Fælles nordisk samarbejde på vej? Spillerforeninger er klar til at presse Fifa

Spillerforeningen i Danmark mener ikke, at der bliver gjort nok for at gøre forholdene bedre for de mange arbejdere i Qatar.

Fifas præsident, Gianni Infantino, har fået lidt at tænke over den seneste tid. Blandt andet opfordrer en række norske fodboldklubber til en boykot af slutrunden i Qatar. (Foto: JEAN BIZIMANA © Scanpix)

I morgen aften spiller det danske fodboldlandshold deres første kvalifikationskamp frem mod VM-slutrunden i Qatar næste år.

Et VM, der har været debatteret og kritiseret voldsomt af blandt andre Amnesty International, der for bare to dage siden sendte et brev til Fifa’s præsident, hvor de bad det internationale fodboldforbund tage ansvar for, at menneskerettighederne blev overholdt for de folk, som er ved at støbe fundamentet til en stor fodboldfest i ørkenstaten.

Men også herhjemme bliver der nu råbt på handling.

Fodboldspillernes fagforening, Spillerforeningen, opfordrer politikerne til at komme på banen og som minimum tage afstand fra vilkårene i Qatar.

Det skriver Spillerforeningens formand, Michael Sahl, i et skriftligt svar til DR Sporten.

- Ingen ønsker at spille et VM på ryggene af mange tusinde døde arbejdere, og spillerne har ikke været med til at beslutte, at VM skal spilles i Qatar. Og når sportsorganisationerne ikke selv magter det, så bør politikerne komme på banen og lægge pres på Qatar og blive ved med at stille krav til regimet.

Hidtil har kulturminister Joy Mogensen afvist at tage en beslutning om, hvorvidt Danmark bør deltage i næste års VM, hvis Kasper Hjulmands hold kvalificerer sig.

Under et samråd i Udenrigsudvalget tilbage i januar kaldte hun menneskerettighedssituationen i Qatar for 'bekymrende' og 'kritisabel', men sagde samtidig, at DBU måtte træffe en beslutning om en eventuelt boykot af slutrunden.

Får opbakning fra Norge

Også andre steder bliver forholdene i Qatar diskuteret. I Norge er VM-debatten i øjeblikket varmere end sommerens ørkenvind.

Noget, de naturligvis også har noteret sig hos den norske spillerforening, Niso, som er glade for, at debatten bliver taget offentligt.

Det siger den konstituerede forbundsleder, Erlend Hanstveit.

- Selvfølgelig skal de grundlæggende menneskerettigheder være på plads i et land, som skal afholde et mesterskab. Og en stor organisation som Fifa naturligvis ikke acceptere, hvis de kan se, at der er noget så galt, siger han til DR Sporten.

Både den danske og den norske spillerforening opfordrer derfor til, at presset intensiveres på beslutningstagerne, for nu at blive i fodboldlingoen.

Et pres, der forhåbentlig kan blive endnu større gennem et fælles nordisk samarbejde, siger Michael Sahl.

- Vores dialog internationalt foregår primært via den internationale spillerforening, Fifpro, som vi løbende er i dialog med og den vej igennem forsøger at lægge pres på Fifa og Qatar. Og vi er absolut positivt indstillede på at gå sammen i spillerforeninger på tværs af landegrænser for at lægge yderligere pres på Fifa for at sikre bedre forhold for migrantarbejderne i Qatar.

Norge spiller deres første VM-kvalifikationskamp i aften, når de er på besøg i Gibraltar. Her venter en form for protest mod forholdene i Qatar, men det er endnu ikke klarlagt, hvordan protesten bliver. (Foto: Stian Lysberg Solum © Scanpix)

En god idé, siger de i Norge. For ’en fælles nordisk stemme’ lyder både højere og stærkere, forklarer Erlend Hanstveit.

- Der er god tradition for, at vi går sammen i store spørgsmål som det her.

- Derfor ser jeg det også som naturligt, at de nordiske spillerforeninger snakker sammen om at gøre presset større. Det vil være hensigtsmæssigt i denne sammenhæng, siger han.

I aften har de norske landsholdsspillere varslet en form for protest, når de indleder VM-kvalifikationen på Gibraltar, mens Norges landstræner, Ståle Solbakken, for et par uger siden kritiserede kommunikationen hos DBU’s formand Jesper Møller og svenskernes ditto i fodboldforbundet, Karl-Erik Nilsson.

Begge sidder i UEFA’s magtfulde eksekutivkomité, men har ifølge Solbakken været decideret ’vage’ i deres kommunikation om slutrunden i Qatar.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Spelarföreningen i Sverige, mens DBU i dag har afvist at kommentere kritikken fra Ståle Solbakken.

FacebookTwitter