VM-hoteller i Qatar afviser homoseksuelle gæster

Nogle af de hoteller, Fifa anbefaler til VM i Qatar, vil ikke indkvartere homoseksuelle. Over en fjerdedel anbefaler gæster at skjule homoseksualitet.

(© Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Opdateret med faktaboks om undersøgelsens metode. Overskrift og underrubrik er præciseret, så det nu fremgår klarere, at der er tale om tre hoteller.

Fodbold-VM i Qatar er for alle.

Det budskab har Gianni Infantino, præsidenten i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), længe turneret med, og så sent som i marts slog fodboldbossen utvetydigt fast, at ingen mennesker vil blive mødt af en lukket dør i ørkenstaten under slutrunden senere på året.

- (…) alle er velkommen her i Qatar, selv når vi taler om LGBTQ+, forsikrede Gianni Infantino på en Fifa-kongres.

Det til trods for, at homoseksualitet er ulovligt i landet og kan give op til syv års fængsel.

Infantino har dog ikke klappet sin mangfoldige vision af med alle de 69 hoteller, som Fifa anbefaler til de mange rejsende fans under VM-slutrunden. Det viser en undersøgelse, NRK, SVT og DR har foretaget.

Flere hoteller nægter nemlig at indkvartere homoseksuelle.

- Nej, vi accepterer ikke homoseksuelle par.

Det var et af de svar, DR sammen med de nordiske medier modtog under dække af at være et nygift mandligt par fra Sverige, som forespurgte, om man som homoseksuelt par kunne bestille værelse til en bryllupsrejse. Faktisk afviste tre af VM-hotellerne forespørgslen uden omsvøb.

Det var The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay og Wyndham Grand Regency.

I svaret fra The Torch Doha påpegede hotellet, at det var ’against hotel policy’. Altså imod hotellets politik.

20 hoteller tillod indkvarteringen, men med forbehold og klare anbefalinger om ikke at vise, at man er homoseksuel. Her kom det også frem, at åbenlys homoseksualitet i Qatar kan have konsekvenser.

- (…) jeg vil oplyse, at vi tidligere har haft hændelser, hvor politiet har hentet qatarere på hotellet, som har haft homoseksuelle forhold, skriver et af hotellerne.

- Vi dømmer ikke, men... Tager man make-up på og klæder sig homoseksuelt, strider det imod landets og regeringens politik. Men for vores hotel er det okay (at booke et værelse, red.), hvis du klæder dig passende på og ikke udviser seksuel adfærd eller kysser offentligt, svarer et af de andre hoteller.

33 af de hoteller, Fifa anbefaler via slutrundens officielle hjemmeside, havde ingen indvendinger. Resten ville enten ikke svare, er ikke vendt tilbage eller fungerer på nuværende tidspunkt som covid-karantænehoteller.

En af sikkerhedscheferne i Qatar, Abdulaziz Abdullah Al Ansari, sagde i april, at det vil være sikkert at være homoseksuel i landet under VM.

- Reservér et værelse sammen, sov sammen - det er ikke noget, vi bekymrer os om. Vi er her for at organisere turneringen, sagde Al Ansari ifølge AP.

Derudover har VM-organisationen underskrevet flere officielle dokumenter, hvor det pointeres, at alle er velkomne under VM, og at retningslinjerne også gælder deres samarbejdspartnere.

DBU-direktør med klar besked: 'Det er uacceptabelt'

NRK, SVT og DR har fremlagt resultaterne for fodboldforbundene i Norge, Sverige og Danmark. Hos Dansk Boldspil-Union ser direktør Jakob Jensen på det med den største alvor.

- Helt ærligt. Det er langt ude. Vi synes, at det er skuffende. Det er skuffende over for de fans, som skal rejse til VM, at de ikke kan føle sig sikre på at få et hotel, uanset hvilken seksualitet de måtte have. Det er sagen fuldstændig uvedkommende, og det er vores klare forventning, at det får man styr på frem mod VM, siger Jakob Jensen til DR.

Se interviewet med DBU’s direktør her:

DBU-direktøren havde sammen med sine nordiske kolleger et møde med generalsekretæren i Qatars VM-komite, Hassan Al-Thawadi, i oktober, og her spurgte Jakob Jensen direkte til en garanti for fri adgang for alle, også kvinder, LGBT-personer og andre minoriteter.

Den garanti fik direktøren af Hassan Al-Thawadi.

Derfor står sagen om hotellerne også "fuldstændig i modsætning til de signaler", Fifa og Qatars Supreme Committee hidtil har sendt DBU. At over hvert fjerde hotel samtidig har forbehold og opfordrer til at gå stille med dørene omkring ens seksualitet er hverken inkluderende eller klogt, men derimod langt ude, mener DBU-direktøren.

Spørgsmål: Kan Fifa fortsat sige, at VM er for alle, når nogle af hotellerne ikke vil indkvartere homoseksuelle?

- Nej, det synes jeg ikke, at man kan sige lige nu, fordi selvfølgelig skal alle have adgang til hotellerne, uanset seksualitet. Derfor er det også min forventning, at Infantino kommer til at levere på det løfte ved at få styr på det inden VM sammen med Qatars Supreme Committee.

