Canadisk målmaskine giver Ronaldo baghjul og sigter efter landsholdsrekord

Christine Sinclair kan blive den mest scorende landsholdsspiller på tværs af køn, når Canada mandag aften møder Sverige i ottendedelsfinalen ved VM.

Canadiske Christine Sinclair er to mål fra at tangere rekorden for flest landsholdsmål på tværs af køn. (Foto: Franck FIfe © Scanpix)

Hvem har rekorden for at score flest landsholdsmål i fodbold? Pele? Maradona? Ronaldo? Måske Messi?

Ingen af dem. Rekorden for flest landsholdsmål i fodbold indehaves af en kvinde, hun hedder Abby Wambach, og hun har scoret hele 184 mål for det amerikanske landshold.

Men rekorden kan stå for fald ved VM, der i disse dage spilles i Frankrig. For scorer canadiske Christine Sinclair tre mål mere, så er det hende, der har rekorden. Den har hun mulighed for at tage i aften, når Canada møder Sverige i ottendedelsfinalen.

For 36-årige Christine Sinclair skal rekorden hellere i hus i aften end senere, for hun har ventet længe på at tage den.

- Jeg kan huske, at jeg allerede havde øjnene rettet mod rekorden som 16-årig, siger Sinclair til BBC Sports.

Sinclair fik debut for det canadiske landshold i år 2000, hvor hun var 16 år gammel. Hun debuterede ved Algarve Cup, blev topscorer i turneringen, og siden har hun ikke set sig tilbage.

Sinclair anses for at være den bedste kvindelige fodboldspiller, som Canada nogensinde har haft, men havde hun spillet for USA, så havde hun nået rekorden for længst. Det vurderer Laura Armstrong, der er sportsjournalist ved det canadiske medie Toronto Star.

- Canadisk fodbold har virkelig udviklet sig i den tid, Christine Sinclair har spillet, så hun har nærmest været nødt til at vente på, at holdet er kommet op på hendes niveau, og det gør præstationen endnu mere imponerende, siger Laura Armstrong.

Kvinderne scorer flere kasser

Listen over spillere med flest landsholdsmål på tværs af køn er domineret af kvinder. Faktisk er der kun en enkelt mand i top-10, og det er iraneren Ali Daei, der nåede at score 109 mål for sit landshold.

Der kan være flere grunde til, at det er kvinder, der dominerer listen. En af grundene er, at der generelt scores flere mål i kvindefodbold, end der gør i herrefodbold. Et godt eksempel er USA’s indledende gruppekamp mod Thailand ved VM, som endte 13-0 til USA.

Og de mange mål kan skyldes penge, vurderer Jamie Goldberg, der dækker Sinclairs hold Portland Thorns for avisen The Oregonian.

- Der er generelt ikke så mange penge i kvindefodboldklubberne rundt omkring i verden. Det betyder, at de bedste klubber og hold er i en helt anden liga end resten, og det gør det nemmere for et hold som for eksempel USA, der ligger nummer ét i verden, at tæske et hold som Thailand, siger Goldberg.

- Men det gør det også nemmere for en stjerne som Sinclair at score masser af mål mod modstandere, der slet ikke er på samme niveau.

Se Christine Sinclair score mod Holland ved VM.

Ved kvindernes VM er der i gennemsnit blevet scoret 2,94 mål per kamp i gruppespillet, mens det i mændenes tilfælde ved VM i Rusland i 2018 lå på 2,54 mål.

Kvinder har også en tendens til at have længere fodboldkarrierer end mænd på topniveau. Ali Daei spillede i 13 år og nåede 149 landskampe, mens Sinclair har spillet for Canada i 19 år og står noteret for 185 landskampe.

Sinclair og Canada møder Sverige i ottendedelsfinalen i aften, og kampen kan ses på DR3 fra klokken 20.50.

Facebook
Twitter