'Verdens værste lokalopgør' er udsat på grund af uroligheder, man burde have forudset

Finalekampen i det sydamerikanske fodboldmesterskab er udsat på grund af tilskueruroligheder. Problemerne er ifølge fodboldkommentator Morten Glinvad ligeså bedrøvelige, som de er forventelige.

Argentinske River Plate og Boca Juniors skulle lørdag have spillet et længe imødeset returopgør i Copa Libertadores-finalen.

Men søndag blev kampen

udskudt
for anden gang.

Et angreb på Boca Juniors' spillerbus førte til knuste ruder, glassplinter i spillernes øjne og et

legendarisk
arvefjendeopgør i
venteposition
.

Morten Glinvad er journalist og fodboldkommentator, og han er i Argentina for at dække kampen for Eurosport. Han var på

stadion
, da uroligheder udspillede sig:

- Det var en meget kaotisk og forvirrende dag, som for mig var præget af den lange ventetid, der var, før man havde en afklaring. Det var ubehageligt at blive klar over, hvad der egentlig var foregået.

Morten Glinvad peger på flere forklaringer til, hvorfor opgøret, der af mange regnes som den værste fodboldrivalisering i verden, vækker så store følelser i Argentina. Og argentinerne kan selv have svært ved at sætte ord på, hvorfor rivaliseringen er så intens.

- Der er de utroligt magtfulde tilskuergrupperinger – de såkaldte barra bravas. De kan sammenlignes med mafiaen. De har utroligt meget magt – også over for klubberne, som ikke tør at sætte ind, siger Morten Glinvad, mens han peger på en anden årsag til urolighederne.

- Hverdagsproblemerne kommer engang imellem til udtryk gennem mere eller mindre afstumpet vold i forbindelse med fodbold i Argentina. Det er et mangeårigt problem, som jo blandt andet har betydet, at der ikke er udebanetilskuere til de her kampe.

Søndag aften er det stadig uafklaret, hvornår finalen skal afgøres og 'verdens værste lokalopgør' skal finde sin vinder, men argentinerne selv er ikke overraskede over den tilspidsede situation.

- For mig er det mest forstemmende, at det ikke var uventet. Publikum på

stadion
sagde til mig: ’Ja, sådan er vi som land, sådan er det i Argentina’. Jeg talte med Argentinas finansminister, da jeg gik fra
stadion
, og han siger til mig: ’Jeg må undskylde på mit lands vegne, at du skal opleve det her.’

- Det kommer som et kapitel yderligere til disse opgør. I 2015 blev en kamp aflyst, fordi spillere i spillertunnellen fik sprøjtet peberspray i øjnene af fans. Så man vidste, at de her episoder kunne finde sted, og alligevel har man ikke været i stand til at undgå det, siger Morten Glinvad.

Fra på fredag d. 30 november er Argentina værter for det næste G20-topmøde, og

globale
statsmænd og -kvinder flokkes til Sydamerika. Det har ifølge Morten Glinvad rejst et centralt spørgsmål:

- Hvis ikke man kan passe på en bus med fodboldspillere på vej til

stadion
, hvordan skal man så kunne passe på en masse
statsledere
fra hele verden?

Facebook
Twitter