Henviser Hjulmand Danmarks anfører til bænken igen? 'Min opgave er at stille stærkeste hold'

Simon Kjær døjede med lårproblemer mod Frankrig, og derfor startede han ude. Spørgsmålet er, hvor han er at finde fra start mod Australien på onsdag.

90 minutter på bænken er ikke hverdagskost for Simon Kjær. Ikke i en landskamp.

Men det var dér, han sad i aftes, da Danmark tabte til Frankrig. Ingen spilletid til den normale anfører, der har været fast mand på landsholdet i en del år efterhånden.

119 kampe i rødt og hvidt står kaptajnen noteret for, og man skyder derfor næppe helt ved siden af mål ved at konkludere, at han har stor betydning for landsholdet.

Det har Kasper Hjulmand og flere af medspillerne da også understreget ad flere omgange.

Men mod Frankrig måtte den 33-årige landsholdsanfører fra Horsens altså tage plads på bænken.

En mindre skade i låret drillede, og så var det sikrest for landstræneren at sende friskere stænger på banen.

For Simon Kjær melder sig ikke bare sådan lige ukampdygtig. Heller ikke 'selv om han har brækket begge ben', lød det fra landstræneren på et pressemøde her dagen derpå.

- Det var en faglig vurdering. Vi skal huske på, at Simon fik en korsbåndsskade for 11 måneder siden, sagde Kasper Hjulmand.

- Jeg har kæmpe respekt for det arbejde, Simon har lavet, og for hvor meget han brænder for dansk landsholdsfodbold. I skulle vide, hvor stor en motivation det har været for ham at være med til det her VM og gøre en indsats for Danmark. Han mærkede en lille smule i sit lår efter første kamp, og det var min beslutning, at han ikke spillede mod Frankrig.

Hør Kasper Hjulmand sætte ord på Simon Kjær og forsvarskabalen i videoen øverst i artiklen.

Simon Kjær var med fra start i Danmarks første VM-kamp mod Tunesien, men blev udskiftet undervejs. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Og det lille lårproblem var altså nok til, at Simon Kjær slet ikke kom ind.

I hans sted spillede Galatasaray-forsvarsspilleren Victor Nelsson, og det gjorde han godt.

Faktisk var han ifølge DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul, banens bedste mod Frankrig, og det er da heller ikke mejslet i granit, at Nelsson må aflevere pladsen i det danske forsvar til Kjær, når det på onsdag gælder den tredje og altafgørende gruppekamp mod Australien.

Mental robusthed eller bedst dagsform?

Andreas Kraul siger, at situationen er et klassisk træner-dilemma, som mange andre har stået i før Hjulmand. Det betyder dog langt fra, at det er et nemt valg at skulle træffe.

Uanset hvad vil én af spillerne formentlig tage plads på bænken med en vis portion skuffelse.

Andreas Kraul er spændt på at se, om Kjær er at finde blandt de 11 startere onsdag eftermiddag, men han tør ikke spå om det.

- Det hele afhænger selvfølgelig først og fremmest af, om han faktisk er 100 procent klar. Han varmede op i går, da Victor Nelsson røg i græsset efter en tackling i første halvleg, men det er mit indtryk, at det var meget godt, at han ikke skulle ind så tidligt, siger Andreas Kraul.

- Er han ikke klar, giver det sig selv, at han starter på bænken ligesom mod Frankrig. Er han klar fra start, skal Hjulmand jo finde ud af, hvem af de andre, der skal ofres, og de har allesammen spillet godt, så det bliver heller ikke nemt, siger Andreas Kraul.

- Spørgsmålet er også, om han vil skuffe sin anfører og samtidig undvære den rutine, Simon Kjær bidrager med. Ikke mindst den mentale robusthed, han har med sig, fordi han har spillet vigtige VM-kampe før.

- Vi skal også huske på, at der er mange andre hensyn i sådan en situation, som vi som betragtere ude fra slet ikke kender til. Simon Kjær er holdets store leder, som fylder meget både på og uden for banen, så det er altså ikke bare lige sådan, at sætte ham af, fordi en anden er bedre, siger Andreas Kraul.

Kasper Hjulmand var inde på noget af det samme under søndagens pressemøde, da han sagde, at der er mange ting i vægtskålen, når man vurderer.

- Min opgave er at stille det stærkeste hold. Karakterer som lederskab er også vigtig. Den historie, vi har haft, har Simon været en vigtig del af. Men det er min beslutning at vælge dem, der er bedst til kamp, og det mente jeg, var det rigtige at gøre denne gang, siger landstræneren med henvisning til beslutningen om at bænke Kjær.

Det skete også i 2002

Det er i øvrigt ikke første gang, en dansk landstræner lader sin normale anfører sidde ud under et VM.

Ved VM i Japan og Sydkorea i 2002 måtte 38-årige Jan Heintze tage plads på bænken til Danmarks tredje gruppekamp mod Frankrig efter at være startet inde i de to første mod Uruguay og Senegal.

Han døjede angiveligt med varmen og væskebalancen, og det prægede den ellers rutinerede venstre back.

Jan Heintze og Niclas Jensen slapper af under træningen til VM i Sydkorea og Japan, 2002. (Foto: © MORTEN JUHL, Scanpix Nordfoto)

Franskmændene blev slået 2-0, men den næste kamp - ottendedelsfinalen mod England - blev endestationen for Morten Olsens hold, da Danmark tabte 3-0 og rejste hjem fra Østen.

Jan Heintze så begge de opgør fra bænken, hvor han sad sammen med den i øvrigt ét år yngre assistenttræner, Michael Laudrup.

René Henriksen overtog anførerbindet.

Danmark spiller på onsdag mod Australien om en plads i ottendedelsfinalen ved VM. Kampen begynder klokken 16. Du kan se kampen direkte på DRTV og DR 1 med optakt fra klokken 14.