Fra 'konfirmanden med de tynde ben' til kunstner i Italien: Damsgaard kan male Danmarks fodboldfremtid

Mikkel Damsgaard har taget turen fra Jyllinge til Sampdoria og ligner en mand, der også skal til EM.

Mikkel Damsgaard ligner en mand, der er på vej mod et landsholdsgennembrud. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Hvordan sover man, når man har lavet to mål og to assists i sin første VM-kvalifikationskamp og oven i købet er blevet kåret til Man of the Match, har fået en plads på rundens hold udvalgt af Uefa og faktisk også fået den højeste karakter?

- Jeg sov godt. Det var en rar følelse.

Sådan svarer 20-årige Mikkel Damsgaard på spørgsmålet dagen efter Danmarks 8-0-sejr over Moldova. Man kan vist roligt sige, at stortalentet ikke lader sig rive med, selvom han med en præstation i topklasse måske lige har fået sit landsholdsgennembrud og sikret sig en plads i Kasper Hjulmands trup til EM.

Men det fortæller også fint historien om den klejne knægt fra Jyllinge, der aldrig har været den stærkeste eller den hurtigste, men har haft et kæmpe talent og en enorm vilje til at forløse det.

Hvem er ham med de tynde ben?

Mikkel Damsgaard skiftede til FC Nordsjælland fra barndomsklubben Jyllinge FC som 13-årig. Han gik fra at være den store stjerne på et godt hold til at være en god spiller blandt mange stjerner i svøb.

Men Damsgaard havde lært fra barnsben, at det kræver hårdt arbejde at nå til tops, og selvom han havde problemer med, at han nu konkurrerede med hurtigere og fysisk stærkere spillere, så fik han kæmpet sig vej til debut på FC Nordsjællands førstehold - få måneder efter sin 17-års fødsesldag.

Få måneder senere scorede han endda også sit første mål.

Men for dem, der ikke havde fulgt Damsgaard op gennem ungdomsrækkerne, så han jo ikke ud af meget. Jovist, han havde en fin teknik, men det er jo ikke altid nok i fodbold.

- Vi kunne godt se de idéer, han havde i spillet, da han kom ind på FC Nordsjællands hold, og der var også glimt, hvor man tænkte: 'hold da op, han kan noget, ham konfirmanden med de tynde ben', siger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul og fortsætter.

- Men han var jo slet ikke en spiller, som man sådan rigtig kunne tage alvorligt som voksenspiller. Han var for lille, og han var ikke stærk nok. Han var ikke afslutningsstærk og scorede ikke særlig mange mål. Ja, han kunne nærmest ikke score i Superligaen.

Så kom målene - og italienerne

I sit andet år på FC Nordsjællands Superliga-hold etablerede Mikkel Damsgaard sig som fast mand. På det offensivt tænkende hold fra Farum fandt Damsgaard sin rolle som bindeleddet mellem midtbane og angreb, og for elskere af teknisk fodbold var han en fornøjelse at se på.

Men målene manglede stadig.

Damsgaard fik blot nettet til at blafre en enkelt gang i sine 32 Superliga-kampe, hvilket slet ikke er nok for en offensivspiller.

Men da han fyldte 19 år, var det som om, det hele faldt i hak, og han blev pludselig kendt i Superligaen for at lave nogle spektakulære langskudsmål med de ellers så tynde stænger.

- Det var som om, han ligesom knækkede koden med at skulle komme ind i feltet og især kunne sparke udefra. Det var det, der gjorde, at han eksploderede i Superligaen og som målscorer, siger Andreas Kraul.

Og det var ikke kun herhjemme, man fik øjnene op for Damsgaard. FC Nordsjælland, som er blevet notorisk gode til videredistribuere klubbens største talenter, annoncerede ved vinterpausen, at Damsgaard var blevet solgt til den traditionsrige italienske klub Sampdoria.

Skiftet ville dog først blive gennemført et halvt år senere, så Damsgaard havde tid til at vænne sig til tanken om et nyt liv i en ny by med større pres og et højere niveau. Og det skulle vise sig at være godt for ham.

