Dansk fodboldfan om strenge regler til VM i Qatar: 'Man skal jo ikke rende rundt med flæskesvær og en flaske vodka'

Fodboldfan Kenn Rønning rejser til Qatar – men han og andre danske fans skal være varsomme, siger analytiker.

- Min opførsel bliver helt sikkert anderledes end til de andre slutrunder, erkender landsholdsfan Kenn Rønning. Han er helt rolig, når det kommer til Qatars anderledes love og regler. (Foto: © Lisse Lindegaard, DR) (Foto: © Lasse Lindegaard, DR)

Qatars strikse love skræmmer ikke den erfarne landsholdsfan Kenn Rønning – han har besluttet at tage afsted for at heppe på Danmark under VM.

- Jeg har rejst i rigtig mange lande, og der er nogle forskellige regler rundt omkring, og dem må man jo bare respektere, siger han.

Han har heppet på Danmark fra lægterne under en del slutrunder de seneste 30 år og har derfor hyppigt skålet i fadøl og krammet sine sidemakkere på station uden problemer, når bolden blev sparket i mål.

Men i Qatar er der regler mod den slags. Du må for eksempel ikke drikke eller være fuld på offentlige steder. Du må heller ikke kærtegne andre offentligt. Og er du ugift eller LGBTQ+-person, må du slet ikke have en seksuel relation.

Her ses fodboldfans under sidste års optakt til EM under Danmarks testkamp mod Bosnien-Herzegovina. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Kenn Rønning tager dog Qatars regler og love helt roligt, og han er indforstået med, at VM-festen på visse punkter bliver lidt anderledes denne gang.

- Man kommer ikke til at se så mange branderter vælte rundt i gaderne uanset nationalitet, men der er jo områder, hvor man godt må drikke. Så hvis man har råd til det, kan man jo godt få en øl eller to, siger han og smiler.

Man risikerer at blive anholdt

Kenn Rønning har da også nærlæst Udenrigsministeriets rejsevejledning til Qatar, der advarer danske fodboldfans om at være forsigtige.

Og den advarsel bør man virkelig lytte til, understreger Stanis Elsborg. Han er senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut og Play The Game, og opfordrer danske fans til at være ekstra påpasselige med, hvad de gør, og hvordan de opfører sig under opholdet i VM-værtslandet.

I værste fald kan man nemlig risikere at blive anholdt, advarer Stanis Elsborg.

Stanis Elsborg er senioranalytiker hos Play the Game – en organisation, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt. (Foto: © Thomas Søndergaard)

Derfor er det også vigtigt, at man som dansk fodboldfan har styr på reglerne, hvis man skal afsted for at heppe på herrelandsholdet under slutrunden.

- Jeg ved ikke, hvordan de håndhæver det ene eller andet, men vi ved jo, at det kan blive straffet ved lov at være homoseksuel, siger han som eksempel.

Forskellige zoner med og uden øl

Hvis der er noget, der går hånd i hånd for mange fodboldfans, er det bold, fadøl og gruppekram, når Danmark scorer mål. Men dén del udfordrer Qatar også.

Ikke mindst fordi man kun må indtage alkohol på særligt udvalgte steder – det kan for eksempel være hoteller eller i en VM-fanzone.

- Det er en rigtig god ide, at Udenrigsministeriet gør det helt klart, hvad danske fans kan forvente, når de tager til Qatar. For det bliver noget helt nyt, man skal navigere i, om man er i en zone, hvor man må noget, eller om man er i en anden zone, hvor man ikke må noget, siger Stanis Elsborg.

Hvor ser du, at det kan gå galt?

- Jeg ser et problem i, at når alkohol går ind hos fodboldfans, så kan det også få nogle andre følger – og der er jeg spændt på, hvordan det vil blive håndteret af styret, da vi også ved, at der er fløjet sikkerhedsstyrker ind fra for eksempel Tyrkiet, siger Stanis Elsborg.

Må man kramme sin kammerat i Qatar? Man bør i hvert fald undgå alle former for fysiske kærtegn og berøring på offentlige steder. Her ses to venner i en omfavnelse under sidste års EM-kamp mellem Danmark-Tjekkiet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Landsholdsfan Kenn Rønning, der har en baggrund i rejsebrachen, er dog ikke bekymret.

- Man kan jo ikke rende rundt med en flaske vodka og en pose flæskesvær. Når man rejser, må man jo ligesom respektere de love og regler, der er – og det gælder jo ikke kun Qatar, siger Kenn Rønning.

Har debatten præget rejsevejledningen?

Overordnet synes Kenn Rønning faktisk, at Udenrigsministeriet har skruet lige lovlig meget op for bekymringerne på fodboldfansenes vegne i deres rejsevejledning.

Mere end nødvendigt.

- Jeg tænker ikke, at det bliver så problematisk, som der står her. Jeg er overbevist om, at Qatar vil sælge sig selv dyrt, fordi de har behov for turisme i fremtiden, siger han efter at have genlæst Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Kenn Rønning mener tilmed, at det lugter en lille smule af skræmmekampagne fra Udenrigsministeriets side efter den debat, som VM i Qatar har skabt den seneste tid.

- Ja, det gør jeg. I det hele taget har debatten herhjemme været boykot, boykot, boykot. Men verden er jo meget kompleks, siger han.

Kenn Rønning tror ikke, at Qatar tør anholde fans for alt muligt. Han tror i stedet, at VM-værtlandet for alt i verden "vil fremstå så positivt som nation som overhovedet muligt" for at sikre sig mere turisme fremadrettet.

- Så jeg tænker, at der sandsynligvis ikke kommer anholdelse på grund af det. Det er min forventning – om jeg får ret, ved jeg ikke, siger han.

Udenrigsministeriet afviser dog, at debatten har smittet af på den officielle rejsevejledning.

- Den er ikke påvirket af nogen debat. Den er påvirket af, at vi ønsker at give de råd, der hjælper danske fans til at komme ned og få en god oplevelse og ikke komme i problemer, siger Steen Hommel, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

Stanis Elsborg fra Play The Game understreger også, at Qatar før har håndhævet love både rettet mod alkohol, kærtegn og kram i det offentlige rum.

- Jeg synes, man skal gøre sig selv den tjeneste at følge loven så grundigt som muligt, siger Stanis Elsborg.