USA's fodboldforbund tilbyder ligeløn: Kvindelandsholdet kalder det et 'PR-stunt'

USA's kvindelandshold er alt andet end tilfredse med invitationen til forhandlinger om vilkår fra det nationale forbund.

Megan Rapinoe har været en af de mest højlydte stemmer i det amerikanske landsholds kamp for ligeløn. (Foto: ELSA © Ritzau Scanpix)

Det har været en lang og sej kamp for de amerikanske fodboldkvinder at få ligeløn med herrerne.

Siden et samlet kvindelandshold i 2019, på kvindernes internationale kampdag, sagsøgte USA's fodboldforbund, har det været et stort tovtrækkeri.

I maj i fjor blev dele af søgsmålet afvist. Særligt præmiepengene for at deltage i verdensmesterskaberne har været en central del af konflikten. Kvindelandsholdet stillede et krav om manglende betaling på 66 millioner dollar (417 millioner kroner).

Tirsdag spillede Det Amerikanske Fodboldforbund (USSF) så bolden over på kvindelandsholdets side.

Forbundets præsident, Cindy Parlow Cone, tilbød i et åbent brev ligeløn mellem herrelandsholdet og kvindelandsholdet.

- Jeg vil gerne understrege, igen, at hele Det Amerikanske Fodboldforbund er 100 procent dedikeret til at indføre ligeløn mellem vores landsholdsspillere, lyder det blandt andet fra forbundspæsidenten.

Cindy Parlow Cone har været præsident i det amerikanske fodboldforbund siden marts 2020. (Foto: Charles Rex Arbogast)

Men foreningen af USA's kvindelige landsholdsspillere (USWNTPA) var hurtige til at slå den invitation ned og kaldte det et PR-stunt.

- Forbundets PR-strunt og forhandling gennem medierne vil ikke rykke os tættere på en fair aftale.

- Vi er engageret i at forhandle i god tro for at opnå ligeløn og de sikreste arbejdsvilkår. Det forslag, som forbundet for nylig gav os, gør ingen af delene, skrev landsholdsspillerne på Twitter.

Landsholdsspillerne henviser til, at de i sagsanlægget fra 2019 ikke fik medhold, men at de senere ankede sagen og den derfor stadig ikke er afgjort.

Den amerikanske stjerne og nuværende landsholdsspiler Alex Morgan supplerer til CNN, at det ikke er nok at sige offentligt, man vil tilbyde identiske kontrakter, men at man også må kigge på, hvad det reelt er, der tilbydes.

- Hvis man siger ligeløn, men det ikke engang er det samme som før, eller svarer til den værdi vi har, betragter vi stadig ikke forslaget som god nok, siger Morgan.

Fodboldforbundet mener ikke, at der er tale om et PR-stunt. Det skrev forbundets kommunikationsafdeling på Twitter.

- Tilbuddet om identiske kontrakter til kvindelandsholdet og herrelandsholdet og en diskussion om lige præmiepenge fra VM er ægte og i god tro, lød det.

VM-præmiepenge er sagens kerne

Og netop diskussionen om lige VM-præmiepenge er, ifølge Det Amerikanske Fodboldforbund, forhandlingerns største knude.

For herre- og kvindelandsholdet har separate overenskomstaftaler, og deri ligger problemet.

USA's kvindelands er dobbelt forsvarende verdensmester efter triumferne i 2015 og 2019. (Foto: Alessandra Tarantino)

Præmiepengene er mere end ti gange større ved herre-VM sammenlignet med kvindernes. Ved VM i Rusland for herrer i 2018 var der 400 millioner dollar (2,5 milliarder kroner) i præmiepenge, mens kvindernes VM året efter havde 30 millioner dollar (189 millioner kroner) i præmiepenge.

- Indtil Fifa (Det Internationale Fodboldforbund, red.) ligestiller præmiepengene, der gives til deltagerne i herrernes og kvindernes verdensmesterskab, påhviler det os at finde en løsning i fællesskab sammen med både herrer og kvindelandsholdet, lyder det fra Cindy Parlow Cone.

Forbundspræsidenten erkender ydermere, at det kan blive en udfordring at finde en løsning, men at det også er en kærkommen mulighed for at gentænke, hvordan pengene er blevet fordelt indtil nu.

- Det Amerikanske Fodboldforbund er ivrige efter og klar til at mødes med begge spillerforeninger hurtigst muligt og så ofte, som der er brug for det, for at indgå en aftale og fokusere på fodboldens fremtid, skriver forbundet.

Forbundets overenskomst med kvindelandsholdet udløber med udgangen af 2021.

Facebook
Twitter