'Folk var rasende': VM-håbet er vendt i Argentina, hvor de drømmer om Messis guldarv

Argentina og Australien mødes i ottendedelsfinalen ved VM. I det sydamerikanske land forventer man langt fra, at det bliver sidste stop på rejsen.

Argentinske fans hylder både Diego Maradona, der sikrede Argentina VM-titlen i 1986, og Lionel Messi, der fortsat har chancen for at gøre det i år. (Foto: © Amanda Perobelli, Ritzau Scanpix)

Det var forventet, at de i VM-slutrunden ville lægge ud med tre stensikre point. En, på papiret, nem kamp mod gruppens svagest seedede hold, Saudi-Arabien.

Men saudierne tog Messi og kompagni på sengen og vandt 2-1.

Og så havde sydamerikanerne ryggen mod muren. Det stod de imod, slog Polen og Mexico, og møder i aften Australien i ottendedelsfinalerne.

Det kan mærkes på humøret i landet, siger Kristian Almblad, DR’s korrespondent i Sydamerika.

- Stemningen er blevet god nu, men den startede med at være elendig. Folk var rasende, medierne var rasende. Tænk, at man kunne tabe til Saudi Arabien, siger han.

- Det var der ingen, der havde forestillet sig. Men nu synes jeg, der er en vis optimisme, også fordi man ser nogle af de store hold ryge ud.

Se Maradona løfte VM-trofæet, da Argentina spillede sig hele vejen til VM-guldet i 1986:

Kæmpe rivalisering

Med nu 18 slutrundedeltagelser under bæltet er Argentina en af de nationer, der har været med i turneringen flest gange. To gange er Argentina endda blevet verdensmestre.

Det er noget, der sidder i argentinerne, at de historisk har været en del af det fine selskab og fortsat forventer det.

Derfor regnes de også med, at landsholdet kommer længere end bare ottendedelsfinalerne, siger Kristian Almblad.

- Man har en forventning om, at Argentina altid skal være helt oppe og helst mellem de sidste fire.

- De har lige fået et chok mod Saudi-Arabien, så selvfølgelig kan de tabe til australierne. Men det, jeg oplever, når jeg snakker med dem, jeg kender i Argentina, og det, jeg læser i medierne, er, at man er meget sikre på, at man i hvert fald skal videre efter Australien-kampen.

Hør DR Sportens fodboldekspert Francis Dickohs analyse af aftenenes kamp i videoen herunder:

Formår sydamerikanerne at gå videre, kan de se frem mod en kvartfinale, hvor enten Holland eller USA venter. Og derfra kan en semifinale næsten duftes. Måske mod arvefjenderne Brasilien. De to landes veje mod finalen krydser i hvert fald i semifinalen.

Det kan de heller ikke lade være med at drømme om i Messis hjemland.

- Jeg har oplevet, at mange argentinere er begyndt at tale om en semifinale mod Brasilien. For det er det største rivalopgør, der findes på kontinentet, så det er helt deroppe, at argentinerne er nu, siger korrespondenten.

Rivaliseringen mellem de to fodboldgiganter og naboer er ikke til at tage fejl af.

- Det kan måske være svært at forestille sig for danskere. Men rivaliseringen mellem argentinere og brasilianere er så kraftig, at dét opgør nærmest ville være vigtigere end VM-finalen.

De store holds exit

Men inden ’La Selección’ kan se frem mod sådan et opgør, skal argentinerne først se, om de kan slå Danmarks bødler, Australien, som overraskende tog en billet videre fra gruppespillet.

Selvom australierne frister en tilværelse langt nede på verdensranglisten som nummer 38, hele 35 pladser under argentinerne, bliver der ikke taget for let på opgaven fra sydamerikanernes side.

pressemødet inden kampen modtog de ros fra Argentina-landstræner, Lionel Scaloni.

- Jeg var overhovedet ikke overrasket over, at Australien slog Danmark, for de er et godt hold. De havde en fin kvalifikation til VM, hvor de var lige ved at gå direkte videre til slutrunden, men gik så videre gennem play-off.

To gange Lionel. Landstræner Scaloni med sin talisman Messi. Den argentinske landstræner tror, at Australien bliver en hård modstander. (Foto: © MARTIN DIVISEK, Ritzau Scanpix)

VM i Qatar er australiernes femte VM-slutrunde i træk, og derfor peger Scaloni på australiernes slutrundeerfaring som en styrke.

- Jeg synes, de er et godt hold med VM-traditioner, og det gør dem til en stærk modstander. Her kan du ikke regne med noget, du er nødt til bare at spille. Spil fodbold, og gør dit bedste.

Alligevel er Argentina storfavoritter inden opgøret. Og flere af turneringens favoritter har lidt triste skæbner indtil videre.

Det er den argentinske spiller Rodrigo de Paul opmærksom på inden kampen.

- Alle har set, at det her ikke er en nem slutrunde. Store landshold som Tyskland og Belgien er allerede ude, Spanien kæmpede også mod Japan.

Rodrigo de Paul har spillet samtlige minutter for Argentina til VM i Qatar. (Foto: © Andrej Isakovic, Ritzau Scanpix)

Efter argentinernes først kamp var det også svært at bevare positiviteten på deres vegne. Men de fik vendt skuden og gik videre som nummer et i deres gruppe, og det bringer stolthed frem hos midtbanespilleren.

- At starte på den måde, som vi gjorde, og så vinde gruppen er grund til, at vi kan være stolte af os selv. Ikke kun på grund af resultaterne, men også den måde, som holdet klarede det i modgang. Vi havde nogle hårde dage, men kigger man tilbage i dag, var det positivt (at tabe til Saudi-Arabien, red.)

Er det talismanens sidste VM-dans?

Skal Argentina gå hele vejen, tyder meget på, at de er afhængige af en vis herre med nummer ti på ryggen.

Da holdet havde mest brug for det i gruppespillet, dukkede han op og sendte dem på serjskurs mod Mexico. Akkurat som han har gjort det utallige gang for sine klubhold.

Lionel Messi.

En VM-guldmedalje er næsten også det eneste, som den 35-årige verdensstjerne mangler i sit trofæskab, der efterhånden må være lastet tungt.

Se Lionel Messis flotte langskudsmål fra kampen mod Mexico tidligere ved dette VM:

Og derfor fylder det meget i de nationale medier og i befolkningen, at VM-titlen kan være kronen på værket, der kan bringe Messi op på siden af eller endda op over den argentinske fodboldgud Diego Maradona, siger DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Det er en historie, der bliver ved med at pusle i hovedet på argentinerne. Man synes jo, at man har verdens bedste fodboldspiller, men man ved også godt, at hvis han virkelig skal stå som den største for altid, så skal han jo helst stå i en VM-finale og også meget gerne vinde den. Så der bliver stadig skrevet rigtig meget om Messi.

- Hele nationen håber simpelthen, at han får lov til at få den titel. Næsten lige så meget, som de håber, at Argentina vinder det hele.

Om Lionel Messi og Argentina kan tage første step på vejen mod finalen, når de møder Australien i ottendedelsfinalerne, kan du se på DR1 og DRTV fra klokken 19.