Dansk landsholdsspiller i opråb om sociale medier før VM

Den danske VM-spiller Christian Nørgaard håber, at flere fodboldspillere vil tale åbent om mentale udfordringer gennem karrieren.

Christian Nørgaard ved godt, at han er en af de heldige, men derfor kan han sagtens få et sug i maven.

Han befinder sig ikke i en demografi, der har søvnløse nætter over hverken inflation eller stigende energipriser.

Familien, bestående af konen Josefine og sønnen Elliot, trives i den mondæne London-bydel Richmond, og han har fast arbejde i den mest lukrative fodboldliga i verden, Premier League.

Og alligevel er han presset, og har været det siden slutningen af august.

Du kan se Christian Nørgaard og Andreas Skov Olsen give de sidste svar før VM herunder:

De sidste svar før VM

En drilsk skade i akillessenen har givet æggeurets tikken frem mod VM en anden klang.

Stoledansen om en plads i VM-truppen blev mandag skærpet, da Kasper Hjulmand udtog 21 spillere, og efterlod fem pladser åbne.

Christian Nørgaard er ikke blandt de 21 spillere. Men tirsdag var han for første gang i to en halv måned på banen, da han fik 45 minutter for Brentford i FA Cup-nederlaget til Gillingham.

En sidste mulighed for midtbanespilleren for at bevise sit værd, og den proces, uvisheden om egen formåen, har ikke været nem.

- Det altoverskyggende i den her sæson, som jeg i halvandet år har følt mig som en sikker del af, er blevet sat på pause. Det kan godt føles ubehageligt, fordi VM føles som en karrieredefinerende ting.

- Jeg følte mig meget tæt på landsholdets startopstilling i sommer, og jeg gik ind til Nations League-kampene med en forhåbning om at skulle starte inde i de fleste af dem, siger Christian Nørgaard.

Svært at håndtere fodboldverdenen

I den forgange sæson blev han af Brentfords fans kåret som årets spiller.

Selv joker han med, at det nok var fordi Christian Eriksen først kom til klubben i januar, men han ved godt selv, hvorfor hæderen tilfaldt ham.

  • Christian Nørgaard spillede ni ud af ti kampe for Danmark i VM-kvalifikationen. (Foto: © Jens Dresling)
  • Han var senest på banen for landsholdet tilbage i marts, da Danmark vandt 3-0 over Serbien i en venskabskamp. (Foto: © Lars Poulsen)
1 / 2

Fansene ser tacklingerne, målene, attituden, men de ser ikke det enorme arbejde med hovedet, som Nørgaard har brugt sine ti år som professionel på at skærpe.

- Jeg tror ikke folk ved, at jeg synes det er svært at skulle håndtere den her verden og de følelser, som den bringer. Det er ikke altid på en kampdag, at jeg synes, det er det fedeste at skulle spille, fordi jeg lægger så meget pres på mig selv.

Som 18-årig forlod han Espergærde for at indkvartere sig syd for grænsen i tyske Hamburg SV. Et ophold, der sportsligt aldrig lettede fra jorden, og som står i stærk kontrast til det sted, han svæver i dag.

- For ti år siden havde jeg ikke troet, at jeg skulle sidde her og tale om VM, en debutsæson i Premier League, at være årets spiller i klubben.

  • - Os spillere bliver nogle gange gjort til superhelte, der kan klare alt og håndtere al form for kritik, men jeg synes, det er en hård verden at leve i, hvis ikke man passer på sig selv, siger Christian Nørgaard. (Foto: © Paul Dennis/TGS Photo/Shuttersto, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)
  • I Brentfords første sæson i Premier League blev han af klubbens fans kåret som årets spiller. (Foto: © Michael Zemanek/Shutterstock, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)
1 / 2

- Jeg er virkelig stolt over, at jeg har kæmpet videre med de følelser og nedture, som jeg har haft. Jeg er ikke bakket ud, selv om jeg har været 19. mand i Brøndby eller siddet på bænken i en hel sæson i Fiorentina.

- Jeg er stolt af, at jeg er blevet på toget i her lange rejse som fodboldspiller, for jeg kunne sagtens være hoppet af, siger Christian Nørgaard.

Andre har det på samme måde

Toget ruller videre for Christian Nørgaard, han har fundet sig en komfortabel kupé i London, men står det til ham, så ville arbejdstilsynet få travlt, hvis de skulle vurdere de mentale tæsk, som man er nødt til at tage imod, hvis man i dag er beskæftiget som professionel fodboldspiller.

Især sociale medier har fået så stor en magt, at det som spiller er umuligt at ignorere.

- Den ene dag er man skurken, og den næste er man helten, men det er endnu værre end det nogensinde har været, fordi folk sidder på deres telefon og bare kan udtrykke deres mening. Folk ved nok ikke, at man faktisk ser mange af de ting, som de skriver.

- Der er flere spillere, som har det på den måde, men helst ikke vil bekende det. Og det forstår jeg godt.

- Jeg har selv svært ved at tale om det nogle gange, men jeg synes, det er et tabubelagt område, som er værd at tale om, fordi det burde være normalt i dag at kunne sige, at man har lidt tynd mave før en kamp uden at folk så vil tro, at man ikke kan klare mosten, siger Christian Nørgaard.

Christian Nørgaard spillede fem kampe for Danmark under EM i 2021. (Foto: © Justin Tallis, AFP or licensors)

Senest på mandag, den 14. november klokken 19, hvor Kasper Hjulmand skal have sendt navnene på de 26 danske VM-spillere til Fifa.

Mavefornemmelse er en svær størrelse at rode med, men Christian Nørgaard er sikker på, om så det bliver med eller uden ham på banen, at VM-truppen kan udrette noget stort i Qatar.

- Hvis vi fortsætter sammenholdet på landsholdet, og i hele nationen, så virker det som en kraft, der kan være svær at stoppe, selv for de største nationer, siger Christian Nørgaard.

Det danske fodboldlandshold åbner VM den 22. november mod Tunesien. Du kan følge VM på alle DR's platforme.