VM-profil: Slovenien

Slovenien er et formstærkt, veldisciplineret mandskab, men holdet savner talent, og de skal spille over evne

Slovenien er et af de mest overraskende indslag ved VM. Med kun to millioner indbyggere er rekrutteringsgrundlaget begrænset, og derfor var det imponerende og sensationelt, at holdet kunne afvise Rusland (148 millioner indbyggere) i den afgørende playoff-duel.

Det var i sig selv en stor overraskelse, at Slovenien fik andenpladsen i sin kvalifikationsgruppe, da veletablerede fodboldnationer som Polen og Tjekkiet sluttede bag slovenerne. Men landene fra det tidligere Jugoslavien kan altid fremvise teknisk gode spillere, og det er lykkedes for træner Matjaz Kek at skabe en sammentømret flok, der sætter kollektivet i højsædet.

Slovenien var med i 2002 uden at komme videre fra gruppespillet, men denne gang skulle der være en chance. Det er i hvert fald ikke en utænkelig tanke, at Slovenien kan ende foran USA og Algeriet, og i så fald er ottendedelsfinalen en realitet. I 2002 tabte holdet sine tre kampe, og holdets dengang største profil, Zlatko Zahovic, blev sendt hjem, da han efter den første kamp røg i slagsmål med træneren Skrecko Katanec.

Holdet har en skarp angriber i skikkelse af FC Kölns Milivoje Novakovic, men det bliver i høj grad også i defensiven, at slagene skal vindes. Her får målmand Samir Handanovic en nøglerolle. Den 24-årige keeper har efterhånden bidt sig fast som førstevalg i Serie A-klubben Udinese, og han var en stærk ankermand for Slovenien i kvalifikationen.

 

Tidligere VM-deltagelser: 1

Bedste resultat: Gruppespillet i 2002

Træner: Matjaz Kek, som i sin aktive karriere spillede for Maribor i Slovenien og det østrigske hold GAK Graz. Som træner har han vundet to mesterskaber med Maribor og trænet nationens U/16-talenter inden han i 2007 blev landstræner. Formåede ikke at kvalificere holdet til EM i 2008. Han har fået det bedste ud af et gennemsnitshold via hård disciplin og kampgejst.

Profiler:

Milivoje Novakovic. 30-årig angriber, som til dagligt spiller for FC Köln i den tyske Bundesliga.Topscorer med fem mål i kvalifikationsturneringen. Han er en robust angriber, som var topscorer for FC Köln i 2008/2009-sæsonen med 16 mål, og året inden var han med sine 20 mål stærkt medvirkende til, at FC Köln sikrede oprykning fra 2. Bundesligaen. Novakovic har masser af tempo og er en klinisk afslutter, som synes at være på toppen af sin karriere.

Samir Handanovic. 25-årig målmand fra Udinese i den italienske Serie A.

En af Europas mest lovende målmænd, som fortjener en stor del af æren for Sloveniens succesfulde VM-kvalifikation. Han skrev kontrakt med Udinese i 2004 og efter en række udlån til både Lazio, Treviso og Rimini har Handanovic været førstevalg i sin italienske klub siden 2007.

Zlatko Dedic. 25-årig angriber fra Vfl Bochum.

Den bosniskfødte angriber scorede det afgørende mål, som sendte Slovenien til VM i Sydafrika. Efter otte år i italiensk fodbold - to sæsoner for Serie A-klubben Parma og resten for forskellige Serie B-klubber - skiftede Dedic til Bochum i sommers.

Slovenien kvalificerede

sig til VM i Sydafrika på reglen om udebanemål på bekostning af Rusland i play-off-kampene - efter 1-2 på udebane vandt de 1-0 hjemme.

VM 2010:

Slovenien er et formstærkt, veldisciplineret mandskab, men holdet savner talent, og de skal spille over evne for at nå videre fra gruppespillet. De kan dog godt overraske mod højere rangerende nationer.

Facebook
Twitter