VM-profil: Argentina

Maradona og Messi er de to altoverskyggende emner på det argentinske landshold, der både kan blive fugl og fisk ved VM.

Diego Maradona - fra VM-triumf i 1986 til personlig krise og tilbagevenden i topform (Foto: DR / Scanpix © DR / Scanpix)

- Sut mig. Og bliv ved med at sutte mig.

Dette citat er selvfølgelig signeret Diego Maradona, der har haft lidt svært ved at klare pressens negative fokusering på landstræneren og det argentinske landsholds svingende præstationer.

Citatet faldt umiddelbart efter, at Argentina havde sikret sig en plads ved VM og var en kommentar fra Maradona til de kritiske journalister (han undskyldte i øvrigt overfor eventuelle kvinder til stede, før han sagde ordene.)

Maradona har hele vejen igennem Argentinas VM-kvalifikation leget med sit eftermæle i landet. Som spiller vandt han "egenhændigt" VM-guld til Argentina i 1986 og var elsket af alle. Som træner er sagen derimod en anden.

En forfærdelig VM-kvalifikation bød på det ene grimme nederlag efter det andet med 1-6-fiaskoen mod Bolivia som det værste. Til allersidst blev katastrofen dog afværget, da Argentina i sin sidste kamp hev en smal 1-0-sejr over Uruguay i land.

Men her stopper Diego Maradonas gambling med sit ry ikke. Det argentinske fodboldpublikum kræver nemlig succes af sit landshold, og det er langt fra givet, at Maradonas udvalgte kan sikre Argentina succes i Sydafrika.

Maradona har endnu ikke formået at få sine spillere til at fungere sammen på banen. Især stjernen over dem alle, Lionel Messi, har været en skygge af sig selv på det argentinske landshold.

Op og nedtureMaradona har jagtet VM-trofæet, siden han var dreng. Allerede som ti-årig blev han interviewet, og dengang sagde han, at det var hans drøm at vinde trofæet.

Triumfen i Mexico i 1986 var derfor et højdepunkt for ham. Og nu skal han så forsøge at vinde trofæet som træner i 2010.

I den mellemliggende periode har hans liv taget mange op- og nedture. I 1990 tabte Argentina finalen ved VM i Rom. Fire år senere blev han smidt ud af turneringen i USA pga. en positiv dopingtest.

Og hans personlige deroute bød også på kokain-misbrug, overvægt og flere ture på hospitalet efter livtruende problemer med en plaget krop.

Men nu virker det 49-årige ikon livsglad og i topform. Han rejser til Sydafrika med håbet om at komme op på siden af Franz Beckenbauer, der både har vundet VM som spiller og træner.

Det er kun seks år siden, Maradona var tæt at tage livet af sig selv med sin usunde livsstil. Men han er en fighter, der også tror på, at han er den rette mand i jobbet som argentinsk landstræner:

- Jeg ved, hvordan man vinder VM, argumenterer han.

Mangler taktisk erfaringDer er ingen, der sætter spørgsmålstegn ved hans evner som spiller. Men få tror for alvor på hans taktiske indblik, da hans trænererfaring er minimal. Og hans største test bliver at få en samling talentfulde spillere til at spille sammen.

Han er blevet kritiseret for at tro på, at dét at vinde VM kun handler om den rette ånd.

- Du skal investere dit hjerte idet. Du skal give dit liv for VM, siger han.

Da Maradona tog over efter Alfio Basile i slutningen af 2008, forventede mange, at han havde karismaen til at få sit hold til at vinde.

Men fodboldforbundet har udnævnt VM 1986-træneren Carlos Bilardo som "teknisk chef" på landsholdet - hvilket skal ses som et udtryk for, at Maradona kan få lidt hjælp fra en mand med stor erfaring.

Den stolte Maradona er dog typen, der godt kan lide at gøre tingene på sin egen måde. Og har indtil videre ikke lignet en mand, der vil tage imod råd fra Bilardo.

I Sydafrika kan Argentina gå hele vejen - eller blive sendt ud tidligt af et mandskab, der kan sætte den rigtige taktik op imod Maradonas hold.

Bedste VM-resultat: Vinder i 1978 og 1986

Nøglespillere:Lionel Messi (Barcelona). Alder: 22. AngriberEn potentiel matchvinder, som har kæmpet med at overføre den gode form fra FC Barcelona til landsholdet. Som 18-årig blev han den yngste til at repræsentere Argentina, da han var med ved VM i 2006.

Javier Mascherano (Liverpool). Alder: 25. MidtbanespillerEn snu taktikker, bolderobrer og distributør af fornemme afleveringer. Var ikke med ved VM 2006, men det forventes, at han i sin egenskab af anfører for landsholdet giver en overbevisende præstation ved sommerens slutrunde.

Juan Sebastian Veron (Estudiantes). Alder: 34. MidtbanespillerHar i fraværet af Juan Roman Riquelme, som ikke er med på landsholdet pga. uoverensstemmelser med landstræner Diego Maradona, oplevet en genfødsel på nationalmandskabet.

Sådan kom de medArgentina skulle vinde den 18. og sidste kamp i kvalifikationen for at komme med til VM på fjerdepladsen i den sydamerikanske kvalifikationsgruppe. Undervejs tabte holdet blandt andet 6-1 til Bolivia og 3-1 hjemme til Brasilien.

Muligheder i 2010

Til trods for deres dårlige kvalifikation er Argentina besiddelse af meget talent på holdet, og dét alene gør dem altid til en trussel i de store turneringer. Diego Maradona har nu seks måneder til at finde sit hold og få dem til at spille sammen som en enhed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk