I dag sparkes VM i gang. Men vil Qatar lykkes med at overdøve den dårlige omtale?

Mange taler om sportswashing i Qatar, men dette VM handler også om sikkerhedspolitik, siger ekspert.

Fans møder her fodboldspiller Weston McKennie efter USA-landsholdets træning på Al Gharafa SC Stadion i Al Rayyan. (Foto: © IBRAHEEM AL OMARI, Ritzau Scanpix)

Der har været massiv kritik af Qatars blik på LGBTQ+-personers rettigheder op til dette VM. Det samme gælder landets kritisable forhold for migrantarbejdere, hvoraf flere er døde under arbejdet med de nybyggede stadioner.

Men nu er vi nået til dagen, som mange fodboldfans har ventet på – og nok især styret i Qatar, der uden tvivl håber, at mediernes dårlige omtale af landet fordamper nu.

I dag kommer fodbolden nemlig i fokus, når VM-bolden for første gang sparkes afsted på Al Bayt Stadium, der er et af Qatars syv nybyggede stadioner. Klokken 15 dansk tid lægges der ud med en stor åbningsceremoni, og derefter spiller værtslandet slutrundens åbningskamp mod udeholdet Ecuador.

På lægterne forventes derfor tusindvis af glade fodboldfans fra hele verden iført diverse landsholdstrøjer.

Sådan ser den ud, den originale fodbold under dette VM i Qatar. Men optakten til slutrunden har handlet om meget andet end sport. (Foto: © Miguel Medina, Ritzau Scanpix)

Stanis Elsborg er senioranalytiker ved initiativet Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt. Han tror, at Qatar trods megen negativ omtale op til VM-slutrunden godt kan lykkes med at skabe det glansbillede af landet, som styret i golfstaten ønsker.

- Vi skal huske på, at den frie presse ikke eksisterer alle steder i verden, og derfor er det ikke alle steder, som har hørt om migrantarbejdernes usle forhold og om den massive korruption, siger Stanis Elsborg.

Det er ikke mærkeligt, at et værtsland gerne vil vise sig frem på den bedst mulige måde. Sådan er det altid ved den type begivenheder.

Men Qatar ønsker også at overdøve kritikken med deres store fodboldfest, påpeger Stanis Elsborg.

Derfor mener han, at VM i Qatar er et tydeligt eksempel på sportswashing – et begreb for, når lande, virksomheder eller organisationer bruger sport som positiv PR og propaganda til at forbedre et blakket ry og fremstå bedre internationalt.

- Den fortælling, som Fifa og Qatar ønsker, er, at det her er det bedste VM nogensinde. Den fortælling når de rigtig langt ud med – langt længere end menneskerettighedsorganisationer når med deres fortælling om menneskerettighedskrænkelser, siger han.

Arbejdere går her på Corniche-strandpromenaden med Dohas højhuse i baggrunden. (Foto: © Mariana Suarez, Ritzau Scanpix)

Sportswashing eller sikkerhedspolitik?

Sportswashing er langt fra et nyt fænomen.

Kerneeksemplet på det er OL i 1936, der blev holdt i Nazityskland med diktatoren Adolf Hitler ved roret. Et andet eksempel fra samme tid var VM i fodbold i 1934, der foregik i Italien, mens diktator Benito Mussolini sad på magten.

- Hvis man giver folket brød og skuespil, så forstummer kritikken jo nok, som Stanis Elsborg formulerer det.

Sportswashing er i det hele taget et ord, der er blevet hægtet på VM i Qatar igen og igen i en lang række internationale medier den seneste tid.

Men dette VM handler dog også om diplomatiske forbindelser, nye netværk, nye handelsaftaler og en diversificering af Qatars økonomi, påpeger Stanis Elsborg.

Det bakker Helle Malmvig op om. Hun er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun har fokus på international politik i Mellemøsten.

For lige netop VM i Qatar er mere kompleks end sportswashing, siger hun.

Helt siden 1990'erne har Qatar nemlig ført en strategi, der skulle sikre landet et godt image ude i verden. Derfor har styret satset på alt lige fra kunst, etablering af medier som tv-stationen Al Jazeera, eliteuniversiteter, fredsmægling i regionen og gode relationer med USA, fortæller Helle Malmvig.

Og de ting har Qatar satset på af en helt særlig grund:

- For Qatar handler det her også om sikkerhedspolitik. Qatar er jo et lillebitte land – en fjerdedel af Danmarks størrelse med 300.000 indbyggere – og de har altid været bange for, at de ville blive løbet over ende af nogle af deres store naboer, siger hun.

Der er luksus, flotte hoteller, strande og sommervarme i Qatar. Men landet må sande, at når rampelyset skinner på dig, så vises dine skyggesider også, fortæller seniorforsker Helle Malmvig. Sådan har det i hvert fald været op til dette VM. Her holder en livredder øje med gæster ved en strand i Doha. (Foto: © Andrej Isakovic, Ritzau Scanpix)

Nu har Qatar så et håb om at brede det positive billede ud til endnu flere gennem folkelige, internationale sportsbegivenheder som VM i fodbold.

- Sport er noget, der skaber entusiasme og samler, og det er noget, hvor man på globalt plan får fat i milliarder af mennesker. Ideen var jo, at noget af den her positive entusiasme skulle smitte af på Qatar, siger Helle Malmvig.

Men så blev rampelyset, der skulle hjælpe Qatar, pludselig peget over på blandt andet landets dårlige forhold for migrantarbejdere og dets manglende rettigheder til blandt andet homoseksuelle.

- Det er gået knap så godt, for når man gerne vil nå alle de her milliarder af mennesker, får man jo også det der verdensspotlight på sig – så skal man gerne stå ren, og det gjorde Qatar jo ikke, siger hun.

