VM-profil: Portugal

Portugal bliver regnet som en stormagt i international fodbold, men skal kun med til sin femte VM-slutrunde.

Portugal bliver regnet som en stormagt i international fodbold. Men selv om holdet kan stille med adskillige store stjerner, skal landet kun med til sin femte VM-slutrunde.

Minderne fra 1966-holdet, som med den daværende stjerne Eusebio i spidsen sikrede VM-bronze, står stadig klart på nethinden. Det kunne være blevet ændret, hvis Portugal havde formået at gøre arbejdet færdigt ved VM i Tyskland for fire år siden, men Cristiano Ronaldo & co. tabte i semifinalen mod Frankrig og siden kampen om tredjepladsen mod VM-værterne.

Til dette års VM i Sydafrika er forventningerne igen høje til Portugal. Kvalifikationen forløb dog alt andet end gnidningsfrit for det teknisk stærke og offensivt indstillede hold, som måtte tage til takke med en andenplads i gruppe 1 efter Danmark.

Portugal blamerede sig med 0-0 hjemme mod Albanien, og holdet vandt ingen indbyrdes kampe mod rivalerne til gruppesejren, Danmark og Sverige. Derfor gik Portugals VM-vej over to playoff-kampe mod Bosnien-Hercegovina, som begge blev vundet 1-0.

Portugal er farlig for enhver modstander, og med kreative kræfter som Ronaldo, Deco, Nani og Simao er VM-guld absolut en mulighed for træner Carlos Queiroz' mandskab.

Det kan dog også ende som den helt store fiasko som ved VM i 2002, da Portugal røg ud efter det indledende gruppespil. Gruppe G med modstanderne Brasilien, Elfenbenskysten og Nordkorea ligner på forhånd en eksplosiv omgang.

Har tidligere været til VM fire gange

og blev bedst placeret i 1966 med en tredjeplads.

Træner

Carlos Queiroz, der stoppede som Alex Fergusons træner i Manchester United i juli 2008 for at overtage trænersædet i Portugal. Det er anden gang, han er portugisisk landstræner - første gang glippede billetten til VM i 1994 for ham.

Nøglespillere: Cristiano Ronaldo (Real Madrid). Alder: 24. Fløjspiller

Verdens dyreste spiller glippede Portugals tre sidste VM-kvalkampe pga. skader og scorede ikke i nogle af kvalkampene. Men i Sydafrika bliver han en stor trussel for modstanderne. Snævre driblinger og dødelige frispark er hans varemærke.

Liedson (Sporting). Alder: 32. Angriber

Scorede det vigtige udlignende mål mod Danmark i september i sin debut - umiddelbart efter han havde fået portugisk pas. Han kunne være den målscorer, som Portugal savner.

Pepe (Real Madrid). Alder: 26. Midtbanespiller

Hentet op af Queiroz til midtbanen fra hans normale mere defensive placering i Real Madrid. Pepe har vist sig at være en nøglespiller og er god til at beskytte fire-back kæden.

Sådan kom de med

Nederlaget til Danmark på hjemmebane og tre uafgjorte kampe gjorde det svært for Portugal. Men en sejr i sidste øjeblik i Albanien vendte tingene for portugiserne. Portugal vandt de tre sidste gruppekampe og spillede sig via sejr over Bosnien i playoff-kampene til VM.

Muligheder i 2010

Queiroz råder over masser af talent, men skal have det bedste ud af Ronaldo for at få succes. Og så skal træneren have Liedson i gang som målscorer for at få succes.