VM-maskotten er udrydningstruet

Dyreaktivister er bekymrede for bæltedyrets overlevelse på grund af dyrets udnævnelse til VM-maskot.

VM-maskotten 'Fuleco' har skabt ravage blandt dyreaktivister, fordi det brasilianske bæltedyr er truet. Her ses maskotten i en dans før VM-start. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Bæltedyret er udvalgt til VM-maskot ved FIFA's verdensmesterskaber i fodbold i Brasilien.

Det lille dyr går derfor en tid med meget stor medieopmærksomhed i møde, og det vækker bekymring blandt dyreaktivister.

For ifølge en liste over truede dyrearter er den særlige brasilianske afart af bæltedyret - tre-bånds-bæltedyret - blevet reduceret med mere end en tredjedel over de sidste 10-15 år, skriver Reuters.

Førende eksperter mener derfor, at dyret vil blive kategoriseret som truet i Brasilien inden for de næste måneder.

Lighed med en fodbold

Jagt og en indskrænkning af de områder, hvor bæltedyret kan leve, er blandt forklaringerne på, at det lille dyr er truet.

Det brasilianske bæltedyr er særlig kendt for sin forsvarstaktik, når der er fare på færde. Når den føler sig truet krøller den sig sammen til en kugle og ruller væk fra farerne.

Ligheden med en fodbold har fået VM-arrangørerne til at falde for bæltedyret som maskot.

Bange for at bæltedyret bliver kult

Men når bæltedyret ruller sig sammen til en kugle, er det også nemt at samle op for mennesker, der måske ønsker at have et bæltedyr i fangenskab.

Dyreaktivister frygter, at det bliver populært blandt fodboldfans at få fingrene i et levende bæltedyr, når VM-maskotten 'Fuleco', som den er blevet døbt, indtager TV-skærmene i den kommende tid.

- Folk ser den som et nuttet dyr, fordi den ruller sig sammen til en kugle. Vi er bekymrede for, at folk vil bruge den som kæledyr, og bæltedyr er bestemt ikke egnede som kæledyr, siger Mariella Superina, der er formand for dyre- og miljøorganisationen IUNC til Reuters.

Landbrug klemmer bæltedyr

'Fuleco' er en sammensætning af det portugisiske Futebol, der betyder fodbold og Ecologia, der betyder økologi.

Det er blandt andet udbredelsen af landbrug med sukkerrør og sojabønner i Brasilien, der har fordrevet det op til 50 centimeter lange bæltedyr.

Ved VM i fodbold kan landet, der arrangerer mesterskaberne vælge en maskot for slutrunden, der laver skæg med spillere og publikum i forbindelse med fodboldkampene.

VM slutrunden begynder i aften med åbningskampen Brasilien mod Kroatien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter