Amerikanske anklager: Rusland og Qatar bestak sig til VM

Det amerikanske justitsministerium har fremlagt skriftlige anklager om bestikkelse i forbindelse med VM-værtsskaber.

Det amerikanske justitsministerium sætter navn på fem FIFA-embedsmænd, der angiveligt modtog penge for deres stemmer. Det drejer sig blandt andet om VM-værtsskabet i Qatar. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

Beskyldningerne har lydt længe, men for første gang ligger der nu skriftelige anklager om, at Rusland og Qatar bestak sig til VM-værtskabet i fodbold i henholdsvis 2018 og 2022.

Det er det amerikanske justitsministerium, der står bag anklagerne, skriver flere internationale nyhedsbureauer og medier herunder New York Times.

Efter mange års efterforskning mener ministeriet at kunne føre bevis for, hvordan repræsentanter for Rusland og Qatar har bestukket flere medlemmer af Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) eksekutivkomité for at sikre sig slutrunderne.

Ifølge anklagen har tre sydamerikanske Fifa-repræsentanter modtaget penge for at stemme på Qatar som VM-vært i 2022.

De amerikanske myndigheder anklager Jack Warner fra Trinidad og Tobago for at have modtaget penge for sin stemme på Rusland om VM-værtsskab. (Foto: ANDREA DE SILVA © Scanpix)

Det drejer sig om Julio Grondona fra Argentina, der døde i 2014, Nicolás Leoz, der døde i Paraguay sidste år, og Ricardo Teixeira, der var præsident for Det Brasilianske Fodboldforbund fra 1989 til 2012.

Også Jack Warner fra Trinidad og Tobago er anklaget for at have modtaget fem millioner dollar gennem en række skuffeselskaber for at stemme på Rusland.

Desuden er Rafael Salguero, et tidligere Fifa-medlem fra Guatemala, der i 2016 erkendte sig skyldig for hvidvaskning af penge og bedrageri, anklaget for at modtage en million dollar for at give sin stemme til Rusland.

Afstemningen om værtsskaberne fandt sted i 2010.

Tråde til mediegigant

Rusland blev valgt som vært i 2018 frem for England, Holland-Belgien og Spanien-Portugal, der også havde givet bud på værtskabet. Qatar vandt afstemningen om værtskabet i 2022 over USA.

Siden er halvdelen af de dengang stemmeafgivende medlemmer af Fifa-komitéen blevet suspenderet, fået livslang fodboldkarantæne, blevet retsforfulgt for korruption eller har modtaget bøder.

Blandt andet blev den tidligere Uefa-præsident Michel Platini og tidligere Fifa-præsident Sepp Blatter udelukket fra alle fodboldrelaterede aktiviteter for brud på paragraf om gaver.

Den etiske komité i Fifa lagde i domsafsigelsen særligt vægt på en pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc, som Platini i 2011 modtog fra Fifa.

De nye anklager fra det amerikanske justitsministerium omfatter også to tidligere ledere fra den amerikanske mediegigant 21st Century Fox.

Fox skulle angiveligt have betalt bestikkelse for at sikre sig medie- og markedsføringsrettighederne til kampene i forbindelse med de to VM-slutrunder i 2018 og 2022.

/ritzau/

FacebookTwitter