Er hurtigt blevet en succes

Danske spillere er ikke ligefrem kendte for at vade i succes, når de skifter til italiensk fodbold. Kulturen er en anden, ligaen er kendt for at være meget taktisk og forsvarsspillerne er kendte for at være blandt de bedste i verden.

Men Damsgaard skulle blot bruge 113 minutter i Serie A, før han havde scoret sit første mål. Siden da har han fået spilletid i samtlige kampe bortset fra en enkelt, hvor han var ude med sygdom, og han står noteret for to mål og fire assists.

Og der er flere grunde til, han har fået succes, vurderer Andreas Kraul.

- Han var godt forberedt på skiftet. Jeg tror faktisk, at det betød rigtig meget for ham, at han skrev kontrakt helt tilbage i vinteren 2020, så han havde et forår til at forberede sig ved for eksempel at få til italiensk-undervisning.

- Han var nede at besøge klubben et par gange, sådan at han ikke skrev under den ene dag og stod med støvlerne på træningsbanen den næste dag og hverken kunne sige hej eller goddag.

Og så er der også en anden væsentlig faktor, fortæller hovedpersonen selv.

- Jeg føler mig hurtigere og er blevet vant til at spille i højere tempo. Det udvikler man hver dag, når man spiller med bedre spillere og på et højere niveau. Jeg spiller mod nogle af verdens bedste spillere, og det har jeg lært meget af.

- Jeg har taget nogle kilo på, men jeg skal stadig tage flere på og spise noget mere mad og lave lidt mere i styrkerummet. Jeg skal have mere muskelmasse, og jeg skal blive hurtigere, men jeg synes, det går fremad.

Italienskerne elsker kunstnere

Når man ser og hører Mikkel Damsgaard tale, så er det lidt svært at forstå, hvorfor den stille og underspillede gut fra lille Jyllinge skulle passe så godt ind i macho-Italien.

Men alligevel giver det hele mening.

Damsgaard har nemlig noget, de italienske fodboldfans elsker. Noget en vis Michael Laudrup også havde.

- Det er lidt mærkeligt at tænke på, at han passer godt til Italien, når han er fra Jyllinge, og sådan meget dansk i det. Men jeg tror, at det passer lidt til den italienske mentalitet, den måde at han leger fodbold, og han han tager det ikke alt for alvorligt, samtidigt med at han er meget ambitiøs.

- Han elsker at spille fodbold og han er bare meget ukompliceret. Pres og forventninger skubber han til side, og så nyder han bare at spille. Det elsker de også i Italien, ligesom de elskede Michael Laudrup.

Mikkel Damsgaard er en varm kandidat til at komme med til EM til sommer. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

- Italienerne kan godt lide de visionære typer. Kunstnertyperne. Han har lidt en malerpensel i hånden nogle gange på fodboldbanen. Det er der, hvor jeg ser, at han har de der værktøjer, som gør at han har muligheden for at blive en succes i Italien. Ja, jeg vil tillade mig at sige, han allerede er en succes, siger Andreas Kraul.

Med de spillemæssige kvaliteter på plads og et hoved skruet ordentligt på, så ser fremtiden lys ud for Mikkel Damsgaard og for dansk fodbold.

Måske også på den korte bane. Damsgaard håber i hvert fald, at han får lov til at spille en rolle på Kasper Hjulmands hold til sommerens EM.

- Jeg vll helt vildt gerne med, og det vil betyde vildt meget. Der er stadig noget tid endnu, og jeg skal vise mig selv frem i en længere periode. Jeg synes, jeg gjorde et godt indtryk mod Moldova, men jeg har stadig masser af tid i klubben, hvor jeg skal bevise mig, holde mig skadesfri og holde mig på et vist niveau, før jeg kan komme med, siger Damsgaard.

Andreas Kraul føler sig dog rimelig sikker på, at Damsgaard ikke skal lave andre planer i perioden 11. juni - 11. juli.

- Jeg tror, at han er rigtig tæt på at booke en plads i EM-truppen.

FacebookTwitter