Qatar lokker danske influencere med gratis fodbold, fly og bolig

Oliestaten har forsøgt at få danske influencere til at agere reklamesøjle til VM i fodbold.

Flere danskere skal til VM på Qatar-styrets regning.

Hvad vil du sige til at få en gratis ferie i 16 dage mange tusinde kilometer væk fra Danmark?

Med i pakken er gratis flybilletter tur/retur, gratis bolig og ikke mindst en billet til den kamp, der åbner en af klodens største sportsbegivenheder.

Det lyder som enhver sportsglad danskers drøm, men det er måske kun indtil, man har hørt, hvem der er den gavmilde og glade giver.

Det er nemlig VM-fodboldværterne Qatar, der i de seneste år op til slutrunden har fået sønderlemmende kritik for landets behandling af migrantarbejdere, forholdet til menneskerettigheder og deres lovfæstede forbud mod homoseksualitet.

Det image skal renskures, og det lille land, der er en my større end Sjælland, er gået all in for at vise, at VM-slutrunden er en folkefest, som hele verden bakker op om.

DR Nyheder kan i dag afsløre, at det qatarske styre har indledt en charmeoffensiv og forsøgt at lokke mindst tre navngivne danske influencere til slutrunden for at agere reklamesøjler for styret.

Og her har en fodboldfreestyler fra Aarhus en hovedrolle i at agere bindeled mellem den qatarske stat og de dansk influencere.

Den ene af influencerne, der fik tilbuddet om en Qatar-tur, er Johan Søgren Jensen, der er en af idémændene bag mediet Fodboldidioterne.

Han skriver følgende på Twitter om tilbuddet:

- Fodboldidioterne blev inviteret derned, men sagde nej, da de ikke kunne skaffe billetter til Danmarks kampe, og vi så ikke så nogen grund. De ville betale fly og et sted at bo, vi skulle være der i 16 dage og se åbningskampen.

- Som et uafhængigt fodboldmedie, der ikke laver de store penge og hvor jeg ikke engang får løn, så var det her en mulighed for at dække VM tæt på, men en mulighed vi som sagt endte med at sige nej til.

Den tidligere realitydeltager Mikkel Dupont Vilstrup, der har tusindvis af danskere, som følger med i hans fodboldrejser, bekræfter også over for DR Nyheder, at han har fået tilbuddet.

Det samme bekræfter Jeppe Christoffersen, hvis profil på TikTok, er fulgt af over 17.000 brugere.

Alle de ovenstående er endt med at takke nej til tilbuddet, siger de til DR Nyheder.

'Fodboldidioterne' er blandt de influencere, der blev tilbudt en tur til Qatar. De endte med at takke nej.

'Rejs dig op og syng med'

Historien om de danske influencere kommer, efter at hollandske medier for to uger siden kunne fortælle, at 50 hollændere har fået betalt både deres rejse til og fra Qatar samt logi under deres ophold. I bytte skal de komme med god PR for ørkenstaten.

Senere har andre internationale medier kunne afsløre, at det langt fra kun er hollændere, der er blevet inviteret.

Her er det kommet frem, at det forventes, at deltagerne skal skabe liv til åbningsceremonien og skrive positive kommentarer om værtslandet på sociale medier.

- Fansange fra hver nation vil blive spillet, og det forventes, at du rejser dig op, synger, vifter med dit flag og repræsenterer dit land, lyder det i et dokument om åbningsceremonien fra arrangørerne, som nyhedsbureauet AFP er i besiddelse af.

Fodbold-freestyler tager 14 danskere med til VM

Men hvordan er det så lykkedes VM-værterne at finde ud af, hvilke danske influencere de skulle kontakte?

Influencerne er blevet tilbudt at være en del af VM-slutrunden, der begynder på søndag, via Fan Leader Network, der er etableret af styret i Qatar, og som blandt andet har den tidligere fodboldstjerne og frisparkskonge David Beckham til at agere ansigt udadtil.

Fan-netværket skriver om sig selv, at der er flere end 200 medlemmer, som repræsenterer samtlige 32 VM-nationer, og at "fan-lederne" har deltaget i forskellige workshops og aktiviteter, der har til formål at fremme slutrunden.

