'Alt presset er på Danmark', når landsholdet skal kæmpe mod Australiens krigere

Tidligere danske landsholdsspillere med erfaring fra Australien udpeger styrker og svagheder hos Danmarks kommende VM-modstander.

Den australske angriber Mitchell Duke scorede sejrsmålet til 1-0 med Tunesien. (Foto: © JONATHAN BRADY, PA Wire/PA Images)

Danmarks herrelandshold bør slå Australien, når de to fodboldlandshold onsdag aften brager sammen ved VM i Qatar. Hvis de rød-hvide altså ikke hopper i kængurufælden.

Det er holdningen fra Jakob Poulsen, tidligere frisparksekvilibrist og landsholdsspiller.

Han nåede at spille en sæson i australske Melbourne Victory FC, inden han blev assistenttræner i Viborg FF, og har derfor et indgående kendskab til Danmarks kommende modstander.

Australierne er glade for sport, men fodbold er ikke blandt favoritterne på en liste, som domineres af australsk fodbold, rugby og cricket. Men den nationale modvind samt en status som fodboldmæssig miniput har installeret en særlig vilje til at bevise sig. Eller som Jakob Poulsen kalder det - "aussie spirit".

- De har en helt særlig holdånd, kæmper for hver en centimeter på banen og arbejder stenhårdt, siger Jakob Poulsen.

Man slår sig på Australiens landshold, fortæller han. Derfor må Christian Eriksen og resten af det danske hold ikke lade sig lokke af de fysiske nærkampe, når de står overfor landet fra down under.

  • Jakob Poulsen jubler efter at have scoret til 1-0 for Danmark mod Sverige. I 2019 skiftede han fra FC Midtjylland til Melbourne. (Foto: © LISELOTTE SABROE, SCANPIX DANMARK)
  • Thomas Sørensen rejste til Australien i 2015, hvor han spillede 37 kampe for Melbourne. (Foto: © Theo Karanikos)
1 / 2

Sats ikke på krig

Det kan meget vel være, at Australien er et lille land set i fodboldens målestoksforhold. Landsholdets spillere dribler ligesom Danmarks udvalgte ikke rundt på fine fodboldadresser som FC Barcelona, Manchester United eller AC Milan.

Nej, de gør sig i stedet i mindre europæiske klubber eller den hjemlige liga, fortæller Jakob Poulsen.

- Det er jo også det, som gør, at kvaliteten ikke er så god som det danske hold, siger han.

Kvalitetsmæssigt er der måske forskel på de to landshold, men når det kommer til hjerte er Australien i toppen af skalaen, understreger den tidligere FC Midtjylland-kaptajn.

- Man skal ikke satse på at krige noget hjem mod Australien, for det er helt klart en af deres styrker, og så kan du få problemer, understreger han.

I videoen herunder kan du se Australien krige sejren hjem mod Tunesien.

Hvis alt går vel, set med australske briller, er et uafgjort resultat nok til avancement, mens det kun er sejren, som tæller for Danmark. Og det spiller måske ind, mener Jakob Poulsen.

- Alt presset er på Danmark, og det kan måske tale for, at det kunne blive en svær kamp. Danmark er pisket til at vinde, mens Australien vil slås for at komme videre, siger han.

Gå ad den tekniske vej, Danmark

Den tidligere landsholdsmålmand Thomas Sørensen erklærer sig enig. Udover at vogte målet for Danmark, var fynboen i en periode også på lønningslisten hos Melbourne City, hvor han ligesom Jakob Poulsen lærte om den australske fodboldkultur.

Det nuværende landshold kan måske ikke bryste sig af at have en altoverskyggende profil ala Tim Cahill eller Mark Viduka, som var med i 00'erne.

Mile Jedinak i hovedstødsduel med Thomas Delaney og Simon Kjær ved VM i 2018, i en kamp hvor australieren udlignede til 1-1 på et straffespark. Han har siden stoppet fodboldkarrieren og er ikke med i onsdagens opgør. (Foto: © DAVID GRAY)

I stedet har de kampånd og vilje, som vigtige komponenter.

- Australien tonser op og nedad banen og satser på omstillingsmuligheder samt dødbolde. Det kan godt blive svært at håndtere for Danmark, siger Thomas Sørensen, der bor i Australien og dækker kampen mod Danmark for australsk tv.

- Jo længere tid, der går i kampen, jo større kan den ånd blive, for de kan sagtens forsvare sig.

Med det sagt bør Danmark slå Australien. Det er både Thomas Sørensen og Jakob Poulsen enige om. Sidstnævnte fremhæver især danskernes individuelle kvaliteter som en mulig afgørende faktor onsdag aften.

- Målt på fodboldkvalitet er Danmark et bedre hold. Det kan gøre ondt at gå ad krigervejen, så jeg ville helt sikkert gå ad den tekniske og taktiske vej, siger Jakob Poulsen.

Du kan se kampen mod Australien onsdag klokken 16.00 på DR 1 og DR TV. Ellers kan du også høre kampen i 'VM på P4' eller følge kampen på dr.dk.