Danmarks offensive magi fra EM er forduftet i skader og manglende spilletid

Den danske offensiv har endnu ikke sprudlet ved dette VM, hvor eneste danske scoring er kommet fra en forsvarsspiller.

Angreb er det bedste forsvar!

Eller som det hedder på det danske landshold ved dette VM - én forsvarer er den bedste angriber.

Det er i hvertfald midtstopperen Andreas Christensen, der har været alene om at få modstandernes netmasker til at blafre under dette verdensmesterskab.

En sløv offensiv og en skærende kontrast til skarpheden hos de danske offensive spillerere under EM-slutrunden forrige sommer.

Her stod spillerne, med blikkket rettet fremad i banen, for otte af de 12 danske scoringer. Men selvom samtlige danske offensive EM-målscorer er med i VM-truppen, har det været svært at få øje på dem i Danmarks første to VM-kampe.

Sølle fire afslutninger er det blevet til fra den danske offensiv, som ved dette VM ikke har været lige så nærgående, som den plejer.

- Vi har manglet de små marginaler, lyder det fra Kasper Schmeichel.

Den danske keeper har som bagerste mand et godt blik over det danske spil. Og han har set en offensiv, som bedst kendetegnes ved 'lige ved og næsten'.

- Der er bittesmå ting, og de har jo været på vores side i lange perioder, og vi skal blive ved med at søge dem. Der er ikke andet at gøre. Vi mangler lige de sidste procenter, og den eneste måde du får dem tilbage, er, at arbejde hårdt, siger den danske ankermand.

Hør Kasper Schmeichel og Martin Braithwaite sætte ord på den danske offensiv:

Manden med ansvaret for det hele, landstræner Kasper Hjulmand, tager dog den manglende offensive power med ro. For i Danmarks første kamp ved VM så han tendenser til det spil, han gerne vil se.

- Mod Tunesien kom det først i løbet af anden halvleg – lidt af den her insisteren på at komme frem på banen og spille bolden fremad, men også løbene, som giver muligheden for at skabe gennembruddene.

Og selvom offensiven i store dele af opgøret mod de franske verdensstjerner heller ikke var så synlig, så har det sin helt naturlige forklaring.

- Der svært at klandre, at man i en kamp mod Frankrig til et VM, ikke bare blæser fremover, når man ved, hvilken fart de kommer med den anden vej. Vi ser dog noget af det, vi gerne vil, efter vi kommer bagud. Der har vi en god periode, hvor vi viser noget af det offensive spil, vi gerne praktiserer, siger den danske landstræner.

En offensiv ude af målform

I de første to VM-kampe har landstræneren rystet godt i angrebsposen. I kampen mod Tunesien startede Kasper Dolberg, Andreas Skov Olsen og Christian Eriksen i forreste geled.

Til kampen mod Frankrig var Eriksen trukket længere tilbage på banen, mens Andreas Cornelius, Mikkel Damsgard og Jesper Lindstrøm havde fundet vej til den danske startopstilling.

Og den store rotation kan hænge sammen med en af de helt store udfordringer blandt offensivspillerne i den danske trup. Nemlig at de er troppet op til VM i alt andet end superform. Sådan lyder det fra DR Sportens fodboldekspert Francis Dickoh.

Både Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen og Jonas Wind har været skadet, mens hverken Andreas Cornelius ellers Kasper Dolberg har haft et efterår med lutter mål i støvlerne.

- Der mangler et kontinuerligt forløb blandt mange af vores offensive spillere, hvor målene er banket ind i deres respektive klubber. Det er bare ikke sket.

Hør VM-studiet snakke om udfordringerne i den danske offensiv:

Én af de spillere, som forsøgte sig i kampen mod Frankrig, var angriberen Martin Braithwaite. Den 31-årige Espanyol-spids fik de sidste 45 minutter i det danske angreb og føler egentlig, at flowet i den danske offensiv var til stede.

- Den har måske ikke været der i den første kamp, men mod Frankrig var det egentlig okay. Vi får skabt de chancer mod verdensmestrene, som man skal, hvis man vil vinde sådan en kamp. Så det er bare at fortsætte, så er jeg sikker på, at vi nok skal spille en god kamp mod Australien, fortæller Braithwaite.

Braithwaite er da også en af de danske angribere, som har vist snerten af målform for sin spanske klub i dette efterår, hvor det er blevet til tre scoringer i ni kampe.

Og måske Braithwaites hurtighed og slutrundeerfaring kan være den nøgle Hjulmand leder efter, for at åbne den danske offensiv. Også selvom angriberen måske ikke er Hjulmands foretrukne.

- Braithwaite står bare ikke først i køen hos Hjulmand, siger Francis Dickoh.

- Men så må han bruge træningerne til bevise, at han skal starte mod Australien. Han fik i hvertfald vist sig godt frem mod Frankrig, selv om det ikke førte noget med sig. Han kom med noget af den friskhed, der har manglet i den danske offensiv.

Danmark spiller på onsdag mod Australien om en plads i ottendedelsfinalen ved VM. Kampen begynder klokken 16. Du kan se kampen direkte på DRTV og DR 1 med optakt fra klokken 14.