Uffe Ellemann opfandt ikke 'if you can't join them...'

- If you can't join them - beat them, lød det fra Uffe Ellemann-Jensen på EM-finaledagen i 1992. Men det var slet ikke ham selv, der fandt på ordene.

- If you can't join them - beat them!

Uffe Ellemann-Jensen leverede noget af et stykke spin i Lissabon for 20 år siden, da han med ovennævnte oneliner fik flyttet pressens fokus fra det danske "nej" til Maarstricht-traktaten og over til EM-finalen mellem Danmark og Tyskland.

- Jeg møder stadig den linje, og du kan se den på Youtube osv. Det er spin i sin klassiske form: At kunne fyre sådan noget af, der trækker opmærksomheden væk fra det, du ikke har lyst til at tale om, siger Uffe Ellemann-Jensen i dag til DR.

Han må dog indrømme, at det ikke var ham selv, der opfandt den berømte linje:

- Vi sad og snakkede nogle venner, og jeg sagde: "Finalen bliver spillet, mens jeg er i Lissabon. Der står verdenspressen og venter. Kan I ikke finde på en eller anden lille smart hurtig replik, jeg kan fyre af for at dreje al opmærksomhed hen på det her. Og så var der en af dem, der kom på geniale ord.

- Jeg er ophavsmanden evig taknemmelig for, at han kom med den linje. Jeg greb den med det samme og sagde: Det er genialt, og så tog jeg den med til Lissabon, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Og afslører, at det var direktør Michael C. Iuul fra De Forenede Bryggerier, der gav ham ordene.

- Jeg havde en interesse i at få så meget fokus som muligt over på fodbold, så der ikke blev snakket så meget om den der elendige folkeafstemning. Jeg tog et fantørklæde på og vandrede op af trappen og til alle journalister sagde jeg, "If you can't join them - beat them." Den gik verden rundt - på CNN og alle mulige stationer, husker Uffe Ellemann-Jensen.

Hør ham fortælle om den berømte oneliner her til højre. Eller klik her og hør en længere dokumentar-udsendelse om finaledagen.

Facebook
Twitter