Thorning-Schmidt deltager i VM's åbningskamp med regnbue-ærmer: ’En kæmpe fejl, at vi har VM i Qatar

Eks-statsministeren er til VM-topmøde med DBU og kalder Fifa-præsidents tale ’meget mærkelig’.

Der bliver mindst to regnbuer på stadion til åbningskampen ved VM i Qatar.

Regnbuerne sidder på ærmerne af Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, som i dag, søndag, har deltaget i et Fifa-topmøde i Qatar med deltagelse af 211 lande.

Derfra skulle hun videre til åbningskamp mellem Qatar og Ecuador som repræsentant for DBU. Og hun var altså iført sin blå jakke med regnbuestriber på ærmerne.

Helle Thorning-Schmidt er i Qatar, fordi hun er formand for DBU's Governance- og Udviklingskomité. Hun har de seneste dage sagt, at hun mener, det er bedre at være i Qatar for at tage dialogen om problemerne end at blive hjemme.

- Jeg tror faktisk, det er måden, hvorpå vi kan skabe forandring. Ikke ved at boykotte, ikke ved at blive hjemme, ikke ved at råbe ad nogen, men noget der i højere grad handler om dialog, sagde hun efter mødet til DR Sporten.

Lørdag mødtes Helle Thorning-Schmidt med den danske landsholdsspiller Nadia Nadim i Qatar. Sidstnævnte er ambassadør for VM-slutrunden. (Foto: © Nadia Nadims Instagram-profil, Nadia Nadims Instagram-profil)

Infantino holdt 'mærkelig' tale

Ved topmødet deltog også Fifas præsident Gianni Infantino.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt gjorde han det her bedre, end det var tilfældet ved gårsdagens pressemøde.

Her sagde han i sin lange enetale, at han "følte sig" som homoseksuel, handicappet og migrantarbejder og sammenlignede det med hans egen barndom, hvor han blev mobbet for at være rødhåret og have fregner.

Ordvalget mødte efterfølgende kritik fra DBU-direktør Peter Møller, som følte sig 'flov og ærgerlig' over at være i VM-bås med Infantino.

Helle Thorning-Schmidt var ligeledes heller ikke specielt imponeret af Fifa-chefens tale.

- Jeg synes, det var et meget underligt syn og en meget underlig formulering. Jeg synes virkelig, det var mærkeligt sagt, siger hun.

- Det, der er vigtigt nu, er, at vi alle sammen anerkender, at det er en kæmpefejl, at vi har VM i Qatar. Det er der også mange, der har sagt meget tydeligt, og for mig er der ikke to meninger om det, men nu er vi her jo.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt var der faktisk flere visioner i den tale, fodboldpræsidenten holdt på Fifa’s topmøde i dag.

- Jeg ville ønske, at Infantino havde holdt den tale, han holdt i dag, hvor han både talte om de udfordringer, der er, og den vej, vi er på vej henimod. Det var ærgerligt, at det skulle starte på den måde. Det må jeg sige, siger den tidligere statsminister.

Forandring kræver tålmodighed

Helle Thorning-Schmidt mener, at det vil kræve tålmodighed, hvis man gerne vil skabe forandringer for migrantarbejdere, og i den måde et værtsland som Qatar behandler sine egne borgere med hensyn til rettigheder for LBGTQ-personer og kvinder.

- Det. jeg i hvert fald har lært, er, at der ikke er nogen, der bryder sig om, at man råber til dem, hvordan det skal være. Det er noget, man lige så stille skal snakke om – og så vise hvem man er, og hvad vi står for, forklarer Helle Thorning-Schmidt.

Og så hastede den tidligere statsminister afsted til den bus, der var ved at køre mod Al Bayt stadion for at overvære VM’s startfløjt og åbningskampen mellem Qatar og Ecuador.

Få det hele med fra VM med DR's liveblog, som du finder her.

Du kan se åbningskampen mellem Qatar og Ecuador på TV2 fra klokken 17 eller følge med i vores liveblog her på dr.dk. Mens du venter, kan du eventuelt prøve kræfter med den her quiz om Qatar.