Fifa-præsident roser Qatar-fremskridt

VM i Qatar bliver det bedste nogensinde, sagde Fifa-præsident, Gianni Infantino, på dagens kongres.

Gianni Infantino roser udviklingen i Qatar og forudser det bedste VM i fodbold nogensinde. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

En Fifa-kongres er normalt en gigantisk begivenhed med fodboldpolitik og lobbyisme på højt niveau, som altid afvikles i storslåede omgivelser i store kongrescentre med luksushoteller i nærheden.

Men i dag sad Fifa-præsident Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura i et ellers tomt lokale i forbundets hovedsæde i Zürich og styrede det møde, der oprindelig skulle have været holdt i Etiopiens hovedstad Addis Ababa, og som af over flere omgange var blevet udsat.

Gianni Infantino og Fatma Samoura på dagens Fifa-kongres (Screendump fra Fifas Youtube-kanal)

'We are in this together', formanede Fifa I sin indlednings-video, men det var altså hver for sig på en stor skærm, at fodbolden skulle forsøge at holde sammen og gøre status i dag.

Qatar fik ros for forbedring af arbejderforhold

I sin tale valgte Fifa-præsidenten at rose den ellers udskældte kommende VM-vært, Qatar. Landet har, mente Infantino, forbedret de meget udskældte forhold for migrantarbejdere, bl.a. ved lov at sikre mindsteløn og frihed til at rejse.

Fifas ros af Qatar er på baggrund af oplysninger fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO).

De oplysninger læner man sig også opad hos DBU, der anerkender og glæder sig over, at der er fremskridt at spore. Men det er endnu for tidligt at sige, at alt er, som det skal være.

- Det, der er vigtigt for os nu, er, at der bliver eksekveret på det. Én ting er at lave en lov, men der skal også følges op på den.

- Naturligvis er alt ikke godt i Qatar, og det har vi gjort præsidenten opmærksom på. Det er fremskridt, men det er først for alvor fremskridt, når der bliver eksekveret på den her lov, siger Jesper Møller til DR Sporten.

Infantino tilføjede en forudsigelse om, at VM i golfstaten i 2022 bliver 'det bedste VM nogensinde'.

Infantino: Fifa har lagt afstand til fortidens synder

En stor del af præsidentens tale gik også med at forsikre, at Fifa i dag er en helt anden organisation end den, der endte i skandale for fem år siden med afsløring af omfattende korruption i verdensforbundet.

- Vi er i dag en troværdig organisation. Det har vi overbevist næsten alle om. Og vi vil overbevise de sidste skeptikere, sagde Gianni Infantino, som slog fast:

- I det nye Fifa forsvinder pengene ikke bare!

En påstand, som Jesper Møller godt vil støtte op om.

- Der er i hvert fald sket fremskridt på de områder, der hedder antikorruption og god forvaltningspraksis. Det, at der nu er skabt transparens i de pengetransaktioner, der er mellem Fifa og de enkelte lande, gør, at tingene kan kontrolleres.

- Så der er sket forbedringer, men det var der også behov for for at sige det mildt. Fifa er ikke i mål. Det er en lang rejse, hvor der skal ske en hel kulturændring, siger han.

Fifa godt polstret til coronatiden

Naturligvis kom corona-pandemien også til at fylde på Fifa-kongressen. Fodbolden over hele verden er påvirket af corona, men Fifa er klar til at hjælpe:

Sådan ser det ud, når en Fifa-kongres afholdes virtuelt (Screendump fra Fifas Youtube-kanal).

- Fifa er ikke i krise, men fodbolden er, sagde Gianni Infantino, som allerede for nogle måneder siden åbnede forbundets pengekasse til et særligt corona-hjælpeprogram. Her bliver halvanden milliard dollars (ca. 9,3 milliarder kroner) fordelt til fodboldforbundene rundt i verden for at afbøde tabene under coronatiden.

Fifa regner i sit budget med, at 2021 vil byde på ca. 200 millioner dollars (ca. 1,25 mia. kr) i tabte indtægter på grund af coronakrisen, men Fifas pengetank er velpolstret. Derfor var meldingen også klar: Corona får ikke lov at stoppe de projekter, som Fifa har planlagt.

- Sammen vil vi sejre, var de ord, som Infantino valgte at opsummere kongressen med, inden der blev lukket for computeren på 211 fodboldkontorer verden over.

FacebookTwitter