Har du også undret dig? Derfor bliver der lagt så meget tid til kampene under VM

Dommerne har et særligt fokus på tillægstid under slutrunden.

Der var lagt 14 minutter til i første halvleg af opgøret mellem Iran og England, blandt andet fordi Irans målmand blev skadet undervejs. (Foto: © Lee Smith, Ritzau Scanpix)

Hvis du troede, at en fodboldkamp varede to gange 45 minutter, er du sandsynligvis blevet en smule overrasket under VM.

Flere gange har der været spillet mere end ti minutters tillægstid i en halvleg. Senest mandag aften, da USA spillede uafgjort mod Wales.

Også i opgøret mellem Iran og England tidligere mandag, blev der spillet henholdsvis 14 og 13 minutters tillægstid i hver halvleg.

Derfor blev kampen altså en del længere, end den i første omgang var planlagt til.

Ja, faktisk førte det til, at det seneste mål i VM-historien blev scoret, da Irans Mehdi Taremi reducerede til 2-6 efter 102 minutter og 30 sekunder.

Samtidig blev der med de i alt 27 minutters tillæg sat rekord for mest tillægstid i en VM-kamp, skriver Goal.com.

Men det er ikke så mystisk, at rekorderne bliver slået i år.

At det kunne komme til at ske, fortalte den tidligere topdommer Pierluigi Collina til ESPN forud for VM.

I dag er italieneren formand for Fifa’s dommerkomité, og han har været med til at beslutte, at der skal lægges mere tid til kampene, hvis der er mange stop i spillet.

- Hvis vi vil have mere effektiv tid til at spille fodbold i, så skal vi være klar til at se den slags tillægstid i kampene. Tænk på et opgør med tre mål. At juble efter et mål tager som regel halvandet minut. Med tre mål vil det altså hurtigt blive til fem eller seks minutter.

- Vores mål er, at vi efter hver halvleg har beregnet præcis hvor meget tillægstid, der skal lægges til.

Herunder kan du høre DR Sportens kommentatorer reagere på den megen tillægstid.

'Hvad fa’en er der sket?'

Også den tidligere danske topdommer Claus Bo Larsen har bemærket tendensen under VM i fodbold.

Noget, han i udgangspunktet er begejstret for.

- Der skal altid ske noget, der er lidt nyt til en slutrunde. Og nu er det lige det her, som Fifa har fokus på i år. Men det er vigtigt, at der er fokus på, at du ikke får lov at trække tiden for meget.

- Modstanderen skal have lov at spille det fodbold, de gerne vil. Det er derfor, det bliver gjort. Det er der ingen tvivl om.

Samtidig kan de mange tillægsminutter være med til at eliminere diskussionen om, hvorvidt kampuret skal stoppes, hver gang bolden er ude af spil. Noget, der for eksempel gøres i håndbold.

Det fortæller den tidligere svenske topdommer Jonas Eriksson til SVT.

- Vi kommer til at se mange tillægsminutter i år. Det er et fokuspunkt. Fifa ønsker ikke, at der skal opstå diskussioner om effektiv spilletid. Derfor kommer dommerne altid til at lægge ekstra minutter til efter skader, tidsudtræk og lignende.

Claus Bo Larsen var i mange år blandt Danmarks bedste dommere. Han stoppede karrieren i 2013. (Foto: © ALESSANDRO GAROFALO, Scanpix Denmark)

Men effektiv spilletid kommer aldrig på tale i fodbold, mener Claus Bo Larsen.

- Jeg tror ikke, at vi får effektiv spilletid i fodbold. Det ville være svært at styre. Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre. Så skal der sidde nogen på tribunen og trykke på en knap.

- Men det er da rigtigt, at når vi ser, der er lagt otte eller ti minutter til, så tænker vi med det samme: ’Hvad fa’en er der sket?’.

Under VM er det fjerdedommerens opgave at holde styr på, hvor meget tillægstid der skal lægges til.

VAR-dommerne holder selv styr på, hvor meget tid der bliver tabt i forbindelse med videokendelser.