'Uefas værste mareridt': 12 storklubber bekræfter europæisk superliga

Natten til mandag bekræftede 12 fodboldklubber, at de vil stifte en ny europæisk turnering, der skal hedde Super League.

12 storklubber, herunder Ronaldos Juventus og Messis FC Barcelona, planlægger at stifte en ny fodboldturnering udenom Uefa. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

Der har længe været banken på vandrørene om, at en europæisk superliga er på vej.

Natten til mandag bekræftede 12 europæiske storklubber så endeligt, at de agter at stifte en ny turnering, som skal hedde Super League.

- De stiftende klubber ser frem til at føre drøftelser med Uefa og Fifa (Det Europæiske og Internationale Fodboldforbund, henholdsvis, red.) i den kommende tid for at samarbejde om at skabe det bedste udfald for Super League og fodbold som helhed, skriver klubberne i en pressemeddelelse.

Flere medier, heriblandt New York Times, skrev allerede søndag, at mindst 12 storklubber fra England, Italien og Spanien havde udtrykt interesse eller sagt ja tak til at være blandt de stiftende medlemmer af en ny europæisk superliga udenfor Uefas indflydelse.

Det tog så meget fart, at Uefa kom med en pressemeddelelse i fællesskab med de engelske, spanske og italienske fodboldforbund og divisionsforeninger, hvor de i stærke vendinger tog afstand fra projektet.

Pressemeddelelsen var formuleret i så stærke vendinger, at DR Sportens kommentator, Henrik Liniger, beskriver tovtrækkeriet, som begyndte i weekenden mellem Europas største fodboldklubber og Uefa, som 'åbent slagsmål'.

- Det her er højdramatisk, og det er gået fra armlægning til åbent slagsmål, og det er et Uefa, der kæmper for deres liv og eksistensberettigelse i klubfodbold. Og det er en flok selvbevidste klubber, som kæmper for at blive totalt herre i eget hus, siger Henrik Liniger.

Uefa og de engelske, spanske og italienske fodboldforbund og divisionsforeninger takker i pressemeddelelsen de franske og tyske klubber for ikke at deltage i den nye europæiske superliga.

Endvidere skriver de i pressemeddelelsen, at 'enough is enough'. Nok er nok.

- Hvis dette sker, vil vi gerne understrege, at vi (...) vil forblive forenet i vores indsats for at stoppe dette kyniske projekt. Et projekt, der er grundlagt på få klubbers egeninteresse på et tidspunkt, hvor samfundet har brug for solidaritet mere end nogensinde.

- Vi vil overveje alle tilgængelige foranstaltninger, på alle niveauer, både retslige og sportslige, for at forhindre dette i at ske. Fodbold er baseret på åbne konkurrencer og sportslige resultater; det kan ikke være anderledes, lyder det i pressemeddelelsen fra Uefa og fodboldforbundene og divisionsforeningerne.

Uefa-præsident Aleksander Ceferin. (Foto: handout © Scanpix)

Det er store ord, Uefa bruger i pressemeddelelsen, påpeger DR Sportens kommentator, Henrik Liniger.

- Hidtil har det været en armlægning mellem klubberne og Uefa. Nu er det et åbent slagsmål. Det er ikke nødvendigvis fra efter sommerferien, at det her skal afgøres. Så der kan nå at ske en masse. Men det er det mest konkrete udspil, vi overhovedet har set til en europæisk superliga udenfor Uefa.

- Derfor er vi gået fra forhandlinger og armlægning til et decideret slagsmål, siger Henrik Liniger.

Ifølge Henrik Liniger er timingen heller ikke tilfældig. En europæisk superliga udenfor Uefas regi har længe været brugt som en presbold fra de største klubber mod Uefa.

Uefa har forsøgt at imødekomme de største europæiske fodboldklubber, der savner en større garanti for, at de deltager i fodboldens fornemmeste klubturneringer. En enkelt sæsons deltagelse i Champions League vægter tungt i regnskabet.

Derfor ventes det, at Uefa vedtager en reform af Champions League-strukturen på et møde i forbundets øverste organ, eksekutiv komitéen, mandag.

Det forventes, at Champions League udvides med fire hold fremadrettet fra 2024/25-sæsonen. To af de nye fire pladser skal være wild card, der gives til de to bedst rangerende hold på Uefas klubkoefficient-liste, der ikke har formået at kvalificere sig til turneringen.

Uefa troede, de havde afværget et udbrud fra de største klubber ved at imødekomme dem med ekstra sikkerhed for Champions League-kvalifikation. Men det laver søndagens meldinger om på.

- Derfor taler UEFA med et sprog i den her meddelelse, som sjældent er set så klart. Særligt kan man hæfte sig ved, at de skriver ”enough is enough (nok er nok, red.),” som er en retorik, vi næsten aldrig ser. Det er direkte konfrontation. UEFA har gjort alt for at holde klubberne indenfor folden, og har derfor været tilbageholdende med den direkte kritik. Det er de så ikke mere. Nu går de all in, siger Henrik Liniger.

Uefas værste mareridt

Forslaget til den nye europæiske superliga bygger på, at flere af holdene vil være sikret deltagelse hvert år, mens yderligere fem klubber kunne kvalificere sig. Turneringen skulle spilles sideløbende med de nationale ligaer.

Men hvis det står til Uefa, så bliver det ikke en realitet.

- Det her er Uefas værste mareridt. Det er den mest grundlæggende ændring i klubfodboldstrukturen så længe, man kan huske tilbage.

- Det er en kæmpe revolution, som fodbolden, bortset fra de største klubber, har kæmpet imod. Men det er et spørgsmål om penge og et spørgsmål om sikkerhed for indtægter og sikkerhed mod en sportslig krise, siger Henrik Liniger.

  • Barcelona er en af de 12 stiftende klubber. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)
  • En anden stiftende klub er Liverpool. (Foto: PETER POWELL © Scanpix)
1 / 2

Uefa skriver i den fælles pressemeddelelse med de engelske, spanske og italienske fodboldforbund og divisionsforeninger, at de med rygdækning fra Fifa vil udelukke både klubber og spillere.

Det betyder, at udbryderklubberne ikke vil kunne deltage i såvel nationale som kontinentale turneringer, mens spillerne fra udbryderklubberne også vil være udelukket fra EM, VM og andre regionale mesterskaber i landsholdsregi.

Fifa tager i en pressemeddelelse afstand fra dannelsen af en europæisk superliga.

- Efter vores opfattelse og i overensstemmelse med vores vedtægter bør enhver fodboldturnering, hvad end det er nationalt, regionalt eller globalt, altid afspejle de grundlæggende principper om solidaritet, inklusivitet, integritet og retfærdig økonomisk omfordeling.

- På denne baggrund kan Fifa kun udtrykke sin misbilligelse over for en "lukket europæisk udbryderliga" uden for de internationale fodboldstrukturer og uden respekt for de førnævnte principper, lyder det fra Fifa.

Forslaget om en europæisk superliga har indtil videre mødt massiv modstand. Både den britiske premierminister, Boris Johnson, har kaldt forslaget 'skadeligt', og den franske præsident, Emmanuel Macron, har udtrykt glæde over, at de franske klubber har taget afstand fra forslaget om en europæisk superliga.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk