Unge kaster håndklædet og dommerdragten i ringen: 'Det bliver sidste gang, jeg dømmer'

Der er stor mangel på fodbolddommere, men op mod halvdelen af de nyudklækkede stopper, inden for det første år.

Otto Valentin Hald har kvittet fodbolddommergerningen.

- Jeg havde meldt mig på et linjedommerkursus, men det har jeg meldt fra her til morgen. Det er fedt i de sjove kampe, hvor man bliver taget seriøst. Men efter i går er jeg ikke aktiv dommer.

Ordene kommer fra 19-årige Otto Valentin Hald, der til daglig går på Vestegnens VUC og HF, men som i weekenderne trækker i dommertøjet og dømmer alt fra U15-kampe til Serie 4 i København og omegn.

Altså indtil i går.

Mangel på respekt, grimme tilråb og en konfrontation fra en spiller i pausen blev dråben, der fik bægret til at flyde over.

- Efter kampen havde jeg slet ikke lyst til at sige tak for kampen til dem, for jeg synes jo ikke, at det havde været en god kamp.

Efterfølgende gik han til tasterne på det sociale medie Twitter, og her tweetede han blandt andet, at 'det bliver sidste gang, at jeg dømmer', og 'det er synd, at der mangler dommere i DBU, men det er klart, når man kan blive behandlet sådan'.

Her roste han de to tidligere dommere Kenn Hansen og Benjamin Leander for at kunne holde det ud i så mange år.

Se tweetet:

Stor mangel på dommere i hele landet

Otto Valentin Hald har været aktiv dommer i lidt under to år, men har nu valgt at kaste dommerdragten i ringen.

- Det er bare ikke fedt at være dommer, når du møder så mange grimme ord.

Og han er langt fra den eneste, der stopper, før han rigtig er kommet i gang. Jakob Bille, der er dommerchef i DBU Jylland, fortæller, at når der starter 100 nye dommere, så mister DBU 40-50 efter det første år. Og så er det to skridt frem og et tilbage, når det gælder rekruteringen af nye dommere.

Det er et problem i det store billede. Der er nemlig mangel på mæglerne på midten af banen i hele landet.

- Når jeg snakker med mine kollegaer i resten af landet, kan jeg høre, at det ikke kun er i Jylland, det er et problem, men det er i hele kongeriget Danmark, siger Bille.

Frafaldet kan, som i Ottos tilfælde, skyldes den hårde tone, man som dommer kan møde i de lavere rækker.

En rundspørge fra august i år lavet af DBU blandt 1.400 breddedommere, som primært dømmer ungdoms- og Serie 4-6-fodbold, viser, at igennem de seneste to år har syv ud af 10 dommere oplevet problemer med negativ adfærd og/eller sprogbrug i de kampe, de har dømt.

Det kan være situationer med fuckfingre, små skub eller udskamning på Facebook, men også episoder med trusler, spytklatter og lussinger.

De unge dommere skal fastholdes

Indtil videre har det været svært for DBU at knække koden til, hvordan man undgår, at så mange unge falder fra det første år.

Men en intern undersøgelse, som Jakob Bille citerer fra, viser, at en af de største grunde er, at de nye dommere føler sig alene, hvis de løber ind i problemer, eller der opstår konflikter i forhold til enten forældre eller spillere under kampene.

Og den følelse genkender Otto Vanlentin Hald også.

- Man er meget alene på banen, for det føles som om, at der er 22 spillere, der er imod dig.

Kenn Hansen, tidligere Superliga- og Fifa-dommer, der også kommenterede Ottos tweet, kan husker følelsen fra den spæde start på sin dommerkarriere.

- Da jeg startede, var det bare 'her er der en kamp, held og lykke med det', fortæller han.

Det blev først for alvor sjovt at rende rundt ude på de knoldede baner, da han var blevet en del af fællesskabet i en dommerklub, men også bare i omklædningsrummet på for eksempel Kløvermarken, hvor der kunne deles erfaringer blandt ligesindede.

- Man har virkelig brug for nogen, som er på ens hold, når nu ingen andre er, siger Kenn Hansen.

Kenn Hansen var under FIFA indrangeret som kategori 1-dommer, der er det næsthøjeste niveau for internationale dommere. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Men det er ikke ny viden for DBU. De har blandt flere tiltag oprettet en særlig stilling, hvor det er rekrutteringen og fastholdelsen af fodbolddommere, som står allerøverst i arbejdsbeskrivelsen.

Kenn Hansen lægger dog også noget af ansvaret over på de spillere og tilskuere, der tager i mod de nyudklækkede dommere.

- Ingen bliver bedre af at blive svinet til. Man får de dommere, man har fortjent, når vi taler breddefodbold.

- Hvis en køreskoleelev er lang tid om at komme i gang eller går i stå i rundkørslen foran mig, så dytter eller råber jeg da heller ikke, at han er et svin, for jeg anerkender, at det er en, der øver sig, siger Kenn Hansen.

Her stemmer Otto Valentin Hald også i.

- Jeg synes, der skal være en hårdere linje omkring brok. Som sagt, så er det jo ikke en Champions League-finale eller en Premier League-kamp. Det er jo Serie 5.

- Jeg spiller også selv Serie 5, og så kan vi være trætte af, at der ikke er nogen dommer på kampen, men så må vi lære at tale pænere til dem, siger han.

Kan få konsekvenser for eliten på sigt

Manglen på dommere kan ende med at blive et problem for andre end breddefodbolden og de unge dommere selv. Også eliten kan på sigt blive svækket, vurderer Kenn Hansen.

- Det må alt andet lige være den logiske konsekvens. Der er ikke nogen tvivl om, at hvis bunden af den pyramide bliver for smal, så bliver talentudviklingen og selektionsprocessen dårligere, og så er der en dårligere masse at trække fra. Det vil koste noget - med årene - på topplan.

- Det er en af grundene til, at vi ikke er lige så gode som Spanien, Italien, England og alle mulige andre, fordi de har sindssygt mange at tage af, så derfor bliver det bedre oppe i toppen, siger Kenn Hansen.

Otto Valentin Halds mentor har efter søndagens kamp været i dialog med DBU København, og de vil tage det videre til de to klubbers formænd.

Det er ikke lykkes DR Sporten at komme i kontakt med DBUs dommerchef, Tine Pleidrup Johansen, eller DBU København inden deadline.

Facebook
Twitter