DBU skruer op for Qatar-kritikken: Vil presse Fifa foran hele verden

Dansk Boldspil-Union, DBU, har sammen med fem nordiske fodboldforbund sendt et åbent brev til Fifa, hvor kritikken af VM i Qatar skærpes.

Fifa-præsident Gianni Infantino skal forholde sig til et nyt brev fra de nordiske fodboldforbund, der denne gang er væsentligt skærpet i retorikken. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Artiklen er opdateret, da DBU har rettet i sin pressemeddelelse, da de ikke er sikre på, om det kan lade sig gøre at tage ordet på kongressen, som det tidligere har fremgået af artiklen.

Dansk Boldspil-Union, DBU, vil sammen med de øvrige nordiske fodboldforbund rejse en ny fælles kritik af menneskerettighedsforholdene i Qatar.

Det skal ske i morgen for øjnene af Gianni Infantino, præsidenten for Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, samt repræsentanter for alle Fifas 211 medlemslande, som fredag samles til en virtuel FIFA-kongres.

Det fremgår af et fælles åbent brev, som de nordiske fodboldforbund, Danmark, Finland, Færøerne, Island, Norge og Sverige, har sendt til Fifa i dag.

I brevet fremsættes der blandt andet ønsker om uvildige undersøgelser af dødsfald blandt migrantarbejderne i Qatar, overholdelse af frihedsrettigheder og om fri adgang for presse og menneskerettighedsorganisationer til landet.

Ønsker, som DBU på lignende vis fremsatte i et åbent brev til Fifa i april. Men denne gang står de seks nordiske fodboldforbund som fælles afsendere på brevet. Og ifølge DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger er tonen i det nye brev skærpet.

Ord som ’anmoder’ i det første brev, er blandt andet skiftet ud med ordet ’kræver’ i det nye brev.

- Det vi ser her, er helt klart DBU, som nu forsøger at gå skridtet videre for at lægge pres på Fifa, siger Henrik Liniger.

- Fifa-præsidentens tale til kongressen i morgen er meget vigtig og imødeset. Og det her brev er et signal om, at DBU og de nordiske forbund frygter, at Infatino har tænkt sig at male et lidt for rosenrødt billede af VM i Qatar.

Fifa-præsident Gianni Infantino skal i morgen tale foran kongressen i Fifa. (Foto: handout © Scanpix)

I brevet starter de seks nordiske lande ellers med at takke Gianni Infantino for et Fifa-møde i sidste uge, hvor blandt andet FN’s internationale arbejdsorganisation, ILO, fortalte om nogle af de positive fremskridt i Qatar.

Men efter mødet står Danmark og de nordiske fodboldforbund stadig med ’ubesvarede spørgsmål’, skriver de i brevet.

Præsidenten i Norges Fodboldforbund, Terje Svendsen, understreger overfor NRK, at de nordiske lande 'ønsker klare svar fra Fifa' på, hvad der bliver gjort for at kontrollere, at reformerne bliver implementeret.

- Vi fik nogle svar i vores forrige møde med Fifa, men vi ønsker grundigere svar nu.

- Vi tror på, at engagement i sagen bidrager til opmærksomhed og pres, som sørger for varige ændringer. Fifa har været imødekommende og givet os gode redegørelser på nogle af spørgsmålene i det forrige brev, vi sendte. Men vi ønsker mere konkrete og forpligtende svar og vil følge op på dette, siger Terje Svendsen til NRK.

Det er særligt stadionbyggerierne i Qatar, der har været genstand for heftig kritik. Her er det Khalifa International Stadium, der skal lægge græs til kampe ved VM i 2022. (Foto: NASEEM ZEITOON)

Men det er ikke kun Norge, der ønsker grundigere svar, vurderer Henrik Liniger.

- Det tyder på, at de nordiske lande ikke mener, at de fik nok tilfredsstillende svar på deres bekymringer på det sidste møde. De vil have nogle stærkere tilkendegivelser og indrømmelser fra Fifa og ikke lade sig feje af med snak, siger Henrik Liniger.

- De vil have flere konkrete løfter, flere uvildige undersøgelser og flere tal på bordet, så de bedre kan tjekke, om det, der bliver fremlagt fra Fifa om forholdene i Qatar, rent faktisk også har hold i virkeligheden.

Det nye fælles nordiske brev er ved første øjekast en skærpelse af DBU’s tone i Qatar-debatten. Men en ting er, hvad der står i brevet om ønsker og krav til Fifa. Hvad der er lige så intressant er, hvad der ikke står, påpeger Henrik Liniger.

- Danmark og de nordiske lande truer ikke med noget. De skriver ikke, at de ikke møder op til VM i Qatar, hvis de ikke får deres ønsker opfyldt.

- DBU og de andre forbund er meget påpasselig med at stille krav uden at stille konsekvenser op, hvis kravene ikke bliver imødekommet. Der er ingen af de her lande, som ønsker at udelukke sig selv fra VM i Qatar.

DBU's formand, Jesper Møller, kommer til at veje Infantinos ord på Fifa-kongressen nøje. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Dermed efterlader brevet en øget spænding frem mod fredagens virtuelle Fifa-kongres, vurderer Henrik Liniger.

For hvordan og hvor skarpt vil Danmark og de nordiske fodboldforbund rejse deres kritik foran de 211 medlemslande, sådan som de varsler i brevet? Vil kritikken få støtte fra andre lande? Og hvordan vil Fifas præsident, Gianni Infantino, reagere?

- Min vurdering er, at bekymringen for VM i Qatar mest er et nordisk, vesteuropæisk fænomen. Der er ikke mange andre lande, hvor der er stor interesse for det her. Så det er bestemt en mulighed, at den nordiske kritik ikke får den store gennemslagskraft på mødet. Og så bliver det meget spændende at se, hvad DBU har tænkt sig at gøre. Sender man så endnu et brev med en endnu hårdere tone? Eller vil man så være klar til at true med reelle konsekvenser?

- Dybest set forventer DBU nok ikke, at Infantino giver nye indrømmelser eller løfter i morgen. Men DBU kommer til at veje Infantinos ord på en guldvægt for at se, om han på nogen måde imødekommer de bekymringer, de nordiske lande nu højlydt har luftet.

I den ledsagende mail til brevet har de nordiske fodboldforbund samtidigt spurgt FIFA til den kenyanske migrantarbejder Malcolm Bidali, der ifølge internationale organisationer er blevet fængslet og derefter er forsvundet i Qatar. De nordiske forbund beder FIFA kræve øjeblikkelig løsladelse af den kenyanske migrantarbejder.

Fra DBU deltager formand Jesper Møller, næstformand Thomas Christensen og direktør Jakob Jensen i fredagens virtuelle FIFA-kongres.

FacebookTwitter