De nordiske fodboldledere mødtes i denne uge inden en konference hos Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa. Her diskuterede Jakob Jensen sagen med sine kolleger.

- Og så kommer vi til at tage det op i alle relevante sammenhænge, fordi det er uacceptabelt, siger Jakob Jensen.

VM-vært ser på diskrimination med den største alvor

Men hvordan kan Gianni Infantino sige, at VM er for alle, når flere hoteller afviser at have et homoseksuelt mandligt par boende? I et mailsvar svarer Fifa ikke direkte på det spørgsmål.

I stedet skriver fodboldforbundet, at værtslandet Qatar er fuldt ud bevidst om sit ansvar for at overholde Fifas forventninger og krav til menneskerettigheder, lighed og antidiskrimination.

Det sker blandt andet gennem flere strategiske indsatser, som også indbefatter hotelområdet, samt samarbejde med relevante interesseorganisationer i både fodbold- og LGBT-miljøet, lyder det.

- Fifa er overbevist om, at alle nødvendige foranstaltninger vil være på plads, så LGBTQI+-fans kan nyde turneringen i et velkommende og sikkert miljø, ligesom alle andre, svarer Fifa i en mail.

Samtidig slår Fifa fast, at enhver form for diskrimination på baggrund af seksuel orientering eller kønsidentitet er strengt forbudt.

- Fifa bestræber sig på at skabe et miljø uden diskrimination og at fremme mangfoldigheden inden for organisationen og i alle dennes aktiviteter og events.

Forbundet fortæller desuden, at man har gjort Qatars Supreme Committee opmærksom på problematikken og henviser til dem for yderligere svar.

FIFA-præsident Gianni Infantino (tv.) ses her sammen med chefen for Qatars Supreme Committee Hassan Al-Thawadi under et FIFA-seminar. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Ritzau Scanpix)

I et skriftligt statement til de nordiske medier gør VM-værterne det klart, at landet forpligter sig til at levere en inkluderende slutrunde, hvor alle deltagere føler sig trygge og velkomne. Supreme Committee understreger dog, at Qatar er et konservativt land, og at det er ilde set at vise sin kærlighed i offentligheden - "uanset seksualitet".

- Vi beder blot folk om at respektere vores kulturelle normer, men understreger også den stærke kultur af respekt for individuelt privatliv, som eksisterer i hele Qatar, svarer Supreme Committee.

VM-værten forklarer, at der i juni 2020, som en del af VM-slutrundens strategier, blev introduceret et kodeks, der har til opgave at sikre mesterskabet mod diskrimination. Kodekset gælder alle - individer eller organisationer, der leverer varer, ydelser eller services til fodbold-VM.

- De mere end 100 hoteller i Qatar, som vil indkvartere fodboldfans, spillere, officials og andre interessenter, vil være forpligtet til at overholde kodekset. Som et resultat heraf overvåges og evalueres disse hoteller løbende, skriver Supreme Committee.

- Supreme Committee behandler enhver overtrædelse af dette kodeks eller tilfælde af diskrimination med den største alvor. Vi vil gerne have yderligere information om disse påstande for at sikre, at enhver part associeret med Fifa World Cup lever op til de forventede standarder.

The Torch Doha er et femstjernet luksushotel, som skyder 300 meter op i luften i Qatars hovedstad. Hotellet er, som navnet antyder, formet som en fakkel. (Foto: © STRINGER, AFP or licensors)

Efter at have kontaktet hotellerne som et fiktivt homoseksuelt par har NRK, SVT og DR siden søgt svar på, hvorvidt det er den officielle politik hos de tre hoteller, der afviste indkvarteringen.

Magnum Hotel & Suites Westbay bekræfter, at det er hotellets officielle politik.

The Torch Doha benægter først over telefonen at have afvist det homoseksuelle par at booke et værelse til trods for, at det står sort på hvidt i den første mail fra hotellet. I et nyt svar skriver de, at hotellets politikker ikke trumfer VM-arrangørens holdning, og at alle er velkomne. De skriver videre, at det ikke er velset at vise sin kærlighed i offentligheden.

Det sidste hotel, Wyndham Grand Regency, afviser fortsat have at have homoseksuelle boende. Wyndham forklarer, at det ikke er hotellets politik, men at de følger lovgivningen i Qatar.

Efter artiklens publicering har Fifa sendt endnu et svar til DR, NRK og SVT. Heri lyder det, at siden Fifa blev bekendt med sagen, har forbundet været i kontakt med Qatars Supreme Committee samt VM-organisationen og garanterer, at de nævnte hoteller igen bliver gjort opmærksomme på de strenge krav om at byde gæster velkommen på en ikke-diskriminerende måde, skriver Det Internationale Fodboldforbund.

- Hoteller såvel som enhver anden, der yder en service i forbindelse med VM, som ikke overholder de høje standarder fastsat af arrangørerne, vil få deres kontrakter opsagt.

Derudover vil VM-hotellerne blive overvåget og evalueret løbende fremadrettet, ligesom der vil blive foretaget inspektioner, lyder det i svaret.