Qatar øvede sig med håndbold-VM

Det er ikke første gang, at Qatar går all in på en sportsbegivenhed. Allerede i 2015 var golfstaten værtsland for VM i håndbold, selvom håndbold faktisk slet ikke er en stor sport dér.

Valget af værtsland kom da også som en overraskelse for den garvede DR-fodboldkommentator Henrik Liniger, der har rejst verden rundt i sportens navn.

- At Qatar skulle have VM i håndbold lå på ingen måde lige for, men det internationale håndboldforbund lod sig overbevise om det, siger Henrik Liniger i DR-dokumentarserien 'Verdens bedste VM'.

- Det er så heller ikke et af de forbund, der er kendt for at have allermest gennemsigtighed i deres processer. Der kan godt være en sammenhæng der, tilføjer han.

Qatars håndboldherrer kom til manges overraskelse i øvrigt selv i finalen, da landet havde samlet et hold af dygtige spillere fra udlandet.

I sidste ende blev det dog Frankrig, der vandt guld.

Qatars udenlandske landsholdsspillere jubler her efter at have vundet over Polen i semifinalen under VM i håndbold i 2015. Kampen blev spillet i Doha. (Foto: © STRINGER, Scanpix Denmark)

Den danske håndboldspiller Nikolaj Markussen var en af dem, der kunne have vundet sølvmedaljen. Han blev fire år før VM tilbudt store beløb for at spille for Qatar.

Faktisk fik han lovning på mellem 15 til 20 millioner kroner, hvis han klarede sig godt.

Han takkede dog nej til tilbuddet.

- Det virker vanvittigt at begynde at tænke landsholdshåndbolden som et klubhold. Man havde tidligere hørt om enkelte spillere, der havde valgt at nationalisere sig, men det med at se tre til fire år ud i fremtiden og plukke et hold ud, det var helt nyt og meget specielt, siger Nikolaj Markussen.

Men så fandt Qatar bare en anden spiller.

Hør Nikolaj Markussen fortælle om den aftale, han blev tilbudt i Qatar:

Sportsjournalist Henrik Liniger mener, at Qatars afholdelse af VM i håndbold i 2015 fungerede som opvarmning til den aktuelle VM-slutrunde i fodbold:

- Jeg ser det mest som en tidlig generalprøve på VM i fodbold, siger fodboldkommentatoren.

Det dyreste VM i fodbold nogensinde

Når Qatar satser så meget på at være vært for store sportsbegivenheder, at få succes med deres egne hold og at sikre landet et godt image udadtil, er det et billede på, at den rige golfstat ikke har uendelige ressourcer af olie og gas, påpeger seniorforsker Helle Malmvig.

Det samme gælder i øvrigt deres store naboland, Saudi-Arabien.

- De vil gerne diversificere deres økonomi og satse på nogle flere ting og tiltrække internationale investeringer og turisme, siger Helle Malmvig.

Qatar har da også brugt rigtig mange penge på at få dette VM i fodbold til at spille på alle fronter. Der er bygget syv nye stadioner, mens et eksisterende er blevet gennemrenoveret. Der er bygget metro, lufthavn og sikret anden infrastruktur.

Det danske herrelandshold landede tidligere på ugen i Qatar og har siden haft træningsbase i hovedstaden Doha. (Foto: © Friedemann Vogel, Ritzau Scanpix)

Det helt eksakte beløb er der ikke enighed om, men ifølge flere medier har hele pakken kostet 220 milliarder dollar. Selv slår Qatar på, at visse udvidelser var planlagt, før landet fik tildelt VM i 2010.

Sikkert er det dog, at der er blevet brugt historisk mange penge på dette VM – og også mange flere end der for eksempel blev brugt under VM i fodbold, der blev holdt i Rusland i 2018 for knap 12 milliarder dollar.

Med al den negative omtale, der har været op til slutrunden, er det dog oplagt at spørge, om slutrunden har været pengene værd for Qatar.

- Jeg er helt sikker på, at der sidder nogle tilbage i Doha og tænker: Var det den rette beslutning? Ikke kun pengemæssigt, men i det hele taget det her med, at man får rampelyset på sig og så får så meget negativ presse og omtale, siger seniorforsker Helle Malmvig.

Forsvinder de negative historier så nu?

Qatar har desuden forsøgt at sikre sig noget goodwill gennem store sportsstjerner, der har fået penge for at vise landet positivt frem.

For eksempel er den britiske fodboldstjerne David Beckham blevet betalt for at være officiel VM-ambassadør, hvilket han i øvrigt har mødt en del kritik for. Opgaven har han angiveligt fået omkring en milliard kroner for.

Derudover er vores egen tidligere landsholdsmålmand Peter Schmeichel hyret som ekspert på den qatarske tv-station BeIN Sports under dette VM.

Qatar er blevet beskyldt for at købe fodboldfans, efter videoer med personer iført trøjer fra lande som England og Brasilien har floreret på sociale medier. Flere britiske medier skriver dog, at det er migrantarbejdere, der er købt til at heppe – det afvises dog i Qatar. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

Men nu skal vi jo ikke glemme fodbolden. Den vil da også unægtelig få en del fokus, når hjemmeholdet Qatar og modstanderne fra Ecuador i eftermiddag mødes på grønsværen og dermed sparker VM i gang.

Det betyder dog ikke, at de dårlige historier bliver glemt. Helle Malmvig vil i hvert fald holde øje med, hvordan sikkerheden forløber under slutrunden, og hvordan eventuelle protester vil blive håndteret af myndighederne.

- Både sikkerhed og protester er jo virkelig noget, der også kan blive kæmpestore, negative historier i international presse, fastslår hun.

Du kan se dokumentarserien 'Verdens bedste VM' om de mange negative sager, der der præget dette VM her: