VM-profil: Cameroun

Cameroun får brug for Samuel Eto'o i topform, hvis holdet skal nå op på samme højder som for 20 år siden.

Cameroun får brug for Samuel Eto'o i topform, hvis holdet skal nå op på samme højder som for 20 år siden, hvor holdet fik sit helt store gennembrud og nåede VM-kvartfinalen i Italien.

I 1990 imponerede holdet hele fodboldverden med sprudlende, underholdende og flot spil, og det farverige hold vandt overraskende sin indledende gruppe foran store nationer som Argentina, Sovjetunionen og Rumænien.

Den fascinerende og farverige fodboldnation i grønt, rødt og gult fortsatte sin fremfærd til kvartfinalen, hvor England sendte holdet hjem med et drabeligt spændende 2-3-nederlag efter forlænget spilletid.

Stjernen over dem alle dengang var Roger Milla, som scorede fire slutrundemål i en alder af 38, og som hver gang, han scorede, fejrede det med en eksotisk sambadans ude ved hjørneflaget.

Man husker også camerounerens deltagelse ved VM i 1994 som 42-årige, hvor han indskrev sig i historiebøgerne som den ældste deltager ved en VM-slutrunde. Og han krydrede rekorden med også at være den ældste til at score i en VM-slutrunde.

Dét er fortsat den flotteste VM-præstation af et afrikansk hold. Men i de tre VM-deltagelser, nationen har været med i siden, er Løverne ikke kommet videre fra gruppespillet. Og i 2006 nåede holdet slet ikke med.

Et brændt straffespark i de afsluttende minutter af den sidste kvalifikationskamp kostede rejsen til Tyskland.

I år kom VM-billetten i hus efter stor fight. Efter to kampe i det sidste gruppespil, blev den nye træner Paul Le Guen hentet ind for at rette op på situationen. Han lavede flere justeringer og gav Eto'o mere ansvar.

Den ofte besværlige angriber greb chancen og overtog lederskabet på holdet fra den mangeårige anfører Rigobert Song. Eto'o inspirerede sine holdkammerater til at vinde de sidste kampe i kvalifikationen.

Eto'o, der var med til at vinde Champions League-finalen over Bayern München, er igen den vigtigste spiller, når Cameroun tager hul på gruppespillet i Sydafrika.

Han har en stærk midtbane bag sig - med Achille Emana, Stephane Mbia og Alexandre Song, der har vist sig som den helt store maskine på holdet.

Mens de offensiver dyder er helt på plads, forventes Le Guen at måtte bruge en stor del af træningen frem mod VM på at arbejde med sit lidt for gavmilde forsvar.

Cameroun har ud over at have deltaget hele seks gange ved VM også vundet de afrikanske fodboldmesterskaber fire gange - senest i 2002. Men ved den seneste turnering i Angola skuffede holdet fælt, og derfor er forventningerne forud for VM også dæmpet en smule.

Har deltaget ved VM

fem gange og nåede kvartfinalen i 1990.

Træner: Paul Le Guen

Overtog jobbet i juli måned, da holdet var i bunden af deres kvalifikationsgruppe. Han fik vendt lykken for holdet, der efter hans ankomst vandt fire kampe på stribe.

Nøglespillere: Samuel Eto'o (Inter). Alder: 28. Angriber

Eto'o har haft en omskiftelig karriere, der inkluderer to Champions League-trofæer med Barcelona og dobbelt succes i African Nations Cup finalerne, hvor han også var turneringen topscorer.

Jean Makoun (Olympique Lyon). Alder: 26. Midtbanespiller

Makoun sørger for fremdriften for holdet og har erfaring fra tre deltagelser i Nations Cup finaler. Han kom til Lyon i 2008 efter at have skabt sit navn i Lille.

Achille Webo (Mallorca). Alder: 27. Angriber

Scorer vigtige mål for sit landshold. Han har spillet hele sin karriere i spansk fodbold.

Sådan kom de med

Fire sejre i træk sikrede Cameroun topplaceringen i deres gruppe med fire point til forfølgerne. De startede ellers med kun at hente et point for to kampe, men to kampe og to sejre mod naboerne Gabon i løbet af fem dage vendte det hele for Cameroun.

Muligheder i 2010

Cameroun har en god chance for at forbedre deres kvartfinale-plads fra 1990. De har et velafbalanceret hold med nye talenter som Alexandre Song og Stephane Mbia.

Facebook
Twitter