Bliver kvinderne brugt som prøvekaniner ved VM?

Bare syv dage før VM i kvindefodbold, blev det besluttet at se målmændenes bevægelser på straffespark igennem med videodommer-systemet VAR.

Den skotske målmand Lee Alexander var grædefærdig, da nationen røg ud af VM. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Sommeren 2018 havde ét klimaks.

Og vi snakker ikke om den dag, vi slog rekord for antal af sommerdage i træk, eller dagen hvor den svenske teenager Greta Thunberg mere eller mindre uforvarende startede en klimabevægelse ved at pjække fra skole i forsvar for klodens velbefindende. Og det var heller ikke afsløringen af Danske Banks involvering i den omsiggribende hvidvaskskandale.

Sommerens klimaks fandt sted i Rusland og sendte chokbølger hele vejen til Danmark.

I det splitsekund, hvor Kasper Schmeichel kastede sig til den rigtige side og nappede det straffespark fra Kroatiens lille troldmand Luka Modric, der sendte ottendedelsfinalen ved VM ud i straffesparkskonkurrence, stod Danmark på én gang stille og gik i ekstase på samme tid.

Øl blev svunget ud af plastikkrus, eksalterede kram blev uddelt til komplet fremmede midt i jubelen, og hyl og skrig røg op i et toneleje, som arbejdstilsynet ikke ville godkende selv i minimale mængder.

Men det øjeblik kunne have været taget fra os.

Fifa-ændring bare syv dage før slutrunden

Hvis det internationale fodboldforbund Fifa havde besluttet at håndhæve sit eget regelsæt, som det har besluttet at gøre ved kvindernes igangværende VM, skulle Modric have haft mulighed for at sparke et nyt straffespark.

Kasper Schmeichel forlod nemlig målstregen med begge fødder, inden kroaten sparkede til bolden.

For et år siden blev der set igennem fingre med den forseelse, som Schmeichel på ingen måde var den eneste målmand, der begik.

Men for bare 22 dage siden besluttede Fifa at stramme op.

Bare syv dage før VM i kvindefodbold gik i gang, vedtog fodboldens øverste instans, at gennemse alle straffespark med videodommersystemet VAR, hvis dommeren skulle få mistanke om, at målmanden forlod målstregen med begge ben a la Schmeichel på et straffespark.

Det har kvinderne måttet sande på den hårde måde.

Bare spørg skotterne, hvilken smag de har i munden, efter at de blev sendt ud af VM-slutrunden, da målmand Lee Alexanders straffesparksredning i overtiden mod Argentina blev underkendt, fordi hun ikke havde begge ben på målstregen. Argentina scorede på deres andet straffesparksforsøg, og skotterne kunne så pakke kufferterne og forlade VM.

Selve timingen i Fifas beslutning om at implementere VAR og sætte hårdt ned overfor målmændene på straffespark bliver nu kritiseret.

Blandt andre af træneren for Chelseas kvindehold, Emma Hayes, der i en klumme i The Times langer hårdt ud efter Fifa.

- Jeg anerkender, at de her regler gælder på tværs af hele kloden, men det er altså kvindernes VM, vi snakker om her. Der burde ikke være plads til eksperimenter. Kvinderne burde ikke behandles som prøvekaniner, skriver hun og tilføjer:

- Det er ikke okay at introducere nye regler bare en uge før VM og så forvente, at elitefodboldspillere kan tilpasse sig så hurtigt, især nu hvor VAR kan opfange selv den mindste forseelse.

Prøvede med kunstgræs

Ved mændenes VM i fodbold i Rusland sidste år blev VAR introduceret for første gang.

Siden har kvinderne kaldt på, at videodommersystemet også skulle bruges til kvindernes slutrunde i ligestillingens navn.

Men Fifa tøvede altså helt ind til marts i år, før det blev besluttet at bruge VAR.

Den korte deadline har siden betydet, at traditionen med udelukkende at have kvindelige dommere til VM i kvindefodbold ikke har kunnet blive ført ud i livet.

De eneste dommere, der er uddannet i VAR-systemet er nemlig mænd. Ingen af de 15 video-assistentdommere ved VM er derfor kvinder.

Desuden har det flere gange skabt farceagtige situationer på banen, når dommerne helt tydeligt har været i tvivl om, hvordan de har skullet bruge det nye system.

Og ikke mindst, hvor hårdt de har skullet håndhæve reglen om målmændenes bevægelse på straffespark.

Klog af kvindernes skade har den engelske Premier League – der fra den kommende sæson introducerer brugen af VAR for første gang – allerede nu proklameret, at man ikke vil bruge videosystemet for at gennemse målmændenes bevægelser på netop straffespark.

Og det er ikke første gang, mændene lærer af de fejl, som Fifa har påkaldt de kvindelige fodboldspillere.

VM i 2015 blev udelukkende spillet på kunstgræsbaner. (Foto: Eric Bolte © Scanpix)

Man skal ikke længere tilbage end VM i Canada for fire år siden for at finde det seneste eksempel på Fifas brug af kvinderne som prøveklud.

Til trods for stor modstand blev slutrunden spillet udelukkende på kunstgræsbaner, som man kender dem fra Farum Park herhjemme.

Det nordamerikanske land ville vise, at de kunne afholde en stor slutrunde, og Fifa ville angiveligt teste muligheden for at spille større slutrunder på kunstigt græs.

Kun Canada bestod den prøve. Landet er sammen med USA og Mexico blevet tildelt værtskabet for VM i 2026. 10 af 80 kampe skal spilles i Canada, alle på helt normalt græs.

- Fifa viser ikke, at de går op i kvindefodbold, har Megan Rapinoe, der spiller på det amerikanske landshold, tidligere udtalt.

- Det betyder ikke, at de ikke gør noget, men de går ikke op i vores del af spillet på samme måde, som de går op i mændenes del.

Megan Rapinoe fejrer en af USA's scoringer i sejren over Sverige ved VM. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Der er ingen tvivl om, at kvindefodbolden er på vej i den rigtige retning.

Slutrunden har slået tv-rekorder i flere europæiske lande, men fodboldens øverste organ halter tilsyneladende stadig efter udviklingen.

Og det helt store spørgsmål er vel, om Fifas egne beslutninger forud for kvindernes VM ville klare et gennemsyn med VAR - for slet ikke at tale om fodboldforbundets interne anseelse af kvindefodbolden?

Det ville i sandhed være et klimaks for fodbolden, hvis de turde prøve.

Kilde: equalizersoccer.com, theguardian.com, reuters.com, theindependent.com

Facebook
Twitter