Jeppe fra Kolding fik fristende fodbold-tilbud fra styret i Qatar – og takkede klart nej

Fodboldinfluencer fra Kolding blev tilbudt gratis fodbold-VM-tur til Qatar.

Jeppe Christoffersens sociale medier er spækket med indhold om hans utallige fodboldture. (Privatfoto)

Vil du tilbydes en gratis tur til VM i Qatar med fly, fodboldbillet og bolig?

Det spørgsmål fik Jeppe Christoffersen fra Kolding ind ad den digitale brevsprække kort før, en af de mest omdiskuterede sportsbegivenheder bliver skudt i gang.

At det var netop den unge mand fra Kolding, der fik tilbuddet var ikke tilfældigt, for Jeppe Christoffersen er såkaldt fodboldinfluencer og har tusindvis af børn, unge og andre fodbold-aficionados, der følger hans fodboldture rundt omkring i verden.

Men alligevel var Jeppe Christoffersen ikke i tvivl om, at det blev et pænt, men klart nej tak. Han tager af sted for egen regning i stedet.

- Jeg føler ikke, at jeg kan stå inde for det, når jeg skal ned og dække slutrunden fra mine platforme. Derfor har jeg valgt at sige nej. Jeg kan selvfølgelig godt se det fra et økonomisk perspektiv, men jeg synes, at det er forkert på alle mulige måder, siger den unge influencer.

Fodbold-freestyler fra Aarhus som bindeled til Qatar

Jeppe Christoffersen og mindst to andre navngivne danske influencere har fået tilbuddet, men takket nej til at tage af sted til Qatar, kunne DR Nyheder fortælle tidligere i dag.

De ville få flybilletter tur-retur, billetter til åbningskampen mellem Qatar og Ecuador på søndag og ophold i en Airbnb-lejlighed uden, at de skulle have tegnedrengen op af lommen.

Oprindeligt var det også planen, at deltagerne skulle have 68 dollars i lommepenge om dagen, men det tilbud er blevet trukket tilbage igen på grund af medieopmærksomheden, viser en mail fra arrangørerne i Qatar, som DR Nyheder har set.

De danske influencere er dog ikke blevet kontaktet direkte af Qatar, men af en kvindelig fodboldfreestyler og succesrig influencer fra Aarhus, der selv skal af sted til VM på den qatarske styres regning.

Åbningskampen ved VM spilles på Al Bayt Stadium i Al Khor. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Ritzau Scanpix)

Kan godt lægge to og to sammen

Maymi Asgari – eller Asgari Freestyle, som hun hedder på sociale medier - skal nemlig til Qatar efter en invitation fra det statsstyrede Fan Leader Network, som har flere end 200 medlemmer, som repræsenterer samtlige 32 VM-nationer.

Hun har fået lov til at tilbyde i alt 50 danskere at komme af sted til Qatar. 14 danskere har takket ja til tilbuddet. Ingen af dem er dog influencere.

- Det eneste de skal er, at de skal ind og se åbningskampen og være der et par timer før til åbningsceremonien. Så får man en gratis tur derned plus en lejlighed, siger Maymi Asgari, der fortæller, at det eneste krav er, at man skal være klædt i rødt og hvidt.

Historier om fan-netværket fra internationale medier fortæller dog en lidt anden historie, om hvilke krav værtsnationen stiller for, at man kan komme gratis af sted.

Blandt andet har nyhedsbureauet AFP beskrevet, at deltagerne forventes at skrive positive kommentarer om værtslandet på sociale medier - lige som 'fan-ledere' har skulle skrive under på et adfærdskodeks inden afrejse.

Influenceren Jeppe Christoffersen fra Kolding tror ikke, at den gratis tur ville ende med at være helt så gratis endda.

- Jeg kan godt lægge to og to sammen, at når man bliver betalt for at være ambassadør for noget, så skal den dårlige omtale ikke være til stede, siger Jeppe Christoffersen.

Maymi Asgari afviser, at hun har skrevet under på et adfærdskodeks for at kunne komme afsted.

Jeppe har billet til 12 gruppekampe

I Kolding er Jeppe Christoffersen i gang med at pakke kufferten og snart går flyveren til VM i ørkenstaten.

På menuen er alle tre Danmarks indledende gruppekampe, og så har han billet til yderligere ni VM-kampe.

Selv om han på ingen måde bifalder, hvad der sker i Qatar med behandling af migrantarbejdere og manglende overholdelse af menneskerettigheder, så glæder han sig til at komme af sted.

- Jeg tager afsted, fordi jeg er landsholdsfan, og jeg har været på mange ture udover VM-slutrunden her. Det bliver mit første VM, og jeg har glædet mig som et lille barn til, at det starter, siger influenceren.

Bidrager du ikke på samme måde til at promovere Qatar, som dem der har fået turen betalt?

- Det gør jeg på en måde, men jeg føler, at jeg kommer til at bidrage på en anden måde ved også at vise skyggesiderne. Hvis der nu sker noget kontroversielt dernede, så kan jeg dække det på mine egne platforme og er ikke nødsaget til at vende øjnene den anden vej, siger Jeppe Christoffersen.

Hvilket budskab føler du, at din tur til Qatar sender til de børn og helt unge mennesker, der følger dig på sociale medier?

- Jeg er meget bevidst om at dække begge sider, men vigtigst for mig er, at jeg kan stå inde for det, jeg laver. Derfor er jeg meget bevidst om, hvad jeg kommer til at dække dernede, og hvilken tone jeg har.

- Sker der noget radikalt, som jeg bliver øjenvidne til, så er det ikke noget, jeg kommer til at være bange for at lægge op, siger Jeppe Christoffersen.