Et enestående guld-hattrick og Ronaldos famøse frisure: Gense Brasiliens største VM-øjeblikke her

Brasilien kan i år vinde VM for sjette gang.

Rivaldo og Ronaldo kysser VM-trofæet i 2002. (Foto: © © Reuters Photographer / Reuter, Scanpix Denmark)

Ingen nation har vundet VM så mange gange som Brasilien, hvis spillere har fået lov at løfte trofæet fem gange tidligere.

Den første guldmedalje kom helt tilbage i 1958, hvor en ung gut på 17 år med navnet Pelé første gang præsenterede sig for hele verden.

Siden fulgte triumfer i 1962, 1970, 1994 og senest i 2002, hvor en anden brasiliansk angriber stjal showet.

Denne gang var navnet Ronaldo på den mand, der endte som VM-topscorer.

Forud for Brasiliens ottendedelsfinale har vi været i arkivet, så du kan genopleve alle de brasilianske triumfer.

1958 i Sverige

Verdensmesterskaberne i Sverige huskes særligt for én spiller, der voksede fra at være en fodboldspillende dreng fra Minas Gerais til at blive en mand, der bar hele Brasilien på sine skuldre.

Navnet er naturligvis Pelé. Den brasilianske legende scorede seks gange ved slutrunden og skrev sig samtidig ind i historiebøgerne som den eneste 17-årige, der har scoret ved et VM.

To af Pelés mål blev scoret i finalesejren over Sverige, og han er fortsat den yngste målscorer ved VM nogensinde.

1962 i Chile

Hvis der skulle have været en VM-guldmedalje, der kunne gå i glemmebogen for Pelé, så skulle det nok være den i 1962.

Det startede ellers glimrende med et mål fra legendens fod i første kamp mod Mexico, hvor brasilianerne vandt 2-0. Men i anden kamp mod Tjekkoslovakiet, der endte 0-0, blev Pelé skadet og sad ude resten af turneringen.

Fra bænken kunne den helt store stjerne se sine holdkammerater rykke sammen i bussen og gå hele vejen til finalen, hvor det fodboldgale land igen stod over for Tjekkoslovakiet.

Her vandt Brasilien med 3-1 og blev dermed det andet hold i historien, som vandt to VM-slutrunder i træk. Italien var de første til at gøre det i 1934 og 1938.

1970 i Mexico

Efter en skuffende slutrunde i 1966, hvor Brasilien røg ud i gruppespillet, var det tid til revanche for Pelé og resten af verdensstjernerne, da VM skulle spilles i Mexico.

Det blev til lutter sejre for brasilianerne på deres vej til finalen, hvor de stod overfor Italien, der blev sendt hjem med et nederlag på 4-1.

På vej til den tredje VM-pokal i landets historie scorede Pelé fire mål. Derfor blev han overstrålet af medspilleren Jairzinho, der scorede i alle seks kampe og syv mål i alt ved turneringen.

Tyske Gerd Müller gik dog endnu mere målamok med ti kasser ved slutrunden. Men det var det brasilianske hold, der stjal alle overskrifter og siden er blevet kaldt for det bedste hold nogensinde.

1994 i USA

I 1994 var Pelé-æraen for længst slut, men heldigvis for Brasilien var en ny målsluger kommet til.

Navnet er Romário, og ved slutrunden i 1994 lavede angriberen fem mål, hvilket skaffede ham prisen som turneringens bedste spiller. Du kan se alle skarpretters mål i klippet herover.

I finalen mod Italien kunne hverken Romário eller nogen anden brasilianer finde netmaskerne i åbent spil. Det samme galt for italienerne. Derfor skulle finalen afgøres på straffespark, hvor brasillianerne var stærkest.

Dermed kunne anfører Dunga løfte pokalen til hele verdens hyldest.

2002 i Japan og Sydkorea

I 1998 gik Brasilien hele vejen til finalen, hvor det dog endte med et smertefuldt nederlag på 3-0 mod Frankrig.

Der kom dog den gode ting ud af det, at en ny stjerne var født. En stjerne med en ganske usædvanlig frisure.

Ronaldo, men den ikoniske frisure, jubler efter en finalescoring i 2002. (Foto: © Dan Chung, Scanpix Danmark)

Ronaldo fik sin første VM-slutrunde i 1998 med fire mål til følge. Det fordoblede angriberen i 2002, hvor han scorede hele otte mål på syv kampe og dermed blev turneringens topscorer. Du kan se alle stjernens mål i videoen ovenfor.

Ronaldo cementerede også brasilianernes triumf med to mål i finalen mod Tyskland.

Anfører Cafu løftede pokalen efter en suveræn turnering, hvor Brasilien vandt samtlige kampe.

Brasilien jagter endnu en VM-triumf i år, og næste skridt på vejen er ottendelsfinalen mod Sydkorea, som spilles mandag aften. Den kan du se direkte på DR1 og DR TV. Ellers kan du også følge kampen på dr.dk eller i DR LYD.