Landshold bærer regnbuelogo og flyver for mangfoldighed: Se fire landsholds protester mod Qatar her

Danmark, USA og Tyskland er blandt de fodboldlandshold, som har sendt et budskab om forandring i Qatar forud for VM.

Den sorte landsholdstrøjen, Simon Kjær og landsholdskollegerne bar i Nations League-kampen Kroatien, skal ifølge Hummel ses som et omvandrende sørgebind. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Netop som VM-landene vender snuden mod Qatar, er flere landshold begyndt at vise deres utilfredshed med værtsnationen.

Det til trods for, at de af det Det Internationale Fodboldbforbund (Fifa) er blevet opfordret til at holde fokus på fodbolden og droppe de politiske budskaber.

Herunder kan du fået et overblik over, hvilke landshold der har markeret deres utilfredshed med landets brud på menneskerettigheder, dets dårlige behandling af migrantarbejdere og manglende LGBT+-rettigheder.

Danmark og den forbudte træningstrøje

De to trøjesponsorer, Forenet Kredit og Stark blevet trøjesponsorer, ville fjerne deres navn fra fodboldlandsholdets træningstøj til fordel for kritiske budskaber og markeringer, der støtter forbedrede menneskerettigheder i Qatar. Men Fifa sagde nej. (Foto: © Lars Poulsen)

I sidste uge blev det danske landshold omtalt i massevis af internationale medier, da Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) forbød, at Dansk Boldspil-Union (DBU) benyttede sig af nogle særlige træningstrøjer til slutrunden.

På trøjen skulle der have stået "Human Rights for All" - på dansk "menneskerettigheder for alle", men det har Fifa afvist med henvisning til forbundets egne regler om politiske budskaber på træningstøj og spillertøj under slutrunder.

Derudover skal Danmarks VM-kamptrøjer ses som en protest mod Qatar og landets historik med menneskerettigheder, lyder forklaringen fra trøjeproducenten Hummel.

Farverne og detaljerne på trøjen er generelt nedtonede, fordi man ikke ønsker 'at være synlige under mesterskabet', og den helt sorte tredjetrøje skal ses 'som et omvandrende sørgebind, som viser respekt til de tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet, så Qatar kan afholde VM', har sponsoransvarlig hos Hummel, Morten Lund, tidligere fortalt TV 2.

USA og regnbuelogoet

USA vil bære regnbuelogoet til træning, ligesom det vil være synligt på holdets hotel, ved træningsfaciliteterne og til fanarrangementer, men ikke under kampe. (Foto: © Carl Recine)

De amerikanske fodboldherrer har annonceret, at man ændrer logoet på træningstrøjens bryst som støtte til LGBT+-miljøet.

Normalt har USA's logo røde striber, men de bliver tegnet om til et regnbueflag, som også er et af de mest kendte og anvendte LGBTI+-symboler.

Qatar er blandt andet kritiseret for deres manglende LGBTI+-rettigheder, og det skal der arbejdes på at forbedre, mener landstræner Gregg Berhalter.

- Vi anerkender, at Qatar har gjort fremskridt, og der har været et væld af forbedringer, men der er stadig noget arbejde at gøre, siger han ifølge Reuters.

USA vil bære regnbuelogoet til træning, ligesom det vil være synligt på holdets hotel, ved træningsfaciliteterne og til fanarrangementer, men ikke under kampe.

Tyskland flyver for mangfoldighed

Lufthansa havde omdøbt Airbus-flyveren til Fanhansa og påklistret et slogan, da Tysklands landshold fløj til Oman. (Foto: © Daniel Roland, AFP or licensors)

Die Mannschaft, som Tysklands landshold kaldes, har valgt luftfarten som kommunikationskanal.

I hvert fald fløj de tyske fodboldherrer til Oman i en Lufthansa-maskine, hvorpå der stod "Diversity Wins" - oversat til dansk, "diversitet sejrer".

Ifølge flyselskabet handler det om at sende et budskab til verden forud for VM i Qatar.

- Dette VM i Qatar er som intet andet. Derfor er det blot endnu mere vigtigt for os at eksemplificere, at mangfoldighed ikke har nogen grænser, skriver Lufthansa i en pressemeddelelse.

Ud over sloganet var der på siden af flyet også malet folk med armene om hinanden.

Holland holder støtteauktion for migrantarbejdere

Virgil van Dijk i Hollands landsholdsdragt. Trøjerne vil efter hvert VM-opgør blive bortauktioneret. (Foto: © Maurice van Steen, AFP or licensors)

Hollands landstræner Louis van Gaal sender sine VM-tropper på banen for første den 21. november, når landsholdet møder Senegal i åbningskampen.

Som en markering har det hollandske fodboldforbund besluttet, at man vil bortauktionere landsholdets kamptrøjer fra hele slutrunden til fordel for migrantarbejderne i Qatar.

Det fortæller Hollands kaptajn, Virgil van Dijk, i en pressemeddelelse.

- Migrantarbejderne har arbejdet på stadioner, infrastruktur og hotelophold under meget barske forhold, siger Liverpool-spilleren.

- Det vil vi huske under alle vores aktiviteter i Qatar. Det er klart for enhver, at de forhold skal forbedres.

Auktionen af de første sæt trøjer begynder, når Hollands første kamp fløjtes i gang og slutter, når den næste kamp og auktion skal afvikles den 25. november.

Australien kritiserer Qatar i video

Denis Genreau (tv.) er en af de spillere, som udtaler sig i videoen fra den australske trup. (Foto: © MICHAEL BRADLEY, AFP or licensors)

Der er brug for at tale noget mere om situationen i Qatar.

Det er blandt andet budskabet fra det australske fodboldlandshold i en video, som blev delt på sociale medier som Twitter.

Heri kritiserer en række spillere de 'diskriminerende love' mod LGBTI+-personer i VM-værtslandet.

- Som spillere bakker vi op om LGBTI+-personer, men i Qatar har folk ikke friheden til at elske dem, de vil, siger spilleren Denis Genreau.

Derudover understreger Danmarks modstander i gruppespillet også, at 'beslutningen om at holde VM i Qatar har ført til lidelse og skade på et utal af arbejdere'.

VM i Qatar sparkes i gang søndag den 20. november, når værtsnationen spiller mod Ecuador klokken 17.00. Danmark spiller første kamp tirsdag den 22. november klokken 14.00 mod Tunesien, og du kan følge den på DR1 og DRTV.