Det er fan-ledernes opgave at finde 30 til 50 personer fra hver deltagende nation, som skal inviteres til åbningsceremonien den første kamp 20. november mellem Qatar og Ecuador. Deltagerne bliver fløjet ind og bliver indkvarteret i en lejlighed, har netværket forklaret til AFP.

Oprindeligt var det også planen, at deltagerne skulle have 68 dollars i lommepenge om dagen, men det tilbud er blevet trukket tilbage igen på grund af medieopmærksomheden, viser en mail fra Fan Leader Network, som DR Nyheder har set.

Det er også via Fan Leader Network, at de danske influencere er blevet inviteret.

En ung kvinde fra Aarhus ved navn Maymi Asgari – eller Asgari Freestyle, som hun hedder på sociale medier, har nemlig stået for kontakten til de tre influencere og givet dem tilbuddet, der har en værdi af mange tusinde kroner.

Maymi Asgari er blevet stor på det sociale medie TikTok og Instagram på grund af sine evner med en fodbold, og hun er faktisk så god, at hun optrådte til EM sidste sommer i Danmark med sine jonglørskills.

Åbningskampen ved VM spilles på Al Bayt Stadium i Al Khor. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Ritzau Scanpix)

Skal bære rødt og hvidt

Den kvindelige fodbold-freestyler fortæller, at hun har været i Qatar to gange op til VM-slutrunden, hvor hun begge gange var inviteret af Fifa.

Efter sit andet besøg i september ringede telefonen fra Qatar, hvor Fan Leader Network tilbød hende at komme til VM.

- Jeg får besked på, at jeg må samle 50 mennesker og give dem en gratis tur til Qatar. Det eneste de skal er, at de skal ind og se åbningskampen og være der et par timer før til åbningsceremonien. Så får man en gratis tur derned plus en lejlighed, siger Maymi Asgari, der fortæller, at 14 af hendes venner og bekendte har takket ja til tilbuddet.

Det eneste krav for at komme af sted er, at man skal deltage i åbningsceremonien og åbningskampen på søndag, hvor man skal være klædt i rødt og hvidt. Derudover er der helt frit spil, og der er ingen krav om at dele positivt indhold om slutrunden, fortæller hun.

- Jeg har læst, at man skal ind og synge en dansk sang – det passer ikke, siger Maymi Asgari, der fortæller, at hun ikke har fået nogen betaling for at skaffe de danskere, der skal med.

Hvad er dine overvejelser omkring at tage af sted til et land, der har fået hård kritik for deres forhold til menneskerettigheder og behandling af migrantarbejdere?

- Jeg har selvfølgelig tænkt meget over det, og jeg ville ønske, at jeg havde så meget autoritet og power, at jeg kunne gøre en reel forskel. Men jeg er en lille influencer, der ikke kan gøre den største forskel, siger hun.

Du har over 270.000 følgere på TikTok. Hvad tænker du, om det budskab du sender til dine følgere, når du tager til Qatar?

- Jeg tænker konstant over, hvordan jeg fremstår – især på TikTok, fordi det er den yngre generation, der følger mig. Mine følgere kender mig godt. De ved godt, at jeg ikke er en person, der går ind for, at homoseksuelle ikke er velkomne og de ting, der sker dernede med dårlige arbejdsvilkår for migrantarbejdere, siger Maymi Asgari og fortsætter:

- Jeg arbejder for at repræsentere en befolkningsgruppe, der er underrepræsenteret. Jeg ved, at når de ser mig, så tænker de, "nej, hvor fedt. Hende, der engang havde 5.000 følgere, er nu inviteret til Qatar. Hvis hun kan noget, der er så stort, så kan jeg også".

DR Nyheder har forsøgt at komme i kontakt med folkene bag Fan Leader Network og spurgt dem, hvor mange 'fan-ledere', der er i Danmark, og hvor mange danskere, der har sagt ja til tilbuddet om at komme på en betalt tur til VM i Qatar.

De er dog trods flere henvendelser ikke vendt tilbage med et svar på vores spørgsmål.

Vi vil gerne have hørt DBU's holdning til, at Qatar forsøger at lokke danske influencere til VM, men fodboldunionen ønsker ikke at kommentere historien, skriver kommunikationschef Jakob Høyer i en mail.