VM-optakt: Afrikas talenter som eksportvare

P1 sætter op til VM fokus på forskellige fodboldtemaer fra forskellige kontinenter. Denne artikel handler om talenteksport fra Afrika.

FCM har en håndfuld nigerianske spillere på deres førstehold. Ingen er dog med i truppen til VM.

Engang var det eksotisk med afrikanske spillere i den danske superliga, men siden FC Midtjylland startede deres talentsamarbejde med nigerianske FC Ebedei i 2003, har danske kommentatorer skullet vænne sig til at udtale navne som Izunna, Rilwan Hassan og Sylvester Igboun, når de har optrådt i startopstillingerne på lige fod med deres danske holdkammerater.

For med tiden er de nigerianske spillere blevet en integreret del af den midtjyske klub, og det har været en overlagt strategi fra start, fortæller klubbens sportsdirektør, Claus Steinlein.

- I samme periode startede vi vores fodboldakademi, og der kunne vi se en idé i at krydre de lidt forkælede danskere, der var vant til at få det hele foræret, med nogle afrikanere for hvem det gjaldt liv eller død, og som rent fysisk var bygget helt anderledes. På det fodboldmæssige plan var de fint uddannede, det var mere det kulturelle, vi havde udfordringer med, siger han til VM på P1.

Sværere at integrere som 18-årige

Til at starte med blev de nigerianske spillere derfor også hentet til Danmark som 16-årige, da de så kunne færdiggøre deres skolegang i Danmark og vænne sig til vestlig kultur inden deres debut på superligaholdet. Men siden har FIFA indført regler, der forhindrer handel med mindreårige spillere, noget der ærgrer Claus Steinlein.

- De 13 spillere, vi har hentet som 16-årige, er alle fuldtidsprofessionelle i Europa i dag og gør en kæmpe forskel for deres familier i Nigeria. Så jeg er ked af, at der blev lukket ned for den mulighed, for de er meget sværere at integrere som 18-årige.

Har indrettet spillestilen efter nigerianerne

FC Midtjylland fortsætter dog med at hente spillere til Danmark, nu blot som 18-årige, da det ifølge Claus Steinlein hele tiden har været meningen, at der skulle være flere nigerianere på holdet samtidig.

- I FC Midtjylland har vi en stil, hvor vi spiller lidt hurtigere ud over stepperne, og den strategi har vi valgt, fordi vi har nigerianerne. Vi har de nordiske vikinger stående nede i forsvaret med struktur og en fast base, og så har vi individualisterne ude på banen, der kan noget på egen hånd, og i samarbejde får vi en forståelse for at bruge hinandens spidskompetencer.

Den positive vs. den negative fortælling

Men selvom det nigerianske engagement har givet sportsligt og økonomisk afkast med både medaljer og spillersalg, har det ikke altid været velanset i et etisk perspektiv.

Der findes derfor også både en negativ og en positiv fortælling om FC Midtjyllands nigerianske fodboldskole. Den første handler om udbytning og moderne menneskehandel, mens den sidste handler om at gøre en forskel for familier mere end 7.000 kilometer fra Danmark.

Claus Steinlein ved godt, hvilken udgave han abonnerer på.

- Jeg har set så mange frivillige mennesker i Ikast og omegn gøre en kæmpe forskel for de her afrikanske drenge - have dem med på sommerferie, med i Legoland, holde fødselsdag for dem. Så dem, der ser det som menneskehandel og siger, at vi kun gør det som forretning, skal komme over og se det. Den historie, jeg gerne vil fortælle om FC Midtjylland, er, at vi har gjort en kæmpe social forskel for 100-200 mennesker i Nigeria, samtidig med at vi tjener penge på det.

Du kan høre hele udsendelsen "VM på P1: Afrika - talenter som eksportvare" her.

Facebook
Twitter