VIDEO Iskolde Wind har lært af de bedste: Her er 7 af historiens frækkeste straffespark

Pirlo, Ramos og Zidane. Fodboldens største stjerner har ikke været bange for at lave den såkaldte "Panenka" i de vigtigste kampe.

Zidane og Pirlo - Wind (midten) er i selskab med de store, der har leveret en 'Panenka', når det gælder. Foto: Scanpix

Det kræver i første omgang en ordentlig omgang mandsmod bare at tage ansvaret for at sparke et afgørende straffespark.

Derfor virker det næsten naturstridigt, at nogle spillere føler trangen til at hæve indsatsen og forsøge sig med et spark, der potentielt kan ende med at gå helt galt og ende i den helt store ydmygelse.

- Det krævede lidt ekstra boller, hvis man må sige det. Det var sgu dejligt at se den stryge ind, lød analysen fra FC Københavns Jonas Wind, efter han i aftes lykkedes med den såkaldte 'Panenka' foran 40.000 fjendtlige fans i Champions League-kvalifikationskampen mod Røde Stjerne.

VIDEO: Sådan lød det i radioen på P3, da Jonas Wind lykkedes med sit iskolde straffespark.

Men 20-årige Jonas Wind er bestemt ikke den eneste i fodboldhistorien, der har givet sig i kast med den frække straffesparksvariant.

Faktisk har nogle af sportens største stjerner også gjort brug af den såkaldt 'Panenka' i de kampe, hvor hele kloden følger med. Der hvor ydmygelsen ved en afbrænder kan blive størst, men hvor kølighedsfaktoren ved succes til gengæld også er helt i top.

Vi har taget et kig på syv af historiens allerkøligste straffespark.

1

Zinedine Zidane, VM-finalen 2006

En VM-finale er den største kamp for en fodboldspiller. Derfor må det nødvendigvis også være den største scene at levere en ´Panenka´på.

Det var lige præcis her, Frankrigs Zinedine Zidane valgte at lave den frække straffesparksvariant til 1-0 mod Italien i begyndelsen af opgøret.

Og så gør det jo ikke historien mindre opsigtsvækkende, at VM-finalen tilmed var Zidanes sidste kamp som aktiv, og at han sluttede opgøret af med et rødt kort for en skalle i brystet på Italiens Marco Materazzi.

2

Alexis Sánchez, Copa América-finalen 2015

Det her var ikke den flotteste 'Panenka'. Langt fra endda.

Til gengæld var den vigtig.

Den sikrede nemlig Alexis Sánchez og Chile Copa América-pokalen i 2015 og tilføjede endnu en finaleskuffelse til Lionel Messi og Argentina.

3

Andrea Pirlo, EM-kvartfinalen 2012

Ingen laver en 'Panenka' med en lethed og arrogance som Andrea Pirlo. Ingen.

Det fik den engelske målmand Joe Hart at føle i EM-kvartfinalen 2012, hvor Pirlo med Italiens tredje spark ydmygede den daværende Manchester City-keeper med en af fodboldhistoriens mest overlegne straffespark.

Pirlo og co. endte med at avancere til semifinalen, mens England kunne notere sig endnu en tabt straffesparkskonkurrence.

4

Sergio Ramos, EM-semifinalen 2012

Måske var det Pirlos straffe i kvartfinalen, der inspirerede Spaniens Sergio Ramos.

I hvert fald valgte forsvarsspilleren at bruge den kølige straffesparksvariant til at hjælpe Spanien frem mod EM-finalen i straffesparkskonkurrencen mod Portugal.

Det blev også indledningen på en lang kærlighedshistorie mellem Real Madrid-stjernen og 'Panenka'-sparket. Siden 2012 har Ramos nemlig lavet endnu flere af de frække lob fra pletten.

5

Sebastián Abreu, VM-kvartfinalen 2010

Du husker nok ikke VM-kvartfinalen 2010 mellem Ghana og Uruguay for Abreus lækre straffespark.

Hvis du husker den for noget, så er det nok nærmere uruguayanske Luis Suarez' desperate forsøg på at undgå en Ghana-scoring i sidste minut af den forlængede spilletid.

Den kontroversielle Uruguay-angriber afværgede bolden med hånden på stregen og fik rødt kort, men det var alligevel sydamerikanerne, der kunne grine til sidst.

Ghana brændte nemlig efterfølgende fra 11 meter-pletten og i straffesparkskonkurrencen kunne Sebastián Abreu så banke det sidste søm i Ghanas VM-drømme med en fræk 'Panenka' på det sidste spark.

6

Hélder Postiga, EM-kvartfinalen 2004

Portugal skulle score i slutningen af straffesparkskonkurrencen mod England for at holde liv i drømmen om EM-succes på hjemmebane i 2004.

Frem trådte Hélder Postiga og leverede en yderst veludført 'Panenka', der var tæt på at få DR Sportens kommentator Henrik Liniger til at vælte ned fra stolen af forbløffelse.

7

Antonín Panenka, EM-finalen 1976

Manden, hvis efternavn altid vil være forbundet med den flamboyante straffesparksvariant, opfandt 'Panenka'-sparket i EM-finalen 1976.

Her sikrede han Tjekkoslovakiet EM-pokalen med det afgørende spark i straffekonkurrencen mod Vesttyskland.