Den dårligste danske slutrunde nogensinde? Bedøm selv her

Det danske landshold er færdig ved VM efter ét point i tre kampe. Er det historiens værste slutrunde for de danske herrer?

Skuffelsen var til at se på Christian Eriksen efter VM-exittet onsdag aften. Men var det Danmarks dårligste slutrundepræstation nogensinde? (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvis der var én ting, de danske aktører var enige om efter VM-exittet onsdag aften, var det, at slutrunden har været en skuffelse for holdet. Ét point i tre gruppespilskampe er det nedslående facit.

EM sidste år blev en vild dansk fodboldfest, men sådan går det langt fra hver gang, når Danmark deltager i de store mesterskaber.

Her kan du læse om fem af Danmarks største slutrunde-nedture og selv vurdere, hvilken dansk skuffelse der har været størst:

EM 1988

Danmark tabte 0-2 til Italien. Her ser vi Jan Heintze med bolden under kontrol. I baggrunden ligner angriber Flemming Povlsen en mand, der gerne snart vil have bolden. (Foto: © Palle hedemann)

Det danske landshold fik både et folkeligt og internationalt gennembrud i 80'erne med offensivt spil, korte shorts og markante karakterer i truppen. Men da først EM i 1988 oprundede, var gassen gået af den rødhvide ballon.

Danmark, der stadig havde en række af heltene fra EM 1984 og VM 1986 med i truppen, tabte 3-2 til Spanien, 2-0 til Vesttyskland og 2-0 til Italien.

Slutrunden blev et skuffende punktum for dynamitholdet, der havde begejstret danskerne og resten af verden i de foregående seks år. Et generationsskifte var dog allerede begyndt at tegne sig: Seks af spillerne var også med til at vinde EM fire år senere.

EM 1996

Peter Schmeichel fik lov til at juble i danskernes sejr over Tyrkiet ved EM i 1996, men ellers var der ikke det store at smile over, da holdet allerede efter gruppespillet måtte forlade turneringen. (Foto: © Søren Steffen, Scanpix Danmark)

Danmark havde ganske vist ikke kvalificeret sig til VM i 1994, men kom til EM som forsvarende europamester og havde desuden vundet King Fahd Cup, forløberen til Confederations Cup, året før EM.

Landsholdet klarede sig faktisk lige så godt i gruppefasen som i '92 med en sejr, en uafgjort og et nederlag, men denne gang var det ikke nok til avancement.

Første kamp mod Portugal endte 1-1, så tabte Danmark 3-0 til Kroatien, og selvom holdet gjorde sit i den sidste kamp ved at slå Tyrkiet med samme cifre, var det altså ikke nok. De forsvarende mestre måtte tage hjem efter gruppefasen.

EM 2000

Danmark fik én over nakken af Holland i gruppespillet ved EM i 2000. Turneringen blev senere vundet af Frankrig, der slog Italien i finalen. (Foto: © MORTEN JUHL, Scanpix Nordfoto)

Det danske landshold endte i en svær gruppe, men gjorde heller ikke meget for at overvinde de dårlige kort, det havde på hånden. Rent matematisk blev årtusindets første slutrunde den værste for Danmark nogensinde.

Holdet tabte 3-0 til Frankrig, 3-0 til Holland, og kun lidt bedre blev det med 2-0 mod Tjekkiet i den sidste gruppekamp. Nul point og en målscore på 0-8.

Dermed blev det et skuffende farvel til Bo Johansson, der afløstes af Morten Olsen.

VM 2010

Det første mål, der blev scoret i Danmarks kampe ved denne slutrunde, var et selvmål af Daniel Agger: Simon Poulsen headede bolden helt forkert og ramte Agger i ryggen, hvorefter bolden gik i mål.

Desværre for landsholdet sluttede VM, som det begyndte. Efter premierenederlaget til Holland fulgte ellers en 2-1-sejr over Cameroun, men alt håb om videre avancement døde med 3-1-nederlaget til Japan i kamp tre.

Dermed blev det til endnu et tidligt exit efter en stor spillemæssig skuffelse.

VM 2022

Forventningerne var store efter det flotte EM i 2021 og med en gruppe, der burde have været overkommelig. Men det danske landshold var aldrig i nærheden af at indfri forventningerne.

Danmarks VM sluttede onsdag aften med 1-0-nederlaget til Australien. Forud var gået 0-0 mod Tunesien og et 2-1-nederlag til de forsvarende verdensmestre fra Frankrig.

Men hvilken af ovenstående slutrunder var dårligst målt på Danmarks sportslige præstation? Det kan du bedømme herunder.