Pas på med at kramme vennerne. Hold dig fra øl i det offentlige rum. Undlad at medbringe panodiler – og birkes.
Sådan lyder budskabet i Udenrigsministeriets rejsevejledning til Qatar, der er vært for VM i fodbold fra 20. november til 18. december.
Ministeriet har desuden givet Qatar karakteren gul, hvilket betyder, at man som besøgende skal være ekstra forsigtig.
Derfor er det også vigtigt, at danske fodboldfans læser rejsevejledningen til Qatar godt igennem, inden de tager afsted, siger Steen Hommel, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.
- Man skal tage det her alvorligt, man skal læse det, og så skal man i situationen beslutte sig for, hvordan man vil opføre sig. Og hvis man er i tvivl, skal man holde sig på den rigtig solide del af den streg, siger han.
Der er nemlig en række love og regler i Qatar, som er meget anderledes end herhjemme. For eksempel er det forbudt at være fuld på offentlige steder, og der er flere ting, du slet ikke må tage med ind i landet.
Hvis man for eksempel har birkes med i sin bagage, betragtes det som narkotika og er dermed strafbart.
Det samme gælder også en hel del medicin – heriblandt også håndkøbsmedicin såsom smertestillende piller – og hormontilskud.
Derudover er seksuelle relationer mellem ugifte mænd og kvinder strengt forbudt. Det samme gælder alle seksuelle relationer mellem personer af samme køn.
Begge overtrædelser straffes hårdt, understreger Udenrigsministeriet i rejsevejledningen.
I forbindelse med VM er der dog indført en lempelse.
Under slutrunden er det for eksempel okay, at to af samme køn deler hotelværelse – så længe de respekterer lovgivningen i Qatar.
I tvivl? Så lad være
Udenrigsministeriets rejsevejledning bakkes op af Dansk Boldspil-Union, der på sin hjemmeside opfordrer til, at fans netop "læser vejledningen grundigt igennem, inden man rejser afsted" til Qatar.
Denne slutrunde kræver da også, at fansene er særligt opmærksomme på nogle ting, som vi næppe skænker en eneste tanke herhjemme eller i mange andre vestlige lande.
Når Danmark for eksempel spiller en god kamp, er det for de fleste nok helt naturligt at holde om hinanden i en fælles jubelrus, men i Qatar er det ikke tilladt at kramme eller kærtegne andre offentligt.
Det kan unægteligt godt sætte en masse tvivl i gang hos danske fans.
- Et godt spørgsmål er: Hvad er et kærtegn? Hvis man er i tvivl, så lad være med at udfolde det kærtegn – så er man på den sikre side, og der er ikke nogen, der føler sig stødt eller reagerer på det, siger Steen Hommel fra Udenrigsministeriet.
Hvad kan der ske, hvis man overtræder de her ting?
- Noget af det, vi taler om, er jo ikke bare sædvane, men faktisk lovgivning, og man kan i sidste ende blive tilbageholdt i forhold til nogle af de handlinger, man måtte forbryde sig imod, siger han.
Udenrigsministeriet vil i øvrigt oprette en Qatar-hotline, som man kan kontakte, hvis der opstår problemer eller tvivl under opholdet.
'Sådan er det, når man rejser'
Når alt dette er sagt, er den officielle melding fra Qatar dog stadig, at alle er velkomne, påpeger Steen Hommel. Også LGBTQ+-personer.
Det budskab gentog Khalid Salman, den officielle ambassadør for VM i Qatar, i denne uge til det tyske medie ZDF.
I interviewet fik han dog også sagt, at homoseksualitet er haram, altså forbudt, og "en fejl i hjernen".
De forskellige meldinger skal dog ikke gøre danske fodboldfans utrygge, ifølge Steen Hommel.
- Det er meget vigtigt at sige, at Qatar meget eksplicit har sagt, at alle er velkomne. Men de skal være opmærksomme på, hvordan man opfører sig i det offentlige rum.
Hvorfor er det, at man skal tilpasse sig?
- Sådan er det, når man rejser. Det gælder ikke bare Qatar, det gælder mange steder i verden. Det er faktisk det, vores rejsevejledninger går ud på – nemlig: Hvad er det, der gælder her?
- Der er jo ingen af os, der har interesse i at støde andre eller selv komme i problemer, så her giver vi vejledning om, hvordan man kan lande det rigtige sted. Også når man er i en anden kultur, siger han.
DR har kontaktet Qatars ambassade i Haag, Holland, der også dækker Danmark, for at høre, om fodboldfans på nogen måde er underlagt andre regler, og om de kan garantere, at ingen LGBTQ+-personer anholdes for deres seksualitet under VM. Ambassaden er dog ikke vendt tilbage indenfor deadline.
Du kan læse hele Udenrigsministeriets rejsevejledning lige her.