Fodbolden er blevet mere global: For første gang er seks kontinenter repræsenteret i knockoutkampene

Alle fodboldspillende kontinenter er repræsenteret i VM’s ottendedelsfinaler.

For kun tredje gang i historie har Sydkorea spillet sig videre fra VM's gruppespil. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Ritzau Scanpix)

Vinderen af VM i fodbold kan fortsat findes på alle de kontinenter, hvor der bliver spillet fodbold.

Den sætning har aldrig før været mulig at skrive i sandhed efter et gruppespil ved VM i fodbold for herrer.

Men i år er virkeligheden anderledes.

Nordamerika er med, Sydamerika er med, Afrika er med, Europa er med, Asien er med og ja, sågar Oceanien er med i jagten på VM-trofæet.

Og det er et udtryk for, at fodboldspillet er blevet mere globalt, siger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

- Fodbolden rundt omkring i verden er blevet mere strømlinet. Den fodboldviden, som europæerne i mange år havde en lille smule patent på, har bredt sig. Alle landende kommer med store analyseapparater og specialtrænere. Ja, dybest set kommer de med et setup, der ikke står tilbage for de europæiske lande.

- Det giver noget til VM, at der stadig er så mange forskellige former for fodbold, der er gået videre. Det er en solstrålehistorie midt i det her meget omdiskuterede VM, siger han.

Oceanien har kun to gange haft en nation blandt de sidste 16 ved VM. Begge gange har det været Australien. I 2006 og 2022. (Foto: © Chandan Khanna, Ritzau Scanpix)

En glad præsident

Når der om fire år skal spilles VM i fodbold i USA, Mexico og Canada bliver det for første gang med 48 deltagende nationer til slutrunden.

En beslutning, der er blevet truffet under den nuværende præsident i Fifa, Gianni Infantino, der blandt de 211 medlemslande har slået sig op på at være altomfavnende og inkluderende.

Derfor passer årets udvikling i Qatar sandsynligvis glimrende ind i præsidentens narrativ, mener Andreas Kraul.

- Nu kan han i hvert fald sige, at de nationerne udenfor Europa er så dygtige, at der naturligvis skal gives flere VM-pladser til de kontinenter.

- Men altså, ja, ja. Otte ud af de 16 sidste nationer er altså fortsat fra Europa. Og jeg har lidt på fornemmelse af, at de langt de fleste nationer i kvartfinalen kommer til at være fra Europa og Sydamerika.

VM-trofæet er i hvert fald aldrig endt udenfor de to kontinenter.

Mange store lande er ikke med - igen

Og så er der altså også lige det aber dabei, at mange af verdens mest befolkningsrige nationer ikke er med til VM i fodbold. Og i øvrigt meget sjældent har været det.

Derfor går der et stykke tid til, at vi er et sted, hvor de fleste mennesker i verden kan heppe på deres egen nation til VM, forudser Andreas Kraul.

- Det kommer nok på et tidspunkt, men det har også vist sig, at det kan være meget vanskeligt at bygge en fodboldtradition op. Se bare på USA. De har haft enormt svært ved at knække koden, selvom de både har mange indbyggere og gode faciliteter. De har arbejdet på det siden 1994, hvor VM var i landet.

- Det skyldes blandt andet, at der er så mange lande i verden, hvor der bliver dyrket fodbold og satset på fodbold. Derfor kan du ikke bare lave en satsning og tro, at du er i verdenseliten fem år senere.

- Det kræver generationers arbejde. Det er spillere, trænere og talentsystemet, der skal udvikles, forklarer Andreas Kraul, inden han fremhæver USA som det gode eksempel, der efterhånden begynder at høste nogle af de frø, de satte i jorden for snart 30 år siden.

Netop USA skal spille ottendedelsfinale mod Holland klokken 16. Det opgør kan du følge direkte i DR Lyd, i VM på P4 og på DR.dk.

Kampen kan også ses på TV2.