Brasiliansk legende jagter vild VM-rekord

Den brasilianske fodboldstjerne Marta kan med to scoringer ved dette VM sparke sig ind i historiebøgerne.

Brasilien og fodbold hænger uløseligt sammen. Sambarytmer, lækre driblinger og masser af mål. Det er sådan, vi kender brasiliansk fodbold.

Og selvom det aldrig er lykkedes de brasilianske kvinder at hive VM-trofæet hjem, så er Marta Vieira da Silva, eller bare Marta, indbegrebet af de ægte brasilianske dyder.

Den 33-årige levende legende har i mere end et årti betaget fodboldfans verden over med mål på samlebånd og den ene lækre detalje efter den anden.

En af de spillere, som har været førstehåndsvidne til Martas mange magelige boldkunster, er den danske landsholdsspiller Nicoline Sørensen. I 2015 var den dengang 15-årige dansker holdkammerat med Marta i svenske FC Rosengård.

- Det var jo helt vildt. Det var en sindssyg fed oplevelse at få lov at træne og spille med en af verdens bedste, fortæller Nicoline Sørensen, som ligeledes fremhæver Martas evner til at holde begge ben på jorden.

- Hun er super sød, også uden for banen. Der var slet ikke noget verdensstjerne over hende. Tværtimod, så delte hun med glæde ud af sin erfaring, især til os unge. På den måde var hun virkelig et forbillede både på og uden for banen.

Jagter vild rekord

Slutrunden i Frankrig er Martas femte af slagsen, og selvom alderen trykker, og niveauet måske ikke lever op til fordums styrke, så jagter hun alligevel en vild rekord. En rekord, som vil skrive hende ind i VM-historiebøgerne, ikke bare for kvinderne, men for VM generelt.

Og som det er med historie, så findes der nedslagspunkter, som er afgørende for den videre fortælling. For Martas vedkommende skal vi tilbage til 8. juli 2014.

Lige knap 60.000 ellevilde brasilianske fodboldfans er på plads til Brasiliens semifinale mod Tyskland ved herrernes VM.

Kampen fiser ud for brasilianernes vedkommende. De senere tyske verdensmestre nedsabler værtsnationen med en rekordsejr på hele 7-1. En anden rekord i denne kamp bliver sat, da tyskerne bringer sig foran 2-0.

Miroslav Klose jubler efter sin scoring i VM-semifinalen i 2014. Målet var Kloses 15. VM-scoring og dermed sparkede han sig op på toppen af alletiders VM-topscorerliste. (Foto: MARCOS BRINDICCI © Scanpix)

Manden bag målet er Miroslav Klose. Målet er tyskerens 16 VM-scoring. Dermed napper han rekorden fra den brasilianske stjerne Ronaldo, som på daværende tidspunkt sidder på tronen med 15 VM-scoringer.

Og så er vi tilbage med Marta og historiebøgerne. For den brasilianske fodboldstjerne holder lige nu rekorden for flest mål af en kvinde ved VM med 15 scoringer.

Marta sad godt nok uden for med en skade i Brasiliens 3-0-sejr over Jamaica i første runde ved årets slutrunde.

Men kan hun banke bolden i nettet to gange ved denne slutrunde, så sparker hun sig ind i historien som den mest scorende fodboldspiller ved VM nogensinde. Og hiver dermed også titlen hjem til det hungrende brasilianske publikum.

- Det er på mange måder imponerende, og det vidner bare om, hvor høj klasse hun har og har haft i utrolig mange år, lyder det fra Nicoline Sørensen om sin tidligere holdkammerat.

- Hun er så dygtig og så fantastisk, så den rekord kan man i den grad godt unde hende.

Om Marta sparker sig tættere på rekorden, kan du se, når hun sammen med resten af de brasilianske landshold i aften møder Australien.

Du kan se opgøret på DR3 kl. 18.00. Du kan se alle kampe på DR3 og DRTV. VM varer til 7. juli.

Facebook
Twitter