VIDEO Nu testes ’video-dommere’ ved klub-VM

Muligheden for at dommeren kan gense hændelser på tv, testes nu ved VM for klubhold.

Brugen af teknologi i fodbold har været et varmt debatemne længe. For hvor langt vil man går for at få så korrekte dommerkendelser som muligt? De senere år har man mange steder indført mållinjedommere, mens mållinjeteknologi også er indført i blandt andet den hollandske liga.

Nu tager organisationen bag fodboldloven, Ifab, endnu et stort skridt på området. Når der onsdag spilles semifinale ved Fifas VM for klubhold mellem Atletico National og Kashima Antlers testes nemlig en ny teknologi, som giver dommeren nye beføjelser og muligheder.

I semifinalen vil der nemlig være såkaldte ’video assistant referees’ – VAR – som er tre dommere, der holder øje med opgøret via en tv-skærm. Herfra kan de så meddele kampdommeren, hvis der er kendelser, han bør gennemse i langsom gengivelse.

Der er dog en stribe regler for, hvordan kampens dommer må benytte den nye videoteknologi. Her er nogle af de vigtigste:

- Videoteknologi vil kun blive brugt til at omstøde klare fejl og i alvorlige, kampændrende tilfælde: mål, straffespark eller ej, direkte rødt kort samt forveksling mellem spillere.

- Den sidste afgørelse er altid dommerens.

- VAR-dommerne gør hoveddommeren opmærksom på tvivlsspørgsmål, men hoveddommeren afgør, om han vil gense en hændelse.

- Dommeren kan kun benytte videogennemgang efter en kendelse ER dømt.

- Omstødelse af kendelser kan kunne finde sted, hvis videogennemgangen viser en klar fejlkendelse

- Der gives konsekvens gult kort til spillere, der appellerer for, at dommeren skal benytte tv-skærmen.

- Der er en begrænsning for, hvor lang tid før og efter en hændelse, dommeren må gennemse.

I videoen øverst i artiklen kan du se videogennemgang i aktion. Billederne i videoen stammer fra en test mellem to lokale japanske hold.

Du kan se fodboldens VM for klubhold direkte på DR3. Vi sender første semifinale i dag onsdag klokken 11.20. Og det er på DR3.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter