Ukrainsk fodbolddirektør vil have Rusland ud af Fifa efter svigt og tomme løfter

Direktøren for Shakhtar Donetsk kritiserer Fifa for at samarbejde med Rusland.

Ukraine er blevet svigtet af Fifa, siger direktøren for Shakhtar Donetsk. (Foto: © LOUIZA VRADI, Ritzau Scanpix)

Al ukrainsk fodbold blev sat på pause, da landet blev invaderet af Rusland i februar.

Nu bliver der igen spillet bold i Ukraine, men i stedet for jublende tilskuere er lydkulissen præget af bombesirener over de tomme stadioner.

Og alt er ikke, som det plejer. Mange klubber har mistet mange penge, for i lang tid har hverken billetindtægter eller trøjesalg sørget for plusser på bundlinjen.

Efter fire spillerunder er det vanlige tophold Shakhtar Donetsk delt førerhold. De orangeklædte er ubesejrede, men det handler stadig ikke kun om fodbold og resultater, siger klubbens direktør, Sergei Palkin, til mediet The Athletic.

Han retter skarp kritik mod det internationale fodboldorgan, Fifa, og vil have dem til at fratage Rusland sit medlemskab i fodboldorganisationen.

- De (Fifa, red.) har ødelagt vores fodbold med deres beslutninger, siger han.

Chefredaktør på fodboldmediet Tipsbladet Troels Bager Thøgersen har fingeren på pulsen hvad angår samspillet mellem politik og fodbold på den internationale scene. Han påpeger, at den ukrainske storklub inden krigen havde det bedste hold øst for Tyskland.

- Det er ikke overraskende, at Shakhtar føler sig voldsomt røvrendt, siger han.

- Nu har de stort set kun ukrainske spillere tilbage, og de føler sig voldsomt dårligt behandlet og nærmest sidestillet med de udelukkede russiske klubber.

I denne sæson spiller den ukrainske klub Shakhtar Donetsk sine hjemmekampe i Champions League på et stadion i Polen, hvor Legia Warzawa normalt har hjemme. (Foto: © LOUIZA VRADI, Ritzau Scanpix)

En håndsrækning til Ukraine

Efter den militære invasion af Ukraine beordrede Fifa, at Rusland ikke skulle være en del af internationale fodboldturneringer. Herrelandsholdet skulle ikke spille videre i kvalifikationen frem mod det VM, der om to måneder bliver sparket i gang i Qatar. Da sagde Fifa-præsident Gianni Infantino, at organisationen ”fordømmer den russiske brug af magt i Ukraine” og lovede, at Fifa ville hjælpe.

Med budskabet fulgte en check på en million amerikanske dollar til humanitære indsatser i Ukraine.

- På baggrund af denne konflikt vil vi (Fifa, red.) gøre vores del og støtte menneskerne i Ukraine og alle de, der har måttet flygte fra krigen, sagde Fifa-præsidenten Infantino.

Alligevel husker Tipsbladets chefredaktør, hvordan Fifa forsøgte at lade Rusland fortsætte med at konkurrere under neutralt flag.

- Selvom vi i de timer og døgn i februar ikke vidste, hvor blodig Ruslands krig ville blive, var det selv dengang en skandale af rang, at FIFA forsøgte at holde hånden over de russiske fodboldvenner, siger Troels Bager Thøgersen.

Den ukrainske klub Shakhtar Donetsk føler absolut heller ikke, at der siden har været handling bag de ellers så flotte ord, der skulle fordømme russerne.

Efter invasionen blev den nationale liga af gode grunde sparket til hjørne. Senere blev det besluttet, at udenlandske spillere frit kunne ophæve deres kontrakter, ligesom danske Anders Dreyer kunne, da han sagde farvel til sin russiske klub og vendte hjem til FC Midtjylland.

I dag tæller Shakhtar-truppen 29 spillere. 26 af dem er fra Ukraine. For et år siden var startopstillingen stærkt præget af 10 brasilianere, der gjorde flere udlændinge selskab i klubben.

- De var en klub med trup og niveau til ofte at nå knockoutfasen i Champions League, men nu har de mistet nærmest alle deres udlændinge, ikke mindst brasilianske profiler, som klubben gennem to årtier havde specialiseret sig i at hente, siger Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

Spillerafgange fra Shakhtar har kostet klubben dyrt, og derfor lagde de i juli sag an mod Fifa ved Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

Der er endnu ikke faldet en afgørelse, men den ukrainske fodboldklub vil have 50 millioner euro i erstatning. Alligevel ønsker klubben at finde en løsning i stedet for at ende i retten, siger klubdirektøren til mediet The Athletic.

- Fifa ville ikke sætte sig ned og snakke om tingene, siger Sergei Palkin fra Shakhtar Donetsk.

I stedet har klubben modtaget ”indirekte beskeder, der understreger, at Fifa er klar til at tage den til retten”, lyder det.

Gianni Infantino (til venstre) var præsident for Fifa, da Rusland i 2018 var værter for det seneste VM. (Foto: © damir Sagolj, Ritzau Scanpix)

Fifa siger ikke nej til russisk tv

Shakhtar-direktør Palkin retter også skarp kritik mod Fifa og den tv-aftale, der er lavet med den statsejede, russiske tv-station VGTRK, der har rettigheder til at vise fodbold fra VM i Qatar.

I andre tilfælde er sådanne aftaler blevet annulleret. Det gælder blandt andet den engelske liga, Premier League, der ellers havde en seksårig aftale med en russisk station til over 400 millioner kroner.

- Hvordan er det muligt, at hele verden stopper med at have kommunikation og aftaler med Rusland, men på samme tid beholder Fifa tv-aftalen omkring VM? Det er utroligt, hvad der foregår, siger Shakhtar-direktør Sergei Palkin.

- Måske skulle Gianni Infantino komme til Ukraine for personligt at se, hvad der sker, og hvilken hjælp vi burde få fra Fifa.

Derfor foreslår fodbolddirektøren, at det internationale fodboldorgan fratager Rusland sit medlemskab. Hans store problem er bare, at der endnu ikke har været respons.

- Fifa opfører sig som om, de har monopol. Du kan ikke finde nogen, der er ansvarlige for noget som helst. Du kan ikke finde en person, der kan svare dig, siger han.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få kontakt til Fifa for at høre deres svar på Sergei Palkins kritik.