Henrik Liniger: Glippet VM-udvidelse er et hak i tuden på Fifa-præsident

Fifa ville have 48 hold med til VM, men det fik værterne i Qatar stoppet. DR Sportens Henrik Liniger mener, det er et nederlag for Fifa.

Qatars emir fik sin vilje, da han ikke vil dele VM-værtsskabet med andre lande, så FIFA-præsident Gianni Infantino har nu droppet sin plan om at få 48 hold med til VM-slutrunden i Qatar. (Foto: KARIM JAAFAR © Scanpix)

For

Fifa
-præsident Gianni Infantino er det et stort nederlag, at det ikke er lykkedes at udvide
VM
slutrunden i Qatar til 48 hold.

Det vurderer

DR
Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger, efter det onsdag aften blev slået fast, at slutrunden i 2022 bliver med 32 deltagende hold.

- Det her er et klart nederlag for Infantino og

Fifa
, for de havde sat alt ind på at få det igennem, siger Henrik Liniger.

Da Gigi Infantino gik til

Fifa
-valg, var det med løfte om at udvide
VM
-slutrunden, så der kom flere hold med. Det var noget, der lød godt i ørerne på blandt andre de mindre forbund som det asiatiske, det afrikanske og oceaniens.

Fifa
-bossen har såmænd også holdt, hvad han har lovet, for i Nordamerika i 2026 bliver slutrunden med 48 hold.

Men med et valg om

Fifa
-præsidentposten i juni i Paris, havde det set godt ud, hvis Infantino allerede fra 2022 kunne præsentere 48 slutrundehold i stedet for 32.

- Han havde muligheden for at komme til Paris og blive hyldet, men nu skal han i stedet forklare, hvorfor hans plan gik i vasken, siger Henrik Liniger.

Der er dog ikke den store tvivl om, hvorvidt Infantino bliver

genvalgt
; der er ingen
modkandidater
.

Qatars prestigeprojekt

Liniger vurderer, at der er flere årsager til, at planen ikke lykkedes. Dels er der det økonomiske, hvor det ville få for store omkostninger for

Fifa
at gå ind og lave om på de aftaler, der allerede er indgået i forhold til slutrunden.

Men den tungest vejende grund til at det ikke lykkedes, er Qatars modvilje mod at dele værtsskabet med et

naboland
.

-Man skal forstå, at det her er Qatars store prestigeprojekt. Det er man ikke interesseret i at dele med nogen, og med de politiske spændinger, der er i mellemøsten, så har det været umuligt at finde en medarrangør.

- Der er ingen tvivl om, at

Fifa
har forsøgt, men de seneste bud har været lande som Kuwait og Oman, og det er lande, der geografisk ligger et stykke fra Qatar.

Hvis man har de rød/hvide briller på, så havde det været en fordel med 48 hold i Qatar i 2022, mener Liniger:

- Europa stod til at skulle udvides fra 13 til 16 pladser. Det er ikke mange ekstra pladser, men for et land som Danmark kunnne det have betydning, for Danmark ligger nok mellem nummer 10 og 20 i Europa. Vi har flere gange været tæt på at komme med, men hvor den så er smuttet, så det kunne have været en fordel, siger kommentatoren.

Slutrunden i Qatar spilles om vinteren fra 21. november til 18. december på grund af varmen om sommeren i ørkenstaten. Formatet bliver det samme, som man kender fra tidligere slutrunder, hvor der er otte grupper med fire hold.

Facebook
Twitter