39-årig tidligere Superliga-profil til VM er et sandt fodboldeventyr og et forbillede for unge canadiere

Den canadiske landsholdslegende og tidligere FCK-spiller Atiba Hutchinson kan skrive sig ind i historiebøgerne som én af de ældste markspillere ved et VM.

Atiba Hutchinson i en træningskamp mod Japan den 17. november 2022. Atiba er den spiller, der er noteret for flest landskampe for Canada. Han kan runde 100 under VM. (Foto: © RULA ROUHANA, Ritzau Scanpix)

Rygnummeret har ikke ændret sig, siden han rendte rundt på Østerbro i København.

Det er stadig trøje nummer 13, der bliver trukket over hovedet, når Atiba Hutchinson gør sig klar til kamp og løber på banen.

Med sine 39 år bliver han den næstældste markspiller, der nogensinde har deltaget i et VM, hvis han da kommer ind i én af Canadas minimum tre kampe i Qatar. Første mulighed er i aften klokken 20, når Canada tørner sammen med Belgien.

Roger Milla fra Cameroon var 42 år, en måned og otte dage, da han deltog i sit tredje VM for Cameroon i 1994.

Canada har ikke været med til et VM siden '86, hvor de rejste hjem fra Mexico med nul points efter tre nederlag uden at have scoret. Det er dermed flere generationer af canadiske spillere, som ikke har fået lov til at opleve en slutrunde andet end hjemme fra sofaen som de fleste af os andre.

Chancen for, at Atiba Hutchinson kunne lade sig pensionere med en slutrunde på cv'et, var derfor mildest talt meget lille, og drømmen er kommet længere væk, hver gang Canada har misset endnu en kvalifikation.

- Atiba spillede sin første landskamp i 2003. Det er altså næsten 20 år siden, så det er jo for vildt, at han stadig er med, og hvor er det da fantastisk, at han nu får lov at deltage i et verdensmesterskab. Et sandt fodboldeventyr, siger DR Sportens kommentator, Andreas Kraul.

- Jeg har set nogle canadiske tv-programmer omkring deres udtagelse af truppen, hvor folk simpelthen bliver rørt over at se, at Atiba er med. Han er jo en 'likeable' type, som mange virkelig holder af, siger Andreas Kraul.

Atiba Hutchinson (t.h.) og Jonathan Osorio under Canadas træning i Umm Salal, Qatar, den 20. november 2022. (Foto: © ANNEGRET HILSE, Ritzau Scanpix)

Hutchinson er med 98 kampe den spiller, der har opnået flest landskampe for Canada. Han er startet inde i de 91 og scoret ni mål.

Andreas Kraul forventer dog ikke, at vi får ham at se i landstræner John Herdmans startopstilling mod Belgien. Måske mod Marokko eller Kroatien men nok mest sandsynligt som indskifter, når holdet har brug for hans rutine.

Han har desuden været skadet på det seneste, så det kun er blevet til 70 minutter på banen for hans tyrkiske klub, Besiktas. Dem fik han i en pokalkamp - og 3-1-sejr over Serik Belediyespor tilbage i september.

Årets spiller i Danmark i 2010

Atiba Hutchinson stoppede i FCK i 2010, da han blev kåret som "årets superligaspiller" ved Dansk Fodbold Award.

Efter 215 kampe forlod han klubben med en treårig kontrakt i hollandske PSV Eindhoven.

- 2010 er altså lang tid siden i fodboldmæssig forstand. Tænk lige over, hvem der ellers var profiler i Superligaen dengang. Der er ikke mange af dem med til VM nu, siger Andreas Kraul.

Én af dem var Michael Silberbauer, som faktisk kun er et år ældre end Hutchinson, men som spillede sin sidste landskamp i 2012. Han havde cirka to år sammen med Atiba Hutchinson i FCK, og han er ikke overrasket over at se sin tidligere midtbanekollega været aktiv endnu.

- Atiba har altid været god til at passe på sig selv og sin krop. Han er brølstærk, har et stort løbepensum og er i det hele taget bare en god holdspiller med store kvaliteter. Det glæder mig at se, at han får det her VM med. Det er jo et tegn på, at han har holdt niveauet, siger Michael Silberbauer.

Silberbauer har selv stiftet bekendtskab med canadisk fodbold, da han i en periode var cheftræner i Pacific FC, der spillede - og stadig spiller - i landets nyoprettede Premier League.

- Her havde jeg lejlighed til at snakke med den canadiske landstræner, som fortalte mig, at de havde gang i en kampagne med det formål, at de igen ville have et hold med til VM. En del af kampagnen handlede direkte om at skabe flere Atiba'er, så han er et forbillede for mange unge derovre og et omdrejningspunkt for udviklingen af deres fodboldkultur.

- Kommer han på banen?

- Ja, jeg er sikker på, at vi nok skal få ham at se. Uanset om han så bliver sidder på bænken, er han stadig deres naturlige leder. Alene hans tilstedeværelse er enormt vigtig, siger Michael Silberbauer.

Fra en Superliga-kamp mellem Silkeborg og København. Fra venstre Michael Silberbauer, Jesper Grønkjær, Brede Hangeland, Atiba Hutchinson og Marcus Allbäck. (Foto: © Ernst van norde, Ernst van Norde / Scanpix)

Ungt hold med fart i støvlerne

Ifølge Andreas Kraul stiller canadierne med et spændende mandskab og et ungt hold med masser af fart i støvlerne, som godt kan blive en udfordring for det belgiske forsvar, hvis de stiller op med Toby Alderweireld og Jan Vertonghen fra start. Begge er i 30'erne.

- De vinder ikke mange 100 meter-løb længere, så her er måske en mulighed, siger Andreas Kraul.

De store profiler er nemlig den 22-årige angriber Jonathan David, der er en sand målmaskine med ni scoringer i indeværende sæson for den franske klub, Lille, og den ligeledes 22-årige forsvarer Alphonso Davies fra Bayern München, som dog har været tvivlsom med en skade i baglåret.

- Men der er stadig kun få af canadierne, der spiller på højt niveau til daglig. Jeg tror godt, de kan overraske med en sjov kamp undervejs, men jeg tror ikke, de går videre fra puljen, vurderer Andreas Kraul.

Du kan følge kampen mellem Belgien og Canada direkte på DRTV, DR Lyd, på DR1 og i radioen på P4 fra klokken 20. Du kan også læse med i vores liveblog.