Englands snørklede vej mod toppen: Forbød kvinder at spille fodbold i 5 årtier

En sejr i aftenens VM-semifinale vil markere en ny æra for engelsk kvindefodbold.

Jubel efter Englands kvartfinalesejr over Norge. (Foto: DAMIEN MEYER © Scanpix)

Med en plads i VM-semifinalen for anden gang i træk er de engelske fodboldkvinder for alvor ved at vinde indpas hos deres fodboldgale landsmænd.

Over 7,5 millioner englændere så med, da holdet torsdag sikrede sig semifinalepladsen med en 3-0-sejr over Norge, og selvom det er et rekordhøjt antal, er den store interesse ikke noget helt nyt. For også tidligere i historien har engelsk kvindefodbold nydt stor anseelse. Indtil et forbud satte en stopper for succesen.

1920: Tilskuerrekord

På dette tidspunkt er Dick, Kerr Ladies FC et af verdens bedste fodboldhold og består udelukkende af kvinder fra fabrikken Dick, Kerr & Company. Fabrikken producerer sporvogne og lokomotiver og ligger i Preston i det nordvestlige England.

Den 26. december mødes Dick, Kerr Ladies og St. Helen’s Ladies på Goodison Park i Liverpool. Dick, Kerr Ladies vinder 4-0, og kampen bliver overværet af 53.000 tilskuere. Yderligere 14.000 er gået forgæves. De 53.000 tilskuere er rekord inden for klubfodbold for kvinder. En rekord, der står indtil marts i år, hvor 60.739 tilskuere ser kampen mellem Atlético Madrid og FC Barcelona på Wanda Metropolitano i Madrid.

1921: Forbud

Den 5. december 1921 bliver en sort dag for engelsk kvindefodbold. Knap et år efter tilskuerrekorden på Goodison Park forbyder det engelske fodboldforbund, FA, deres medlemmer at lade kvinder spille fodbold på deres stadioner. Derudover må FA’s medlemmer ikke være dommere til kvindekampe. Selvom det ikke officielt er et forbud, bliver det de facto en bandlysning af kvindefodbold i England.

Årsagen er ifølge FA, at fodbold er uegnet for kvinder. Udtalelsen bliver bakket op af flere læger, der mener, at fodbold udgør en for stor fysisk risiko og blandt andet kan skade fertiliteten. Beslutningen skaber røre, og anføreren for Plymouth, Jessie Boultwood, udtaler, at ikke en eneste på deres hold har følt sig utilpasse, og at FA er 100 år bagud.

1937: Uofficielle verdensmestre

På trods af de væsentligt forringede rammer bliver fabriksholdet fra Dick, Kerr Ladies ved med at spille fodbold. De rejser blandt andet til USA og møder flere herrehold, som de spiller lige op med. I 1937 har holdet spillet omkring 200 kampe uden at have tabt. Derfor bliver holdet af mange – inklusiv sig selv – anset som verdens bedste klubhold for kvinder. De skotske mestre fra Edinburgh er også interesserede i den prestigefyldte titel og udfordrer derfor Dick, Kerr Ladies til en kamp om det uofficielle verdensmesterskab. Det skulle de nok ikke have gjort. Dick, Kerr Ladies vinder kampen 5-1.

De succesfulde spillere fra Dick, Kerr Ladies i 1937 - det år, de blev uofficielle verdensmestre. (Foto: Fox Photos © 2007 Getty Images)

1971: Forbuddet ophæves

Fem år tidligere har de engelske fodboldherrer vundet VM på hjemmebane, og fodboldfeberen er kun vokset i England. Derfor stiftes The Women’s Football Association i 1969, men FA nægter fortsat at ophæve forbuddet. Efter pres fra blandt andre UEFA sker det endelig i 1971 – efter 50 år med trange kår for kvindefodbolden i England.

Året efter spiller Englands kvindelandshold sin første officielle landskamp nogensinde. Det sker den 18. november – næsten præcis 100 år efter, at de engelske fodboldherrer spillede deres første officielle landskamp. England møder Skotland og vinder kampen 3-2.

2008: Undskyldning

FA undskylder officielt for udelukkelsen af kvindefodbold i England i årene 1921-1971.

2015: Bronze

Ved VM i 2015 sikrer de engelske kvinder sig bronzemedaljer med en sejr over Tyskland. Bronzemedaljerne er kvindernes hidtil bedste resultat ved en VM-slutrunde og det bedste resultat af et engelsk seniorlandshold siden herrernes VM-triumf i 1966.

England slog Tyskland 1-0 i bronzekampen ved VM i 2015. (Foto: Erich Schlegel © USA Today Sports)

2019: Næste skridt?

VM har indtil videre budt på udelukkende sejre til de engelske fodboldkvinder, der ikke har tabt en officiel kamp i næsten to år. Landstræner Phil Neville har udtalt, at det vil være en fiasko, hvis ikke kvinderne formår at avancere til VM-finalen. Det kræver dog en sejr over USA.

England møder i aften de forsvarende verdensmestre fra USA i VM-semifinalen. Kampen begynder kl. 21.00, og du kan følge med på DR3 fra kl. 20.45.

Kilder: BBC, BBC History, The Guardian, Timothy F. Grainey: Beyond Bend it like Beckham: The global phenomenem of womens soccer, Stylist Magazine

FacebookTwitter