Hjulmand efter skuffende VM-exit: ’Solen stod også op i dag, mærkeligt nok'

Kasper Hjulmand erkender, at fodboldlandsholdet fejlede ved VM i Qatar, men ser frem mod EM.

Kampen mod Australien var på alle tænkelige måder en frustrerende omgang, siger landstræner Kasper Hjulmand. (Foto: © Darko Vojinovic, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Sportslige nedture kan føles som en altødelæggende katastrofe, men selv et skuffende VM-exit kan ikke ændre på naturens gang.

Det understregede Danmarks fodboldlandstræner, Kasper Hjulmand, på torsdagens pressemøde i Qatar dagen efter nederlaget på 0-1 til Australien.

- Solen stod også op i dag, mærkeligt nok. Det var hårdt at få tiden til at gå i nat. Det var på alle måder en frustrerende oplevelse i går, siger Kasper Hjulmand.

I den sidste gruppekamp mod Australien var der 20-25 gode minutter, men derfra var det energiforladt og nervøst, fortæller Kasper Hjulmand.

I videoen herunder kan du høre Kasper Hjulmand sætte ord på spørgsmål om sin fremtid.

De danske fodboldherrer spillede for dårligt, fortsatte Danmarks chefstrateg, som endnu ikke er kommet frem til en konklusion på, hvad der gik galt. Det er stadig for tåget på øverste etage, lyder det fra podiet.

- Mange ting skal kigges på, hvis vi skal forklare, hvorfor det så sådan ud. Hvis man tror, at det er fordi, at spillerne ikke vil, eller at viljen ikke er der, så er det misforstået, siger Kasper Hjulmand

- Ansvaret ligger hos mig i forhold til ikke at ramme den, hvor jeg skal, i forhold til en slutrunde, hvor man skal toppe.

En ting er sikkert - landsholdet fik en på hatten, men nu "handler det om at rejse sig op". Næste mulighed er EM i Tyskland i 2024.

Kan du garantere, at du er landstræner til EM?

- Der er ikke tid til konklusioner. Jeg tager ikke noget for givet. Der er ingen færdige konklusioner fra nogen af os, og sådan skal det også være. Ingen af os tænker klart, når man har så mange følelser i kroppen, siger Kasper Hjulmand.

"Vores udtryk virkede uden den gnist, som vi normalt spiller med," sagde Kasper Hjulmand på torsdagens pressemøde. (Foto: © Wolfgang Rattay)

"Ingen grund til panik"

Peter Møller, fodbolddirektør i Dansk-Boldspil Union, DBU, var også til stede ved pressemødet.

Han var ude at frede Kasper Hjulmand onsdag aften, og han gentog endnu en gang, at "der ikke er grund til panik", og står det til ham, fortsætter landstræneren hos DBU i lang tid.

- Der er gode ting på vej, og det holder vi fast i, selv om det ikke var godt nok, det der blev leveret her, siger Peter Møller.

- Vi skal angribe den næste slutrunde, og jeg tror, at selv om der er blevet malet et billede af, at folk ikke har støttet holdet, så er Kasper også med os fremadrettet. Det er vores store ønske.

Inden landsholdet går i EM-forberedelse, er det dog tid til at se indad, understreger Kasper Hjulmand.

Sommeren i 2021, da Danmark spillede sig frem til EM-semifinalen, var sjovere end vinteren i Qatar, understreger landstræneren og kalder verdensmesterskaberne for en "knytnæve, der får en til at ligge ned".

- Man bliver testet nogle gange, både som menneske og træner, og så må man finde helt ind til sit værd. Jeg tager det som en udfordring, og jeg føler, at det gør mig stærkere og klogere, men det er ikke sjovt eller positive følelser, når jeg kigger tilbage på det her, siger han.

Kasper Hjulmand understreger, at man ikke tager den danske opbakning forgivet.

Værdifulde tæsk

Adspurgt om Kasper Hjulmand fortryder noget i forhold til trupsammensætningen, hvor der blandt andet manglede offensive spillere i målform, fortæller han, at han altid tænker over sine valg.

- Det forbandede er, at man ikke ved, hvad der var sket, hvis vi havde gjort det anderledes. Jeg er ret sikker på, at hvis jeg skulle gøre det om igen, var det også endt sådan her, siger han.

Kasper Hjulmand er ligeledes meget optaget af den manglende energi fra de danske spillere, fortsætter han. For det var markant.

- Man skal ikke tage fejl af, at man nogle gange bliver låst, fordi man vil det for meget. Vores udtryk virkede uden den gnist, som vi normalt spiller med, siger han.

Kasper Hjulmand siger, at man enten vinder eller lærer af sine nederlag. Derfor er landstræneren også sikker på, at de danske spillere får børstet VM-nedturen hurtigt af sig. (Foto: © Thanassis Stavrakis, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Den slags skal der evalueres på frem mod den første EM-kvalifikations kamp mod Finland til marts 2023.

Danmarks landstræner er fortsat fuld af forhåbninger på vegne af landsholdets fremtid.

- Det her er et stærkt hold med unge spillere, der har fået værdifuld lærdom. Jeg er sikker på, at vi får børstet det her af os. Kamp nummer to var i det store hele godkendt. Første og sidste kamp var ikke godt nok. Der lægger vi os fladt ned, siger Kasper Hjulmand.

Trods Danmarks exit er der mere VM på programmet. Både gruppe E og F skal afgøres, hvor storhold som Belgien og Tyskland kæmper for overlevelse. Du kan følge alle VM's kampe på DR LYD og de fleste i VM på P4 i din radio.