Uefa truede med bål og brand: Nu dropper de sanktioner mod Super League-klubber

​​​​​​​Real Madrid, FC Barcelona og Juventus vil ikke blive straffet af Uefa for deres medvirken i Super League.

Uefa har for en stud droppen sanktionerne mod klubberne fra European Super League-profektet. (Foto: Carl Recine © Ritzau Scanpix)

Der sprang en kæmpe bombe under europæisk fodbold, da 12 klubber i april bekendtgjorde, at de ville skabe deres egen private fodboldliga, European Super League.

Projektet mødte dog lynhurtigt modstand fra både fans, politikere og ikke mindst Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, som kunne se deres store europæiske klubturneringer miste en stor del af deres værdi.

Fansene truede med boykot af deres klubber, og Uefa truede med bøder og udelukkelse. Én for én trak klubberne sig fra Super League-projektet og indvilligede i at betale en bøde på 190 millioner kroner til Uefa.

Bare ikke spanske FC Barcelona og Real Madrid og italienske Juventus. De stod fast. En privat liga var vejen frem.

Et tovtrækkeri mellem Uefa og de tilbageværende tre klubber begyndte. Uefa ville straffe klubberne. Klubberne mente ikke, at de havde gjort noget forkert.

Og nu lader det til, at Super League-trekløveret har trukket ekstra hårdt i tovet. Uefa har nemlig meddelt, at de indtil videre opgiver sanktionerne mod de tre klubber.

Mandag skrev Uefa på sin hjemmeside, at man annullerer den juridiske proces, der ellers var blevet sat i gang - og efterfølgende sat på pause i juni - i et forsøg på at straffe klubberne for deres fortsatte medvirken i projektet.

Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund, Aleksander Ceferin, løftede tidligt i processen pegefingeren overfor udbryderklubberne. Nu må han for en stud se lang efter sanktioner mod klubberne. (Foto: FLORION GOGA © Ritzau Scanpix)

Samtidig skriver Uefa, at man i første omgang heller ikke længere vil opkræve bødepenge fra de ni klubber, som var en del af Super League, men hurtigt trak sig, da projektet blev genstand for massiv kritik.

- Uefas appelinstans har i dag erklæret sagen ugyldig, som om at sagen aldrig var blevet indledt, oplyser Uefas klageinstans i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Men ifølge DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger skal det at sanktionerne for en stund droppes ikke ses som om, at Uefa har opgivet at få straffet klubberne.

- Man må bare konstatere, at sagen er endt i meget indviklet jura, lyder det fra Liniger.

- Det handler ikke om, at Uefa ikke har lyst til at straffe klubberne, der er bare kommet en masse paragraffer i vejen. Det hele er endt i et juridisk slagsmål om, hvor meget Uefa egentlig bestemmer.

Juventus-formand Andrea Agnelli mener stadigvæk, at en liga for Europas topklubber er vejen frem. Sammen med FC Barcelona og Real Madrid har Juventus stadigvæk ikke officielt trukket sig fra European Super League-projektet. (Foto: MASSIMO PINCA © Ritzau Scanpix)

Stiller Uefa i en uheldig situation

Alt dette sker, efter at en domstol i Madrid tidligere på året afgjorde, at Uefa ikke kan sanktionere klubberne. Sagen blev efterfølgende sendt til EU-Domstolen, der skal tage stilling til, hvorvidt Uefa skal rette sig efter dommen.

I sidste uge afgjorde en dommer i Madrid så, at Uefa havde fem dage til at følge den tidligere dom, fordi klubberne - ifølge den seneste afgørelse - skal beskyttes, indtil sagen er færdigbehandlet.

Det er derfor, Uefa nu strækker våben.

Og det stiller ifølge Henrik Liniger Uefa i en uheldig situation, hvor de reelt ikke ved hvor meget magt de har over deres egne turneringer og de hold, som deltager i dem.

- Hvis Uefa ikke kan sanktionere, så kan klubberne gøre, hvad de vil, siger Liniger.

- Hvis det bliver uden konsekvenser at bryde ud og lave sin egen turnering, er det umulig at forstille sig, at det ikke kommer til at ske igen. Rent økonomisk er der nogle klubber, som kan se en fordel i at lave de her ting uden om Uefa.

Folkedomstolen har talt

Men et er, at klubberne kan se fordelen, noget andet er at få overbevist deres fans om, at en privatliga er en god idé.

For selvom Uefa ikke, med paragrafferne i hånden, har kunne få skovlen under udbryderklubberne, så har det stået helt anderledes til, når folkedomstolen skulle afsige dom.

Og det kan ifølge Henrik Liniger komme til at spille en mindst lige så afgørende rolle for fremtidens udbryderprojekter.

- Vi så en række fans og politikere og en hel fodboldverden, som var meget imod det. Så selvom der ikke kommer en egentlig straf fra Uefa, så er klubberne blevet straffet hårdt i offentligheden.

Derfor mener Liniger også, at klubberne i fremtiden vil tænke sig om en ekstra gang, inden de kaster sig ud i lignende projekter.

- Både den politiske og ikke mindst den folkelige modstand var jo langt større, end klubberne havde regnet med.

FacebookTwitter