere penge, end de tjener.

Men på grund af de uventede indtægtstab, som coronakrisen har medført, vil en opgørelse af klubbernes forbrug i forhold til indtjening ikke blive foretaget efter regnskabsåret for 2020, men først efter regnskabsåret for 2021.

Regnskabsårene 2020 og 2021 vil desuden blive lagt sammen.

Klubberne får blandt andet også en ekstra måned til at vise, at de ikke har udestående betalinger i forbindelse med spillerhandler, lønninger og skat.

Dette skal nu ske per 31. juli i stedet for 30. juni samt 30. september.

Lempelserne skal ifølge Uefa sikre, at klubberne kan betale deres regninger til tiden og give dem mere tid til at redegøre for uventede indtægtstab relateret til coronakrisen.

Målet er, at udskille coronaeffekterne fra dårlig klubledelse og dårlig økonomisk styring eller bevidst overforbrug.

Uefa oplyser, at klubber senest kan registrere spillere i næste sæsons europæiske turneringer 6. oktober. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Transfervinduet åbnes mere op

Desuden foreslår Uefa, at sommerens transfervindue holdes åbent frem til og med 5. oktober.

Sæsonerne i adskillige europæiske fodboldligaer bliver først afsluttet sent på sommeren på grund af coronapandemien, og det har ført til, at næste sæson vil begynde senere, end den plejer i en række lande. Det gælder også de europæiske klubturneringer.

Opfordringen til alle de europæiske medlemslande er, at de vælger den samme deadline for transfervinduet, så det er ensartet i Europa.

Uefa oplyser, at klubber senest kan registrere spillere i de europæiske turneringer 6. oktober.

Det er årsagen til, at transfervinduet skal været lukket dagen før, så klubberne efterfølgende kan melde trupperne ind til kampene i Champions League og Europa League i sæsonen 2020/2021.

De ti gruppevindere i den europæiske VM-kvalifikation i fodbold kommer direkte til slutrunden i 2022. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Den europæiske VM-vej på plads

Efter torsdagens møde i Uefas eksekutivkomité blev det også meldt ud, at kun de ti gruppevindere i den europæiske VM-kvalifikation i fodbold kommer direkte til slutrunden i 2022. Ud over de ti gruppevinder får yderligere tre europæiske lande adgang til VM-slutrunden i Qatar.

De tre lande findes efter playoffkampe med deltagelse af de ti gruppetoere samt to landshold, der får adgang via Nations League.

Playoffkampene begynder i marts 2022, og de foregående gruppekampe fløjtes i gang fra marts til november 2021.

Lodtrækningen til kvalifikationsgrupperne bliver foretaget i november i år.

I alt får VM 2022 deltagelse af 32 hold.

VM-turneringen skal efter planen starte 21. november og slutte 18. december.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter